Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

4 tips: Så blir du ett proffs på mingel

Mingelparty och en möjlighet att knyta helt nya kontakter. Ändå är det vanligt att ställa sig vid personer man redan känner för att känna trygghet. Här är fyra tips för att bli bättre på att mingla.

Kommunikation
Publicerad
Foto: Jens Johnsson

Som chef är året fyllt av olika mingelpartyn ­– både i jobbet och privat. Du kommer till en tillställning med en rad nya ansikten och möjligheter att knyta nya kontakter. Det i sin tur kan ge nya affärer, tips på bra medarbetare eller skvaller om drömjobbet du suktat efter.

Men. Många väljer sig att i stället socialisera med människor de redan känner för att känna trygghet – vilket kan leda till en missad möjlighet. Chef frågade Angela Ahola, doktor i psykologi och författare, om hennes bästa mingeltips.

Här är några vanliga situationer och hur du bäst löser dessa:

1) Du dricker inte alkohol

Sinnebilden av ett mingel innefattar ofta att du står med ett glas i handen. I denna situation har du ett par alternativ:

2) Lämna festen med stil

Det eviga problemet för den som kanske inte har ork eller lust att stanna kvar så länge på ett party är hur man gör en snygg exit. Framförallt om man inte har en god anledning till att dra relativt tidigt. Vad säger man till värden, utan att skicka signaler av att du inte haft trevligt?

Tips: Förvarna värden. ”Jag kommer att behöva avvika tidigt (du ska iväg på något annat, upp tidigt) men kommer väldigt gärna ändå en sväng”.

3) Lämna en konversation

Hur kan man snyggt och snabbt lämna konversationen med äran i behåll?

Tips: ”Kul att prata med dig, nu måste jag mingla vidare” eller: ”vet du var damernas ligger?”. På ett mingel så minglar vi. Det innebär att samtalen inte behöver pågå under hela kvällen. Kanske är du där för att nätverka. Då gäller det att ha en plan och agera utifrån det.

4) Bli lämnad

Om det är lite tvärtom då. Att man står och minglar med någon och så kommer plötsligt någon annan in i rummet eller konversationen och samtalet blir avbitet. Vad gör man då?

Tips: ”Låt oss alla hjälpas åt med att se till att ingen känner sig utanför. Människan är framevolverad till den sociala varelse vi är. Blir vi bortvalda reagerar vi som på fysisk smärta. Men om det nu händer att du märker att de är ointresserade av dig och du inkluderas inte i samtalet: hälsa, tacka och gå vidare.”

3 bra samtalsämnen:

1) Prata om platsen

Var befinner ni er? Det finns alltid något att säga om lokalen eller platsen ni befinner er. Kommentera något och samtalet är igång. Det går också bra att ställa frågan: ”Har du varit här förut?”

2) Prata om evenemanget

Klockrent. Här har ni en gemensam nämnare. På något sätt har ni båda hamnat där. Hur kommer det sig? Dessutom ett ofarligt samtalsämne.

3) Var en god värd

Är det någon i lokalen som är förvirrad? Kanske letar den personen toaletten eller något annat? Ta initiativ och du har knutit en kontakt.

Källa: Sophia Sundberg, affärsnätverkare.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden