En dator med en kopp kaffe bredvid. Över den ser man ett par händer som jobbar med en telefon.

3 skäl – därför bryter medarbetare mot it-säkerheten

En av tio kontorsarbetare har någon gång brutit mot sin arbetsplats it-säkerhetsregler. Anledningen? Att de var tvungna för att kunna göra sitt jobb. Det visar en Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av Citrix.

11 procent procent av svenska kontorsarbetare har brutit mot sin arbetsplats it-säkerhet. Det visar en undersökning bland 2183 personer i åldern 18 till 65 år. Den allra vanligaste orsaken sägs vara att de var tvungna – för att kunna utföra sitt jobb. Över en tredjedel uppgav den anledningen.

”Säkerheten ska inte vara någonting som medarbetarna behöver kringgå för att kunna utföra sitt arbete. Det visar att organisationer behöver se över vilka lösningar som används och finna verktyg som skapar trygga digitala arbetsplatser som möjliggör effektivt arbete var som helst när som helst”, säger Peter Ericson, Sverigechef på Citrix.

Näst vanligaste orsaken var bekvämlighet. Närmare tre av tio, 28 procent, svarade det. Därefter, på tredje plats, kom okunskap. 

Dessutom framkom att många medarbetare inte ens känner till vilka regler för it-säkerhet som gäller på arbetsplatsen och därmed inte vet om de har brutit mot något regel eller inte.

danger

Läs också: Här är den största säkerhetsrisken för svenska företag

”Komplexa it-säkerhetsregler lägger ett stort ansvar på medarbetarna och kan vara svåra att följa. Därför behöver företag finna en balans mellan säkerhet och enkelhet, och skapa en säker it-miljö där medarbetare oavsett förkunskap kan känna sig trygga i att de arbetar säkert”, säger Peter Ericson.

 För att få en bättre it-säkerhetsmiljö på arbetsplatsen vill närmare tre av tio få mer utbildning i it-säkerhet. 20 procent vill ha enklare regler att följa, enligt undersökningen.

De 3 vanligaste orsakerna till att bryta mot arbetsplatsens it-säkerhetsregler:

1.     Nödvändigt för att kunna utföra en arbetsuppgift.

2.     Bekvämlighet.

3.     Att man inte känner till regeln överhuvudtaget – eller att man har kunskap om den men anser att den saknar syfte.

Undersökningen genomfördes i september i år. Totalt intervjuades 2183 personer, varav 1051 uppgav att de har ett kontorsarbete. 

underso%cc%88kningen-nr-5-webb_rityta-1

Läs också: Var tredje chef utsatt för it-brott det senaste året

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

webbdeepfake
Digital utveckling

Deepfake – inte bara metod i krigföring, kan även drabba chefer

Under kriget i Ukraina har världen kunnat se hur ett så kallat deepfake-klipp med president Volodymyr Zelenskyj har spridits. Nu varnar amerikanska FBI att även högt uppsatta chefer och ledare kan drabbas av bedrägerier genom den senaste tekniken.

Maria Geijer, affärsområdeschef, Morot & Co.
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

3 sätt att hylla medarbetarna inför semestern

Våren rusar på och semestern står för dörren. Just i år finns fler skäl än vanligt att tacka medarbetarna för det gångna arbetsåret. ”Att som chef visa sin uppskattning är ett oslagbart sätt att skapa vi-känsla”, säger Maria Geijer på Morot & Co.
Collage med övervakningskamera, skolplattformen, passerkort till Riksdagen.
Digital utveckling

Säkerhetshaverierna som cheferna helst vill glömma

38 000 läckta filer, kassasystem som slås ut och känslig digital information som delas till icke säkerhetskontrollerad personal. Konsekvenserna kan bli stora vid it-haverier.
underso%cc%88kningen-nr-5-webb_rityta-1
Digital utveckling

Var tredje chef utsatt för it-brott det senaste året

En tredjedel av Sveriges chefer har drabbats av digital brottslighet det senaste året, visar Chefs undersökning. Samtidigt har risken för digitala säkerhetsproblem ökat under pandemin.
Porträtt av Anne-Marie Eklund-Löwinder
Digital utveckling

Så höjer du säkerheten – it-expertens 5 bästa tips

Så här skapar du en säker användning av it-teknik inom företag och verksamheter.
Person som försöker skriva ett säkert lösenord och gömmer sig bakom sin laptop...
Digital utveckling

Bästa lösenordet är snuskigt

J€R3m&CsP? Nej, så krångligt behöver lösenordet inte vara. Bästa skyddet får du med en mening på fyra ord.
Utsikt över berget Harder Kulm i kantonen Bern, Schweiz.
Annonssamarbete Chef + Made in Bern

5 skäl att konferera i Schweiz

Aldrig har väl så många arbetsplatser varit i så stort behov av teambuilding som nu. Så varför inte stärka banden med en gemensam resa till Schweiz? Här finns gott om hållbara konferensmöjligheter och mängder med aktiviteter.
Elaine Eksvärd, retorikexpert
Arbetsmiljö

5 misstag du ska undvika på videomötet

Dålig digital mötesteknik är det snabbaste sättet att trötta ut människor. Det menar retorikexperten Elaine Eksvärd. "Därför behöver vi identifiera och ta bort de element som missgynnar våra digitala arbetsklimat", säger hon.