Chefer är särskilt utsatta för cyberbrottslighet.

5 tips: Så blir du inte hackad i sommar

Chefer är hett byte för cyberskurkar – företagsledare som fastnar i fällan och utsätts för utpressning eller datastölder kan ge storkovan. Så här skyddar du dig och ditt företag.

Att just cheferna är en tacksam måltavla för cyberbrottslighet beror på att dessa ofta sitter inne med känslig företagsinformation och inte alltid har stenkoll på tekniken. Dessutom har de ont om tid, och skummar därför kanske snabbt igenom mejlen utan att läsa så noga.

Det uppger säkerhetsföretaget NTT Security, som listar dessa fem tips för att inte råka släppa in bovarna i företagets digitala korridorer:

Var försiktig i sociala medier
Idag är det mer eller mindre ett krav att finnas på sociala medier. Som yrkesperson finns det stora fördelar med att ha en närvaro på till exempel LinkedIn. Men här finns även människor med cyberbrottslighet på cv:t, som på trovärdiga sätt försöker lura av dig lösenord, kortuppgifter och annat genom så kallat nätfiske eller ”phishing”.

Dela därför så lite information om dig själv som möjligt, och var alltid vaksam på meddelanden med ovanligt innehåll – även om de kommer från personer du känner.

Carin Forsling är Chefs ämnesexpert.

Läs också: Experten svarar: Så säkrar ni upp mot IT-hot

Surfa säkert
Visst är det lockande att ansluta till det där okända gratisnätverket när du sitter och väntar på en försenad flight eller ett tåg som aldrig kommer, men det kan bli en dyr historia i slutändan. Genom att ansluta öppnar du dörren för skumma typer att ta del av allt du gör på nätet – och det gäller även röstsamtal, så ta det försiktigt med affärshemligheterna. Se även till att ditt hemmanätverk har samma typ av intrångsskydd som företagets – en router med ett svagt fabrikslösenord är en guldkantad inbjudan rakt in i vardagsrummet eller hemmakontoret.

Höj beredskapen på jobbet
Att ringa upp och utge sig från att ringa från it-supporten är ett busenkelt men relativt vanligt sätt att få intet ont anande företagsledare att lämna ut information eller ställa nätverksdörrar på vid gavel. Gör dina medarbetare medvetna om att den här typen av bluffar förekommer, och upprätta rutiner för att handskas med det – till exempel genom att be att få motringa till ert supportnummer.

carin61

Läs också: "Jag som vd är rädd för cyberattacker. Vad göra?

Nagelfar mejlen
Det finns många olika metoder för att få ett mejl att se ut som att det kommer från en kollega, en chef eller någon annan person i din kontaktlista. Dyker det upp ett oväntat mejl? Eller ett där kollegan plötsligt glömt hur man skriver på svenska av ämnesraden att döma? Öppna det då inte.

Och öppna aldrig någonsin en mejlbilaga om du inte först har verifierat att avsändaren verkligen är den som hen utger sig för att vara – och att denne faktiskt skickat meddelandet.

Använd säkra lösenord
Nej, lättknäckta lösenord behöver inte vara så enkla som ”password123” – för att ett lösenord ska kunna betraktas som säkert behöver det vara minst tolv tecken långt, bestå av både siffror, bokstäver och specialtecken i en slumpmässig kombination. Och än viktigare är att du inte använder samma lösenord på flera ställen – på så sätt begränsar du skadan om en klurig dator ändå skulle lyckas gissa sig till ditt lösenord, eller om din inloggning avlyssnas.

Genom att använda en lösenordshanterare så kan du skapa unika lösenord med hög komplexitet – och kan förpassa hundens namn i kombination med ditt födelseår till cyberkyrkogården.

Relaterade artiklar

En ny studie visar att chefer är bättre på samarbete än andra.
Beslutsfattande

Forskning: Chefer söker samarbete – når framgång

En ny studie från Ekonomihögskolan i Lund visar att nidbilden av företagsledare som vinstinriktade strebers inte stämmer – de är tvärtom bättre på att samarbeta än andra.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

nypajobbet123
Karriär

5 frågor du ska ställa som ny på jobbet

Alla vill få en bra start på sitt nya jobb. Men hur lyckas man?
staffetpinne
Delegering

Efter 10 år som vd – så lämnade Anders Källström över till ex-ministern

Få vd:ar i näringslivet får en vettig överlämning av sin efterträdare.
scenskrack
Kommunikation

5 sätt att besegra din scenskräck som chef

Att ställa sig på en scen kan vara skräckinjagande
fordelar
Kommunikation

Forskning: 4 tydliga fördelar extroverta har på jobbet

Som extrovert kan du ha flera fördelar på arbetsplatsen, visar ny kanadensisk forskning.
kompischefen
Kommunikation

Studie: Det händer när en vänskap på jobbet havererar

Kan en relation med en medarbetare få konsekvenser för effektiviteten?
Missarna att undvika när du mejlar på engelska,
Kommunikation

5 tabbar att undvika när du mejlar på engelska

Många svenska chefer ser sig nog som hyfsat bra på engelska, men vissa av våra mejlvanor ter sig obegripliga för utländska kontakter. Här är några nitar du lätt kan undvika.