1) Se till att chefen är mottaglig
Är det rätt läge? Fråga hellre chefen om det är rätt läge för att sätta er ner än att överrumpla personen. Annars är det lätt att ni båda hamnar i försvarsläge.
2) Bestäm tid och plats
Konstruktiv kritik är värd att ta på allvar. Ta det därför inte i förbifarten utan bestäm när ni kan sätta er i enrum och avsätt ordentligt med tid. Undvik att ta kritik i ett öppet kontorslandskap för att inte chefen ska känna sig underminerad inför övriga medarbetare.
3) Stolpa upp dina argument
Se till att komma förberedd till mötet. Skriv gärna några punkter som du vill ta upp. Det hjälper dig att komma med sakliga argument och ökar oddsen för att samtalet ska bli konstruktivt. Undvik helst känsloargument och hacka på småsaker – håll dig till det viktigaste.
Läs också: Därför är passiva chefer farliga för dig
4) Vilken roll har du i problemet?
Genom att utvärdera hur ett problem påverkar dig i din yrkesroll garderar du dig för vissa motargument. Fundera även på en lösning som du tror skulle vara möjlig. Här är det viktigast att komma med ditt perspektiv – snarare än att säga hur du tycker chefen ska agera.
5) Är det en strid värd att ta?
Fråga dig själv: ”Vad kommer den här kritiken leda till?”. Är det en småsak där kritiken kommer stjälpa snarare än hjälpa kan det vara värt att släppa det. Det handlar helt enkelt om att välja sina strider.
Läs också: 5 sätt att få fram ditt budskap – utan en tråkig Powerpoint