6 ekonomiska vanor som ger klirr i kassan

Semestertider innebär ofta ökade utgifter. Den som gärna unnar sig lite extra även till vardags bör ta till sig dessa sex vanor för att hålla i sparkapitalet.

Beslutsfattande
Publicerad
De ekonomiska vanorna som ger klirr i kassan.

Många chefer är duktiga sparare, liksom svenskarna i stort. Nya siffror från Folksam visar att bara 12 procent av svenska folket saknar eget sparande – men att många gärna skulle spara mer, upp till dubbelt så mycket som idag.

Män har mer utrymme för att spara undan, och det som vi helst vill vänja oss av med att lägga onödiga pengar på är snacks, fika och uteluncher, som kostar oss i snitt 1250 kronor varje månad – eller 15 000 kronor per år, vilket kan räcka till en begagnad segelbåt nästa sommar.

Hur bryter man då gamla vanor och slutar upp med slarvigt spenderade sekiner? Financial Times ger dessa råd till den som vill ta kontroll över sina investeringar, stora som små, och få mer ut av den surt förvärvade lönen:

1. Starka känslor? Stoppa ner plånboken!
Studier har visat att vi fattar dåliga finansiella beslut när vi är känslostyrda. Till exempel är vi mer benägna att köpa dyrt och sälja billigt när vi är nedstämda, eller att välja en mindre summa pengar nu före en större summa senare när det sämre valet illustrerats med bilder på attraktiva människor. Och den som är stressad kan betala nästan vad som helst för att få ett problem löst snabbt. Lev istället efter den uråldriga visdomen ”gå hem och sov på saken”!

2. Ignorera surret och sluta hatta
Experter, legitima eller självutnämnda, utger sig gärna för att veta vad som är på gång på börsen, som om de vore huvudpersoner i ”Tillbaka till framtiden”. Ska du följa varje förutsägelse har du snart gjort av med hela sparkapitalet i courtage och uttagsutgifter. Analyser har visat att de konton som gett bäst avkastning över tid tillhör personer som glömt bort deras existens, eller som är avlidna.

Det sägs att mer pengar har förlorats i försök att förutse börssvängningar än i de faktiska svängningarna. Om du inte livnär dig som daytrader kan det alltså räcka att se över placeringarna någon gång per år.

3. Säg nej. NEJ!
Tilläggsförsäkring på nya tv:n, plusmeny till hamburgaren, lite mer surf än du behöver till mobilen. Säg konsekvent nej till olika typer av ”uppgraderingar” som likt tusen små nålstick får ekonomin att förblöda.

4. En spänn är en spänn är en spänn
Forskning har visat att vi behandlar pengar olika beroende på var de kommer ifrån. Har vi till exempel fått rabatt på en vara spenderar vi gladeligen den resterande summan eftersom vi har ”sparat”. Det är inte lika lätt att göra av med en bonus eller en aktievinst. Försök ha som vana att betrakta allt positivt inflöde på kontot som en och samma sak – din kärninkomst.

5. Låt dig inte luras av chimärer
Du tror antagligen inte på jultomten, så nu är det dags att sluta tro på proffs-influencers och ”reality”-media – allting är iscensatt. Det är lätt att känna sig otillräcklig när man jämför sig med orealistiska bilder, och hela poängen är just att uppmuntra till impulsköp av diverse livsstilsvaror som ska föra ditt eget vardagsliv närmare hägringen i fjärran. Titta för all del om du tilltalas av underhållningsvärdet, men var medveten om att det är ett lösskägg du ser.

6. Byt en dålig vana mot en god
I Folksams enkät är det godis och chips som de flesta vill lägga av med. Annat som skadar både din hälsa och ekonomi kan vara tobak, alkohol, stillasittande i bilköer, eller kanske kulinariska excesser. Prova att byta ut en sådan mot exempelvis motion och se både hälsan och plånboken frodas. Har du enbart goda vanor kan vi bara gratulera!

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.