3 tips: Leverera din presentation – som ett proffs

Chefs expert i retorik, Sofia Kacim, hjälper dig att leverera din presentation på jobbet som ett riktigt proffs.

FRÅGA: Som chef brukar jag ibland hålla dragningar om företagets verksamhet, både inför egen personal och utomstående. Jag är kanske inte världens bästa talare och var till en början lite skakis inför att framträda inför ett par hundra människor, men har med tiden funnit en ”mall” för mina anföranden som gjort att jag känner mig ganska säker på scenen.

Nu har jag på omvägar fått höra att folk tycker jag är tråkig som talare. Har du några tips på hur jag gör mina anföranden lite mer intressanta?

/Tråkmånsen

SVAR FRÅN SOFIA KACIM:

Bra att du kommit över din nervositet. Övning ger färdighet som du märkt, och jag är övertygad om att du med några retoriska knep kan få dina föredrag att lyfta och väcka större intresse.

Ett första tips är att inleda med något som samlar lyssnarna och skapar ett ”vi”, gärna i form av en anekdot som lyssnarna kan känna igen sig i. Korta anekdotiska berättelser, gärna men inte nödvändigtvis kopplade till ditt huvudbudskap eller någon aktuell händelse, har en förmåga att väcka intresse, lägga sig på minnet och göra framförandet mer varierat och därmed intressant. Inte minst viktigt gör små berättelser hämtade ur verkligheten att du som talare framstår som personlig, ödmjuk och mänsklig, vilket skapar kontakt och välvilja.

När du kommer in på kärnbudskapet du vill förmedla, sträva då efter att verkligen lyfta fram argument, så konkret och tydligt som möjligt. Inte tona ner eller ludda till med fluffiga ledord. Människor minns över tid inte detaljer, siffror, grafer eller powerpoints i det stora hela.

Så blir du en bättre talare:

1) Skapa ett ”vi”

Anekdoter som åhörarna känner igen sig i bygger välvilja och gör dig som talare mer intressant.

2) Upprepa

Tretalet är ett ­klassiskt retoriskt grepp och ­inte utan anledning. Ramsor som ”tro, hopp och kärlek” har en märkvärdig förmåga att lägga sig på minnet.

3) Öva

Om du lär dig att tala manusfritt gör du ett säkrare intryck på scen.

dissarpp1

Läs också: Därför har Amazon-vd:n förbjudit Powerpoints – 3 skäl

Underskatta aldrig kraften i summeringar. Påminn, repetera och sammanfatta för din publik. Tretalet är ett klassiskt retoriskt grepp, alltså en sorts ramsa med tre viktiga punkter som är lätta att lägga på minnet. Upprepa ditt ”tretal” under anförandets gång och så att det återkommer på slutet.

Ett annat sätt att få din publik att minnas dig och ditt budskap, är att tala i mentala bilder. Använd rummet, beskriv miljöer, dofter och färger som försätter publiken i en annan stämning. Bestäm vilken känsla du vill att publiken ska lämna rummet med. Hoppfullhet, entusiasm, förändringsvilja eller någon annan känsla?

Människor minns också humor, små skämt kopplade antingen till oss som personer eller ämnet vi pratar om, vilket återigen för oss till de korta anekdoterna jag talade om i början.

När du fått ihop ditt nya framförande gäller det att repetera, repetera, repetera. Ju bättre du minns det som ska sägas, desto säkrare blir du på scen. Med säkerheten följer ökad improvisationsförmåga, som innebär att du kan lämna manuset om det skulle behövas och andan faller på. Åhörarna har högre förtroende för talare som håller sig manusfria än någon som stirrar i ett papper. Att memorera talet är ytterligare ett sätt att bli kvitt nervositeten inför framförandet.

Öva framför spegeln eller en vän. Du kan också spela in talet på telefonen i samma tempo som du ska hålla det. Underskatta inte tiden det tar att memorera, börja i därför i tid. Lycka till!

sofia5

Läs också: Så presenterar du – utan en tråkig powerpoint

Relaterade artiklar

Collage av de ledarskapspoddar som nämns i artikeln
Kommunikation

10 ledarskapspoddar du inte vill missa

Poddar om ledarskap, karriär och arbetsliv har fullkomligt exploderat på sistone. Vi har listat 10 av de bästa just nu.
Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har tagit en Executive MBA på Stockholms universitet.
03:10
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Studier och chefsjobb samtidigt – då lyfter ledarskapet

Video: Cheferna Sebastian Persson och Carina Kjellberg har nyss tagit en Executive MBA. Den tvååriga deltidsutbildningen har gjort stor skillnad tycker de: ”Är man nyfiken, då får man extremt mycket tillbaka.” ”Ta chansen!”
Tips: Se till att kameran är avstängd när du går på toa.
Arbetsmiljö

”Oj då, var kameran på...?” – här är 4 episka Zoom-misstag

Märkliga smeknamn, familjekonflikter och toalettbesök – mycket kan avslöjas under videomöten i hemmet. Så här undviker du några vanliga pinsamheter.
chefer-3
Kommunikation

Så förmedlar 3 chefer trygghet i coronakrisen

”Det nya coronaviruset prövar oss som medmänniskor. Nu behöver varje person förbereda sig mentalt på vad som väntar,” sa statsministern i sitt tal till nationen. En central uppgift för ledare i kristider är att vara en trygg punkt. Chef frågade tre chefer hur de agerar gentemot medarbetarna.

orony
Kommunikation

”Som ledare har man inte lyxen att ge efter för oron”

Det är viktigt för chefen att sprida lugn bland medarbetarna i coronatider. Och för att själv behålla lugnet kan det vara bra att begränsa sin nyhetskonsumtion. Det var några av råden när psykologen Björn Hedensjö besvarade frågor i Chefs nya facebookgrupp Chefa i coronakrisen på fredagen.

Chefs expert Sofia Kacim ger tips för din kriskommunikation.
Kommunikation

Expertens kristips: ”Orka skapa dialog med dina medarbetare”

Hur ska du prata med medarbetarna i coronatider? Chefs expert Sofia Kacim ger tips för din kriskommunikation. En grundbult: ”Människor är i första hand människor och man behöver bemöta deras rädsla.”
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
Bild på ledare som motar bort coronavirus
Kommunikation

Coronakrisen: Nytt diskussionsforum för chefer

Det nya coronaviruset har skapat svåra situationer för chefer och ledare över hela världen, och vi på Chef får många frågor från människor som står inför stora beslut. Vi startar nu därför en Facebookgrupp där chefer kan diskutera och stötta varandra.