3 enkla övningar för att öka ditt kritiska tänkande

Har du all fakta på bordet innan ett viktigt beslut tas? Följ dessa tre enkla övningar för att bli bättre på att ta in fler åsikter, perspektiv och bli bättre på kritiskt tänkande.

Beslutsfattande
Publicerad

Som chef är det lätt att svepas med av övertygande argument eller ta beslut utifrån gamla sanningar, vilket kan leda till felaktiga beslut. Det här kan du undvika om du jobbar med ditt kritiska tänkande.

HBR har tagit fram tre enkla övningar du kan följa för att komma igång.

1) Ifrågasätt gamla sanningar

Om ni är på väg att formulera en långsiktig företagsstrategi, som på många sätt kommer forma era kommande år och vilka investeringar som ska göra, är det lätt att glömma borta några grundläggande frågor. Med dessa kan lära dig ifrågasätta gamla sanningar.

Exempel på dessa frågor är: Hur vet jag att marknaden kommer växa? Vad säger forskningen om våra förväntningar? Har jag testat att gå i kundernas skor för att få deras perspektiv?

Du kan även växa in antagande om att saker kommer förändras (vilket kommer ske): Vad gör vi om vår kundgrupp förändras? Vad gör vi om vår främsta leverantör går i konkurs?

2) Ifrågasätt logiken i resonemang

Ibland är det enkelt att svepas med av en argumentation som låter bra. Men vad döljer sig bakom orden egentligen? Fråga dig själv: ”Går det att backa upp påståendet?”. Och framför allt: ”Ger alla bevis sammantaget en logisk slutsats?”.

Ett exempel som HBR tar upp är om säljarna gör bättre resultat på våren – beror det på att kunderna har mer pengar i början av året eller för att chefen höll ett inspirerande tal på julfesten?

3) Eftersträva en mångfald av åsikter

Ingen organisation mår bra av att en enda åsikt förs fram. Samtidigt kan det vara väldigt skönt just att tycka likadant eftersom det också betyder en konfliktlös arbetsmiljö. Men desto bättre ni känner varandra på arbetsplatsen – desto lägre är risken att det blir konflikter bara för att ni tycker olika.

För att som chef få en större flora av åsikter och kritiskt tänkande bland dina medarbetare måste du lämna din jobbmässiga filterbubbla. Träna på att försöka äta lunch med kolleger från andra avdelningar och variera dig åldersmässigt. Det här kommer i längden ge dig fler perspektiv och åsikter, vilket kommer hjälpa dig tänka kritiskt och ta bättre beslut som chef.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden