inspirator

Quiz: Vilken nätverkstyp är du på Linkedin?

Ditt nätverk är en framtida karriärförsäkring. Så tänk till kring hur du vill bygga det.
Ett första steg är att skaffa koll på din nätverkspersonlighet på Linkedin. Gör vårt quiz här!

Bygg och forma det jobbnätverk du behöver på Linkedin. Utgå från din nätverkspersonlighet. Här får du veta vilken typ av nätverkande som passar dig bäst – och hur du blir ännu bättre på det.

”I framtiden kommer en stor del av tryggheten ligga i att ha ett bra nätverk, snarare än att ha ett fast jobb”, säger Lisa Gunnarsson, Nordenchef på yrkesnätverket Linkedin.
På en snabbföränderlig arbetsmarknad med en växande gig-ekonomi behöver vi oftare växla spår och lära nytt. Då har vi stor nytta av varandra: hur gör dina tidigare kollegor, vad säger de främsta i din bransch, vem kan just det du behöver veta?
”Vi lever i en kunskapsekonomi. Att dela med sig av sin kunskap är att bygga auktoritet och trovärdighet. Att vara generös med det du kan skapar nytta, både för dig själv och andra. Det är viktigt att tänka på – inte bara när du ska söka ett nytt jobb”, säger Lisa Gunnarsson.

Via Linkedin kan du hitta nya jobb. Men här får du också möjlighet att både få och ge så mycket mer. Personer i ditt nätverk kan ge dig nya idéer och kunskaper. De kan uppmuntra och ge råd vid nya karriärsteg.
Du kan bli en person som delar med dig av dina branscherfarenheter och samtidigt bli del av ett sammanhang som inspirerar och ger välbehövlig ny jobbenergi. Kontakter här kan också öppna för helt nya affärsmöjligheter och samarbeten.

Lisa Gunnarsson: Bli trygg i gigekonomin – bygg nätverk

Föreställ dig att du kliver in i ett rum där det finns en samling människor som du ska umgås med. Då vill du säkert veta vilket sammanhanget och syftet är.
Är det en familjesammankomst, en träff med dina nära vänner, ett formellt möte för att lösa en svår fråga eller en möjlighet att göra intryck på nya jobbkontakter som kan hjälpa dig i din karriär?
Du anpassar dig sedan efter sammanhanget och bidrar med det som är relevant, för dig själv och de andra som är tillsammans med dig i rummet. Om du trivs och känner att det är givande så kommer du både stanna länge och säkert också vilja återkomma.

När du bygger upp ditt eget nätverk på Linkedin så är du med och skapar det här sammanhanget, det här ”rummet”.
Så vad passar dig? Hur vida cirklar vill du röra dig i? Tackar du ja till alla som vill bidra, eller vill du hellre omge dig med en nära krets personer som du redan känner?
Är du där främst för att hitta nya karriärvägar eller för att lära dig nya saker?
Vad vill du själv bidra med? Är du kanske bra på att inspirera andra? Eller har du gedigna branschkunskaper och nischad omvärldskoll som du gärna delar med dig av?

Ta ditt nätverkande på Linkedin till nästa nivå

Här är några tips till dig som vill få mer nytta och glädje av ditt nätverk på Linkedin:

Var aktiv i nyhetsflödet. Genom att gilla, dela och kommentera innehåll så får du på sikt större variation, fler möjligheter och nya kontakter. Läs om hur du anpassar ditt nyhetsflöde på Linkedin här.

Visa vad du gillar. Nästa gång du läser något verkligt intressant, använd gillaknappen eller dela inlägget vidare till ditt nätverk.

Följ hashtaggar och grupper. Följ en grupp eller hashtag inom ämnen som intresserar dig. Klicka ”följ” eller ansök om att få gå med, så får du mer av det du vill ha i ditt nyhetsflöde varje dag. Läs mer om hur hashtaggar fungerar på Linkedin här.

Bli mentor – eller adept. Utvecklas av ett mer formaliserat kunskapsutbyte med ditt nätverk, genom verktyget LinkedIn Career Advice.

Inspireras av andra. Linkedin listar varje år sina mest inflytelserika medlemmar under namnet LinkedIn Top Voices där kan du hitta många spännande människor att följa.

