scenskrack

5 sätt att besegra din scenskräck som chef

Att ställa sig på en scen kan vara skräckinjagande. Men det behöver inte vara så. Här är några råd för att koma över din scenskräck som chef.

Att stå och tala inför andra människor ingår i ditt uppdrag som chef – vare sig du vill eller inte! Men istället för att det ska bli en pina finns det ett par knep för att ta kontroll över situationen och göra den mindre skräckinjagande på förhand.

Nu har två experter inom offentlig kommunikation delat med sig av sina bästa råd i Harvard Business Review (HBR). Här är deras budskap till chefer med scenskräck:

1) Var förberedd

Att du kan ditt material kan kännas själv självklart. Men faktum är att många slarvar med förberedelserna. I praktiken betyder det att du ska veta vad du ska säga utan och innan. Förberedelse handlar också om att veta att tekniken (som projektor och högtalare) fungerar. Det sista du vill göra precis innan presentationen är att lägga din energi på teknikstrul.

Om du är osäker är det bra att göra en checklista. Det hjälper dig att få en överblick i din förberedelse och du upptäcker om du glömt något.

Missarna att undvika när du mejlar på engelska,

Läs också: 5 tabbar att undvika när du mejlar på engelska

2) Var realistisk kring dina rädslor

Innan du kliver upp scenen är det lätt att tankarna skenar iväg och du tänker på allt som kan gå fel. Ett knep är att ta ett pappersark och göra tre kolumner. I den första skriver du ner dina rädslor, alltså det du är rädd ska hända. I den andra skriver du vad som händer om det inträffar och i den tredje skriver du vad det bästa som kan hända om det sker.

Om du till exempel är rädd för att stamma kan en god sak vara att publiken upplever dig som mer mänsklig vilket gör att de är mer benägen att ta till sig till ditt budskap.

3) Våga visa dina sprickor

Åhörarna har inte kommit för att lyssna på en robot. Även om du strävar efter att presentationen ska bli så bra som möjligt kan det vara en fördel att visa sig sårbar. Publiken lär känna dig bättre och kommer minnas mer än bara din information. Med andra ord: Om något går fel under presentationen eller att du visar utåt att du är nervös kan det faktiskt vara till din fördel. Att du är nervös visar att du bryr dig om att det här ska bli så bra som möjligt.

officeforhandling

Läs också: 5 tips: Bli en smart förhandlare – och gör alla nöjda

4) Var närvarande i stunden

Se punkt 1. Om du kan ditt material blir det enklare att också gå ifrån det. Du behöver med andra ord inte köra ditt manus till punkt och pricka utan kan ta in frågor från publiken. För att bli närvarande kan du ta ett djupt andetag innan du kliver upp scenen och leta upp ett vänligt ansikte i publiken som du kan söka stöd hos. Det kommer hjälpa dig att hitta trygghet under de första skakiga minuterna.

5) Var generös mot publiken

Du har en fantastisk möjlighet att ha allas fulla uppmärksamhet: Slarva inte bort det! Här har du chansen att dela med dig av ett budskap. Var därför generös mot din publik och dela med dig av erfarenheter som du tror kan komma andra till nytta. Att väva in självupplevda minnen gör även din presentation mer äkta. Genom att berätta en historia, kopplat till det du pratar om, ökar också chansen för att åhörarna faktiskt minns vad du pratat om.

komikscen

Läs också: 5 saker chefer på scenen kan lära sig – av ståuppkomiker

Relaterade artiklar

greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.
Maria Geijer på Morot & Co ger råd om hur du knyter dina kunder närmare. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

Så enkelt tar du klivet närmare kunden

Bli bättre på att få nya kunder och behålla dem ni har. ”Många missar hur enkelt det kan vara att testa, utforska och samla in kunskap om vad som är intressant för just deras kunder”, säger Maria Geijer, på Morot & Co

kompischefen
Kommunikation

Studie: Det händer när en vänskap på jobbet havererar

Kan en relation med en medarbetare få konsekvenser för effektiviteten?
officeforhandling
Kommunikation

5 tips: Bli en smart förhandlare – och gör alla nöjda

Tänk om du oftare fick gehör för dina tankar, åsikter och förslag? Då skulle din livskvalitet som chef höjas betydligt. Det menar förhandlingsexperten Lars-Johan Åge.
undersokning-2
Kommunikation

Så många döljer sina Facebook-inlägg för chefen

En majoritet vill inte att kollegerna eller chefen ska ta del av deras inlägg på sociala medier, visar en ny undersökning.
upptack
Karriär

Så upptäcker du Linkedin-bedrägeriet som sprider virus

På ytan ser det ut som ett jobberbjudande från ett bemanningsföretag. Men i själva innehåller chattmeddelanden ett dokument med en skadlig kod.
anna_hellman3
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Gör dig startklar att leda i förändring

En rejäl kunskapsinvestering – i exakt rätt tid. ”Det är bland det bästa som har hänt mig!”, säger Anna Hellman, vd, om sin Executive MBA från Stockholms universitet.

Två kollegor
Kommunikation

3 saker du aldrig ska säga till en kollega som befinner sig i kris

Som chef är du även ansvarig för att ge krisstöd för saker som händer utanför jobbet.