3 skäl till varför agila arbetsplatser lyckas bättre

Snabbfotat, flexibelt och framtidens ledarskap. Så beskrivs agilt ledarskap av många. Men är du osäker på en omställning kommer här 3 tydliga fördelar med att förändra din organisation.

Verksamhetsutveckling
Publicerad

Många chefer känner säkert igen roll­beskrivningar som produktägare och scrum master, som tillsammans basar över ett multidisciplinärt team och jobbar i cykler – sprinter – med fokus på snabb produktutveckling och leverans. Och många arbetsplatser har i dag något slags variant av en kanban-tavla, där uppgifter listas på lappar och flyttas mellan kolumner när de blir utförda.

Nu håller agila metoder sedan 4-5 år tillbaka på att utvecklas till att sätta affären i centrum. Det menar Per-Magnus Skoogh, organisationscoach och författare till boken ”Agile for managers”. De nyare varianterna lean startup och lean enterprise har mer tydliga affärs­metoder som hjälper till att förfina värdet, än klassiska agila metoder som scrum, som till stor del fokuserar på leverans och produktivitet.

Här är tre tydliga fördelar med att jobba agilt:

Lyckas man då dessutom få till lönsamheten genom nämnda affärsmaskin klättrar resultatet av det agila arbetssättet också ner till nedersta raden.

Finns det någon situation när man inte bör arbeta agilt?
”Har du hög förutsägbarhet i din verksamhet och du har gjort på exakt samma sätt 18 gånger förut, är det inte så viktigt – även om du fortfarande kan applicera många agila processer på det och uppnå visst resultat. Men om du däremot har hög osäkerhet, hög komplexitet och inte har gjort det förut, är ju agile oerhört mycket bättre än något sätt – om du gör det rätt”, säger Per-Magnus Skoogh.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.