Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

20 år kvar till jämställda styrelser

Hur långt har Sverige kommit med jämställdheten? När revisions- och konsultbolaget Deloitte rankar Sverige ur ett globalt perspektiv framkommer det bland annat att Sverige hamnar på andra plats på listan över länder med högst andel kvinnliga börs-vd:ar. Samtidigt konstateras det att det kommer att ta över 20 år, till 2045, innan kvinnor och män är jämnt representerade i styrelserna. 

Mångfald
Publicerad
LOTTA SJÖBERG

Kvinnor har 35 procent av platserna i styrelserna för Sveriges börsbolag, en ökning med 1,4 procentenheter sedan 2019.

Det placerar Sverige på femte plats i en global rankning över länder med högst andel kvinnor i styrelser som genomförts av revisions- och konsultbolaget Deloitte. Sverige hamnar samtidigt på andra plats på listan över länder med högst andel kvinnliga börs-vd:ar, 12 procent, en ökning med två procentenheter sedan 2019. 

Deloitte konstaterar samtidigt att det kommer att ta över 20 år, till 2045, innan kvinnor och män är jämnt representerade i styrelserna. 

”Självklart är det uppmuntrande att se att vi gör framsteg mot att uppnå jämställdhet i styrelserna och det är glädjande att Sverige ligger bra till i rankningen. Men utvecklingen går alldeles för långsamt även här i Sverige,” menar Therese Kjellberg, partner på företaget. 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden