Bli mer effektiv: Lägg ned multitasking-hetsen

Jakten på effektivitet har gått för långt. Det säger den amerikanske författaren Stephen C Lundin i en intervju med Chef. Multitasking-hetsen sprider sig som ett gift till medarbetarna, dödar kreativitet och skapar ångest. Istället ger han några starka tips för att verkligen få saker gjorda.

Sponsrat innehåll: Gilla jobbet
Text: Chefs innehållsstudio
Publicerad
Stephen C Lundin och några av böckerna han författat.

Multitasking är en myt och ultraeffektiva människor borde sluta göra så många saker på samma gång.

”En person som gör flera saker samtidigt är inte effektiv utan raka motsatsen”, säger Stephen C Lundin, som skrivit ett 20-tal böcker i ämnet.


Den här artikeln är ett samarbete mellan Gilla Jobbet och Chef.


”Jag tror inte att någon är kapabel till multitasking. När man försöker göra flera saker samtidigt skapas en ångest och en förtvivlan inom oss. Vi får ingenting gjort, utan finner oss själva famla mellan olika arbetsuppgifter och stå och stampa på exakt samma ställe vi började på.”

Även svensk forskning ger Stephen Lundin stöd. Torkel Klingberg, professor i neuro­logi vid Karolinska Institutet, hävdar visserligen att vår hjärna går att utveckla och träna. Vi är omkring 20 procent smartare i dag än våra jämnåriga var för 60 år ­sedan. Men våra arbetsminnen kan fortfarande bara hantera en begränsad mängd information samtidigt. Det bevisas exempelvis av ett forskarteam vid University of Michigan lät försökspersoner läsa en text på webben med klickbara länkar. Slutsatsen blev att ju fler klickbara länkar texten omgavs av, desto mindre förstod försökspersonerna av texten. Att multitaska gör oss intensiva och ruschiga och är berusande. Men leder sällan eller aldrig till en effektivare dag.

”Hjärnan fungerar tyvärr inte så. Vi är inte skapta för den sortens hjärnverksamhet. För att vara produktiv på riktigt bör du bli bättre på att ta korta pauser mellan arbetsuppgifterna under en arbetsdag. Först när du får distans till en uppgift tar hjärnan till sig informationen till fullo och sätter den i sitt rätta sammanhang. Och det är också först då du verkligen lär dig något och får saker gjorda.”

En annan forskarstudie som Lina Wennersten och Alexander Rozental hänvisar till i boken Dansa på deadline visar att den som är mest fokuserad på jobbet är den som är minst uppkopplad och minst tillgänglig för andra. De löper även minst risk att utveckla stressrelaterade besvär. Stephen C Lundin varnar för att jakten på den supereffektiva organisationen utsöndrar en slags giftig energi på arbetsplatsen:

”När vi använder oss av multitasking och ångesten gör sig påmind genererar vi ”toxic energy”. Denna negativa energi är så påtaglig hos dig att du påverkar människorna omkring dig negativt. Som chef i denna situation tynger du då ner dina kollegor, när du i själva verket skall vara inspiratören och den som uppmuntrar dina arbetskamrater. Så det första du ska göra är att glömma allt som har med multitasking att göra och ge dig själv en chans att vara effektiv på riktigt. Ge dig själv möjligheten att avsluta en uppgift innan en annan påbörjas. Det behöver inte vara mycket svårare än så.

Stephen C Lundin hävdar dessutom att en människa som tar sig själv, sitt arbete och sin omgivning alldeles för seriöst tenderar att generera denna giftiga energi.

”När du själv aldrig kan slappna av i din egen tillvaro skapar du en otrevlig atmosfär kring din egen person och blir någon man skyr iväg ifrån. Tyvärr är det inte helt ovanligt med denna typ av chef då det ansvar rollen innebär många gånger medför en stressig tillvaro med många bollar i luften samtidigt. Rådet jag ger då är detsamma som jag nämnde tidigare: gör en sak i taget! Planera dina dagar och försök hålla dig till planen i den mån det går.”

En central del i alla Stephen C Lundins böcker är kreativitet och innovation – arbetsplatsens viktigaste kraftkälla.

”Ett liv utan kreativitet är ett liv utan energi. Jag ser personlig innovation som grunden till ett vitalt meningsfullt liv. Utan kreativitet och innovation är det svårt att känna livsglädje och mening i det du gör. Människor som exempelvis gör många saker samtidigt och saknar direkt fokus har oerhört svårt för att använda sig av kreativitet och innovation som verktyg, eller ska jag säga källor, till ett mer färgrikt liv – ett liv med energi och glädje. Att vara kreativ och innovativ betyder även att du måste släppa lite på din egen kontroll och våga leva lite. För många är det svårt att släppa loss ibland och om vi aldrig skulle tillåta oss själva att bestiga okänd mark skulle allt bara vara väldigt normalt – och hur kul är det?”.

Den 22 oktober kommer Stephen C Lundin till Sverige för att föreläsa på Gilla Jobbet, Sveriges största mötesplats för arbetsmiljö. Biljetter och program hittar du här: http://gillajobbet.se/

Text: Emilia Radow Ingvarson

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden