Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

5 saker framgångsrika ledare gör helt annorlunda

Alla chefer vill leda medarbetare som är motiverade och känner att arbetet är meningsfullt. Men hur gör du för att lyckas? Här är 5 punkter som framgångsrika ledare följer.

Beslutsfattande
Publicerad

I strävan att bli en bättre chef kan du hämta inspiration från några av de främsta ledarna i världen. HBR (Harvard Business Review) har med hjälp av forskning och intervjuat sammanställt fem nycklar som framgångsrika chefer gör annorlunda för att lyckas.

Här är egenskaperna du vill skaffa dig:

1) Leder individer – inte grupper

Befinner du dig i en pressad arbetssituation är det lätt att glömma att du faktiskt leder individer. Dessa individer har olika intressen, förutsättningar och mål. Hur vi lär oss och utvecklas skiljer sig också åt. Genom att göra dig tillgänglig för samtal mellan fyra ögon visar du hur du intresserar dig för individen och är mån om deras personliga utveckling.

Att som medarbetare känna att man bara en liten del av en stor massa kan vara motivationssänkande.

2) Skapar syfte

Chef har tidigare skrivit om hur millennials – en yngre generation som tar sig in på arbetsmarknaden – ställer allt högre krav på syfte. Varför gör vi det här och vad är den långsiktiga vinsten? Med andra ord kanske det inte räcker med att höja lönen för att skapa syfte och motivation. För dig som chef gäller det snarare att skapa en vision som du förankrar i organisationen som berättar var ni är på väg. Koppla denna långsiktiga vision till mer kortsiktiga mål för att de ska bli begripliga.

3) Fokuserar på feedback

Handen på hjärtat, hur bra är du på att ge feedback? Enligt en amerikansk studie från 2013 var det bara 2 procent av cheferna som ständigt återkopplade till sina medarbetare. Det räcker inte med det årliga medarbetarsamtalet för att medarbetarna ska känna att de utvecklas. Din feedback ska vara tydlig, ärlig och framför allt konstruktiv. Om den dessutom sker regelbundet avdramatiserar du att kritiken uppfattas som negativ. Den blir snarare en naturlig del av verksamheten.

4) Lyssnar på nya idéer

En viktig del för att medarbetarna ska känna ett syfte med sitt jobb är att de känner sig delaktiga. Därför är det viktigt att du som chef lyssnar på nya idéer och uppmuntrar egna initiativ. Lättare sagt än gjort? Absolut, men faktum är att de bästa ledarna har upptäckt att genom vara en god lyssnare kan arbetsgruppen lösa sina egna problem. Nyckeln är att inse att du inte alltid måste sitta på alla svaren utan kan ibland ta ett steg tillbaka för att ge arbetsgruppen initiativet. Du kommer bli förvånad av resultatet!

5) Är konsekventa

Ett budskap en dag – ett annat dagen efter. Det finns få saker som skapar instabilitet i en organisation om chefen är inkonsekvent. Om din ledarstil, arbetsmetod eller era målsättningar skiftar snabbt kommer förtroendet för dig som ledare undergrävas. Försöker med andra ord att vara konsekvent. Om du inser att ni byta riktning? Är det nödvändigt är det viktigt med kommunikationen. Varför gör ni det här och vad kommer det nya innebära för medarbetarna?

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden