3 tips: Leverera din presentation – som ett proffs

Chefs expert i retorik, Sofia Kacim, hjälper dig att leverera din presentation på jobbet som ett riktigt proffs.

FRÅGA: Som chef brukar jag ibland hålla dragningar om företagets verksamhet, både inför egen personal och utomstående. Jag är kanske inte världens bästa talare och var till en början lite skakis inför att framträda inför ett par hundra människor, men har med tiden funnit en ”mall” för mina anföranden som gjort att jag känner mig ganska säker på scenen.

Nu har jag på omvägar fått höra att folk tycker jag är tråkig som talare. Har du några tips på hur jag gör mina anföranden lite mer intressanta?

/Tråkmånsen

SVAR FRÅN SOFIA KACIM:

Bra att du kommit över din nervositet. Övning ger färdighet som du märkt, och jag är övertygad om att du med några retoriska knep kan få dina föredrag att lyfta och väcka större intresse.

Ett första tips är att inleda med något som samlar lyssnarna och skapar ett ”vi”, gärna i form av en anekdot som lyssnarna kan känna igen sig i. Korta anekdotiska berättelser, gärna men inte nödvändigtvis kopplade till ditt huvudbudskap eller någon aktuell händelse, har en förmåga att väcka intresse, lägga sig på minnet och göra framförandet mer varierat och därmed intressant. Inte minst viktigt gör små berättelser hämtade ur verkligheten att du som talare framstår som personlig, ödmjuk och mänsklig, vilket skapar kontakt och välvilja.

När du kommer in på kärnbudskapet du vill förmedla, sträva då efter att verkligen lyfta fram argument, så konkret och tydligt som möjligt. Inte tona ner eller ludda till med fluffiga ledord. Människor minns över tid inte detaljer, siffror, grafer eller powerpoints i det stora hela.

Så blir du en bättre talare:

1) Skapa ett ”vi”

Anekdoter som åhörarna känner igen sig i bygger välvilja och gör dig som talare mer intressant.

2) Upprepa

Tretalet är ett ­klassiskt retoriskt grepp och ­inte utan anledning. Ramsor som ”tro, hopp och kärlek” har en märkvärdig förmåga att lägga sig på minnet.

3) Öva

Om du lär dig att tala manusfritt gör du ett säkrare intryck på scen.

dissarpp1

Läs också: Därför har Amazon-vd:n förbjudit Powerpoints – 3 skäl

Underskatta aldrig kraften i summeringar. Påminn, repetera och sammanfatta för din publik. Tretalet är ett klassiskt retoriskt grepp, alltså en sorts ramsa med tre viktiga punkter som är lätta att lägga på minnet. Upprepa ditt ”tretal” under anförandets gång och så att det återkommer på slutet.

Ett annat sätt att få din publik att minnas dig och ditt budskap, är att tala i mentala bilder. Använd rummet, beskriv miljöer, dofter och färger som försätter publiken i en annan stämning. Bestäm vilken känsla du vill att publiken ska lämna rummet med. Hoppfullhet, entusiasm, förändringsvilja eller någon annan känsla?

Människor minns också humor, små skämt kopplade antingen till oss som personer eller ämnet vi pratar om, vilket återigen för oss till de korta anekdoterna jag talade om i början.

När du fått ihop ditt nya framförande gäller det att repetera, repetera, repetera. Ju bättre du minns det som ska sägas, desto säkrare blir du på scen. Med säkerheten följer ökad improvisationsförmåga, som innebär att du kan lämna manuset om det skulle behövas och andan faller på. Åhörarna har högre förtroende för talare som håller sig manusfria än någon som stirrar i ett papper. Att memorera talet är ytterligare ett sätt att bli kvitt nervositeten inför framförandet.

Öva framför spegeln eller en vän. Du kan också spela in talet på telefonen i samma tempo som du ska hålla det. Underskatta inte tiden det tar att memorera, börja i därför i tid. Lycka till!

sofia5

Läs också: Så presenterar du – utan en tråkig powerpoint

sofia-kacim-kommunikation-fo%cc%88r-chefer
Seminarium 22 augusti

Så ökar du din kommunikativa förmåga som chef

Bli en säkrare och tydligare ledare. Få konkreta och nödvändiga retorikverktyg som du direkt kan applicera på ditt ledarskap.

Relaterade artiklar

studien1234
Karriär

Harvardstudie: Kvinnliga chefer är mer högpresterande

Bättre på att ta initiativ och mer resultatfokuserade. På hela 17 av 19 punkter rankas kvinnliga chefer högre än sina manliga kolleger, visar en ny studie från Harvard University. 
Det är vanligt med vita lögner på jobbet.
Kommunikation

Här är de 15 lögner som vi drar oftast – på jobbet

Slirat på sanningen har nog alla gjort någon gång. Men lögner kan vara en varningsklocka som signalerar att allt inte står rätt till på arbetsplatsen. Och ljuger mest gör cheferna.
Blockets nya vd Pernilla Nissler startar podcast för personalen.
Kommunikation

Blockets nya vd satsar på podcast – för de anställda

I arbetet med att stärka engagemanget lyfter Blockets nya vd Pernilla Nissler in podcastformatet som intern kommunikationskanal.
En ny studie visar att chefer är bättre på samarbete än andra.
Beslutsfattande

Forskning: Chefer söker samarbete – når framgång

En ny studie från Ekonomihögskolan i Lund visar att nidbilden av företagsledare som vinstinriktade strebers inte stämmer – de är tvärtom bättre på att samarbeta än andra.
Chefer är särskilt utsatta för cyberbrottslighet.
Kommunikation

5 tips: Så blir du inte hackad i sommar

Chefer är hett byte för cyberskurkar – företagsledare som fastnar i fällan och utsätts för utpressning eller datastölder kan ge storkovan. Så här skyddar du dig och ditt företag.
nypajobbet123
Karriär

5 frågor du ska ställa som ny på jobbet

Alla vill få en bra start på sitt nya jobb. Men hur lyckas man?
staffetpinne
Delegering

Efter 10 år som vd – så lämnade Anders Källström över till ex-ministern

Få vd:ar i näringslivet får en vettig överlämning av sin efterträdare.
scenskrack
Kommunikation

5 sätt att besegra din scenskräck som chef

Att ställa sig på en scen kan vara skräckinjagande