Med en tydligare idé kring varför du är på Linkedin kan du också få bättre effekt av den tid du spenderar där.
”Bygg upp det sammanhang som passar just dig och din nätverkspersonlighet. Då kommer du få ännu mer glädje och nytta av att vara på Linkedin”, säger Lisa Gunnarsson, som också rekommenderar alla att ha koll på de mest eftertraktade kompetenserna på LinkedIn.

På Linkedin blir du del i ett yrkesnätverk med över 3 miljoner medlemmar i Sverige och över 590 miljoner globalt.
”Oavsett vad du vill med din karriär och hur du vill använda Linkedin, så öppnar det mängder av möjligheter. Se på vår globala kampanj: #InItTogether. Där delar medlemmar runt hela världen med sig av berättelser om vad som motiverar och driver dem. Otroligt inspirerande!”

Text: Malin Kaldo

Gör vårt quiz: Vilken är din nätverkspersonlighet på Linkedin?

Text och quiz är ett samarbete mellan Chefs innehållsstudio och LinkedIn.

LinkedIn är världens största professionella nätverk.
På Linkedin blir du del i ett yrkesnätverk med över 3 miljoner medlemmar i Sverige och över 590 miljoner globalt.

LinkedIns uppdrag är enkelt – att ge världens alla yrkespersoner möjligheten att skapa kontakt med varandra så att de kan bli mer produktiva och framgångsrika.

Kom igång med LinkedIn här

Relaterade artiklar

stress-12
Hälsa

Studie: Enda metoden som funkar mot utmattning

Det finns bara ett sätt att förebygga psykisk ohälsa när det kommer till utmattningssymptom. Och det går på tvärs mot det alla arbetsgivare gör idag.

bjornlunden
Arbetsmiljö

Här är företaget där alla sätter varandras löner

Här är företaget där de anställda sätter lön på varandra – och vet exakt vad kollegerna tjänar. ”Det handlar om sunt förnuft”, säger Ulf Svensson, vd för Björn Lundén Information utanför Hudiksvall.
illus-2
Beslutsfattande

Regler, moral och magkänsla: Så navigerar chefen rätt

Avslöjanden om generösa chefsförmåner skakar Ledarna. En i raden av organisationer som fått problem med sin etiska kompass. Chefer bör oftare ställa sig frågan hur deras agerande uppfattas utåt, menar Natali Phalén vid Institutet mot mutor.
forslag-2
Sätta lön

Han vill avslöja medarbetarnas lön

Erik Bergman, entreprenören bakom Great.com, vill gå ett steg längre när det kommer till lönetransparens. 
chefnr2-2
Tidningen Chef

I nya numret av Chef

Februarinumret av Chef är ute nu! Här är det bästa ur tidningen: ✓ Malin Kleinsmith har två parallella karriärer, som kommunal enhetschef och världsmästare i armbrytning.  Läs om hur kombinationen påverkar hennes ledarskap. ✓ Stor undersökning: 4 av 10 chefer fasar inför vårens lönesamtal – lönestrategen guidar dig i hur du bemöter kraven. ✓ Michelle Obamas bästa karriärtips ✓ Ny krönikör! Möt Per Grankvist– en folkbildare som lovar att belysa ledarskapsfrågor ur nya och oväntade perspektiv ✓…och mycket mer!

bnp
Beslutsfattande

Hon skrotar BNP-måttet i Nya Zeeland

Hon är världens yngsta kvinnliga premiärminister. Nu har Jacinda Ardern tagit beslutet om att Nya Zeeland inte bara ska mäta ekonomisk tillväxt utan även välmående.
ljuger-2
Konflikthantering

Forskning: 4 fällor som gör lögn till sanning – på jobbet

Undanhålls dåliga nyheter på din arbetsplats? Då kan ni vara drabbade av en kultur där lögner blivit normen. Nu visar forskning att det framför allt finns fyra faktorer som styr det här beteendet.
pergrankvist
Krönikor

Per Grankvist: Det värsta med att leda unga

Per Grankvist, ny krönikör i Chef, skriver om Generation Z – en ung generation som kan vara svår att leda.