scenskrack

5 sätt att besegra din scenskräck som chef

Att ställa sig på en scen kan vara skräckinjagande. Men det behöver inte vara så. Här är några råd för att koma över din scenskräck som chef.

Att stå och tala inför andra människor ingår i ditt uppdrag som chef – vare sig du vill eller inte! Men istället för att det ska bli en pina finns det ett par knep för att ta kontroll över situationen och göra den mindre skräckinjagande på förhand.

Nu har två experter inom offentlig kommunikation delat med sig av sina bästa råd i Harvard Business Review (HBR). Här är deras budskap till chefer med scenskräck:

1) Var förberedd

Att du kan ditt material kan kännas själv självklart. Men faktum är att många slarvar med förberedelserna. I praktiken betyder det att du ska veta vad du ska säga utan och innan. Förberedelse handlar också om att veta att tekniken (som projektor och högtalare) fungerar. Det sista du vill göra precis innan presentationen är att lägga din energi på teknikstrul.

Om du är osäker är det bra att göra en checklista. Det hjälper dig att få en överblick i din förberedelse och du upptäcker om du glömt något.

Missarna att undvika när du mejlar på engelska,

Läs också: 5 tabbar att undvika när du mejlar på engelska

2) Var realistisk kring dina rädslor

Innan du kliver upp scenen är det lätt att tankarna skenar iväg och du tänker på allt som kan gå fel. Ett knep är att ta ett pappersark och göra tre kolumner. I den första skriver du ner dina rädslor, alltså det du är rädd ska hända. I den andra skriver du vad som händer om det inträffar och i den tredje skriver du vad det bästa som kan hända om det sker.

Om du till exempel är rädd för att stamma kan en god sak vara att publiken upplever dig som mer mänsklig vilket gör att de är mer benägen att ta till sig till ditt budskap.

3) Våga visa dina sprickor

Åhörarna har inte kommit för att lyssna på en robot. Även om du strävar efter att presentationen ska bli så bra som möjligt kan det vara en fördel att visa sig sårbar. Publiken lär känna dig bättre och kommer minnas mer än bara din information. Med andra ord: Om något går fel under presentationen eller att du visar utåt att du är nervös kan det faktiskt vara till din fördel. Att du är nervös visar att du bryr dig om att det här ska bli så bra som möjligt.

forhandlare

Läs också: 5 tips: Bli en smart förhandlare – och gör alla nöjda

4) Var närvarande i stunden

Se punkt 1. Om du kan ditt material blir det enklare att också gå ifrån det. Du behöver med andra ord inte köra ditt manus till punkt och pricka utan kan ta in frågor från publiken. För att bli närvarande kan du ta ett djupt andetag innan du kliver upp scenen och leta upp ett vänligt ansikte i publiken som du kan söka stöd hos. Det kommer hjälpa dig att hitta trygghet under de första skakiga minuterna.

5) Var generös mot publiken

Du har en fantastisk möjlighet att ha allas fulla uppmärksamhet: Slarva inte bort det! Här har du chansen att dela med dig av ett budskap. Var därför generös mot din publik och dela med dig av erfarenheter som du tror kan komma andra till nytta. Att väva in självupplevda minnen gör även din presentation mer äkta. Genom att berätta en historia, kopplat till det du pratar om, ökar också chansen för att åhörarna faktiskt minns vad du pratat om.

komikscen

Läs också: 5 saker chefer på scenen kan lära sig – av ståuppkomiker

bylineg
webbredaktör/reporter
Sköter Chefs sociala medier och redaktör för Chef.se. Extra intresserad av AI, tech och ungt ledarskap. Kommer från kuststaden Piteå uppe i Norrbotten.

Relaterade artiklar

kompischefen
Kommunikation

Studie: Det händer när en vänskap på jobbet havererar

Kan en relation med en medarbetare få konsekvenser för effektiviteten?
Carolina Fjellner på &frankly. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Nya sättet – så ökar du engagemanget i ditt team

12 000 svenska chefer använder verktyget &frankly för att öka engagemanget i sina team. ”Det har blivit chefernas digitala ledningsverktyg”, säger vd Caroline Fjellner. Nu lanseras ett ännu enklare och snabbare sätt att komma igång.
forhandlare
Kommunikation

5 tips: Bli en smart förhandlare – och gör alla nöjda

Tänk om du oftare fick gehör för dina tankar, åsikter och förslag. Då skulle din livskvalitet som chef höjas betydligt. Det menar förhandlingsexperten Lars-Johan Åge som i nya boken Happy happy tipsar om hur du gör.
undersokning-2
Kommunikation

Så många döljer sina Facebook-inlägg för chefen

En majoritet vill inte att kollegerna eller chefen ska ta del av deras inlägg på sociala medier, visar en ny undersökning.
upptack
Karriär

Så upptäcker du Linkedin-bedrägeriet som sprider virus

På ytan ser det ut som ett jobberbjudande från ett bemanningsföretag. Men i själva innehåller chattmeddelanden ett dokument med en skadlig kod.
krishjalp
Kommunikation

3 saker du aldrig ska säga till en kollega som befinner sig i kris

Som chef är du även ansvarig för att ge krisstöd för saker som händer utanför jobbet.

krise
Hälsa

8 steg: Så ger chefen stöd – till medarbetaren i kris

Visste du att du som chef också har ett ansvar att ge krisstöd för händelser som inträffar utanför jobbet? 
illus-2
Beslutsfattande

Regler, moral och magkänsla: Så navigerar chefen rätt

Avslöjanden om generösa chefsförmåner skakar Ledarna. En i raden av organisationer som fått problem med sin etiska kompass. Chefer bör oftare ställa sig frågan hur deras agerande uppfattas utåt, menar Natali Phalén vid Institutet mot mutor.