20 år kvar till jämställda styrelser

Hur långt har Sverige kommit med jämställdheten? När revisions- och konsultbolaget Deloitte rankar Sverige ur ett globalt perspektiv framkommer det bland annat att Sverige hamnar på andra plats på listan över länder med högst andel kvinnliga börs-vd:ar. Samtidigt konstateras det att det kommer att ta över 20 år, till 2045, innan kvinnor och män är jämnt representerade i styrelserna. 

Mångfald
Publicerad
LOTTA SJÖBERG

Kvinnor har 35 procent av platserna i styrelserna för Sveriges börsbolag, en ökning med 1,4 procentenheter sedan 2019.

Det placerar Sverige på femte plats i en global rankning över länder med högst andel kvinnor i styrelser som genomförts av revisions- och konsultbolaget Deloitte. Sverige hamnar samtidigt på andra plats på listan över länder med högst andel kvinnliga börs-vd:ar, 12 procent, en ökning med två procentenheter sedan 2019. 

Deloitte konstaterar samtidigt att det kommer att ta över 20 år, till 2045, innan kvinnor och män är jämnt representerade i styrelserna. 

”Självklart är det uppmuntrande att se att vi gör framsteg mot att uppnå jämställdhet i styrelserna och det är glädjande att Sverige ligger bra till i rankningen. Men utvecklingen går alldeles för långsamt även här i Sverige,” menar Therese Kjellberg, partner på företaget. 

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden