inspirator

Quiz: Vilken nätverkstyp är du på Linkedin?

Ditt nätverk är en framtida karriärförsäkring. Så tänk till kring hur du vill bygga det.
Ett första steg är att skaffa koll på din nätverkspersonlighet på Linkedin. Gör vårt quiz här!

Bygg och forma det jobbnätverk du behöver på Linkedin. Utgå från din nätverkspersonlighet. Här får du veta vilken typ av nätverkande som passar dig bäst – och hur du blir ännu bättre på det.

”I framtiden kommer en stor del av tryggheten ligga i att ha ett bra nätverk, snarare än att ha ett fast jobb”, säger Lisa Gunnarsson, Nordenchef på yrkesnätverket Linkedin.
På en snabbföränderlig arbetsmarknad med en växande gig-ekonomi behöver vi oftare växla spår och lära nytt. Då har vi stor nytta av varandra: hur gör dina tidigare kollegor, vad säger de främsta i din bransch, vem kan just det du behöver veta?
”Vi lever i en kunskapsekonomi. Att dela med sig av sin kunskap är att bygga auktoritet och trovärdighet. Att vara generös med det du kan skapar nytta, både för dig själv och andra. Det är viktigt att tänka på – inte bara när du ska söka ett nytt jobb”, säger Lisa Gunnarsson.

Via Linkedin kan du hitta nya jobb. Men här får du också möjlighet att både få och ge så mycket mer. Personer i ditt nätverk kan ge dig nya idéer och kunskaper. De kan uppmuntra och ge råd vid nya karriärsteg.
Du kan bli en person som delar med dig av dina branscherfarenheter och samtidigt bli del av ett sammanhang som inspirerar och ger välbehövlig ny jobbenergi. Kontakter här kan också öppna för helt nya affärsmöjligheter och samarbeten.

Lisa Gunnarsson: Bli trygg i gigekonomin – bygg nätverk

Föreställ dig att du kliver in i ett rum där det finns en samling människor som du ska umgås med. Då vill du säkert veta vilket sammanhanget och syftet är.
Är det en familjesammankomst, en träff med dina nära vänner, ett formellt möte för att lösa en svår fråga eller en möjlighet att göra intryck på nya jobbkontakter som kan hjälpa dig i din karriär?
Du anpassar dig sedan efter sammanhanget och bidrar med det som är relevant, för dig själv och de andra som är tillsammans med dig i rummet. Om du trivs och känner att det är givande så kommer du både stanna länge och säkert också vilja återkomma.

När du bygger upp ditt eget nätverk på Linkedin så är du med och skapar det här sammanhanget, det här ”rummet”.
Så vad passar dig? Hur vida cirklar vill du röra dig i? Tackar du ja till alla som vill bidra, eller vill du hellre omge dig med en nära krets personer som du redan känner?
Är du där främst för att hitta nya karriärvägar eller för att lära dig nya saker?
Vad vill du själv bidra med? Är du kanske bra på att inspirera andra? Eller har du gedigna branschkunskaper och nischad omvärldskoll som du gärna delar med dig av?

Ta ditt nätverkande på Linkedin till nästa nivå

Här är några tips till dig som vill få mer nytta och glädje av ditt nätverk på Linkedin:

Var aktiv i nyhetsflödet. Genom att gilla, dela och kommentera innehåll så får du på sikt större variation, fler möjligheter och nya kontakter. Läs om hur du anpassar ditt nyhetsflöde på Linkedin här.

Visa vad du gillar. Nästa gång du läser något verkligt intressant, använd gillaknappen eller dela inlägget vidare till ditt nätverk.

Följ hashtaggar och grupper. Följ en grupp eller hashtag inom ämnen som intresserar dig. Klicka ”följ” eller ansök om att få gå med, så får du mer av det du vill ha i ditt nyhetsflöde varje dag. Läs mer om hur hashtaggar fungerar på Linkedin här.

Bli mentor – eller adept. Utvecklas av ett mer formaliserat kunskapsutbyte med ditt nätverk, genom verktyget LinkedIn Career Advice.

Inspireras av andra. Linkedin listar varje år sina mest inflytelserika medlemmar under namnet LinkedIn Top Voices där kan du hitta många spännande människor att följa.

Med en tydligare idé kring varför du är på Linkedin kan du också få bättre effekt av den tid du spenderar där.
”Bygg upp det sammanhang som passar just dig och din nätverkspersonlighet. Då kommer du få ännu mer glädje och nytta av att vara på Linkedin”, säger Lisa Gunnarsson, som också rekommenderar alla att ha koll på de mest eftertraktade kompetenserna på LinkedIn.

På Linkedin blir du del i ett yrkesnätverk med över 3 miljoner medlemmar i Sverige och över 590 miljoner globalt.
”Oavsett vad du vill med din karriär och hur du vill använda Linkedin, så öppnar det mängder av möjligheter. Se på vår globala kampanj: #InItTogether. Där delar medlemmar runt hela världen med sig av berättelser om vad som motiverar och driver dem. Otroligt inspirerande!”

Text: Malin Kaldo

Gör vårt quiz: Vilken är din nätverkspersonlighet på Linkedin?

Text och quiz är ett samarbete mellan Chefs innehållsstudio och LinkedIn.

LinkedIn är världens största professionella nätverk.
På Linkedin blir du del i ett yrkesnätverk med över 3 miljoner medlemmar i Sverige och över 590 miljoner globalt.

LinkedIns uppdrag är enkelt – att ge världens alla yrkespersoner möjligheten att skapa kontakt med varandra så att de kan bli mer produktiva och framgångsrika.

Kom igång med LinkedIn här

Relaterade artiklar

Så botar du teknikstress på jobbet.
Arbetsmiljö

Så botar du teknikstress på jobbet

Digitala verktyg som underlättar arbetet är guld värt. Men när organisationen använder en uppsjö av program och appar kan teknikstress uppstå.
Kvinnor över 50 diskrimineras på grund av ålder.
Karriär

Kvinnor över 50 ratas - och får sämre lön

Kvinnor över 50 år diskrimineras på arbetsmarknaden på grund av sin ålder – med löneglapp på 10 000 kr. Det visar en ny rapport från Jurek.
Chefer inom bank och finans får höga betyg av anställda.
Karriär

Chefer inom IT hyllas - offentlig sektor i botten

I Netigates nationella undersökning bland medarbetare får chefer inom IT, bank och finans högst betyg av sina anställda. Bottenbetyg får ledarskapet inom transport och offentlig sektor.
Hälften av svenskarna kan tänka sig att byta yrke.
Karriär

Sifo: Hälften av svenskarna vill byta karriär

Den som leker med tanken på att byta jobb efter sommaren är inte ensam – enligt en ny Sifo-undersökning har var femte svensk nytt jobb i sikte det närmsta året.
Rätt digitala verktyg lyfter arbetsmiljön.
Arbetsmiljö

Undersökning: 7 av 10 vill ha bättre digitala verktyg

I en ny undersökning framkommer att företag som satsar på den digitala arbetsmiljön har större chans att uppnå tillväxtmålen – och behålla medarbetare.
Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.
Arbetsmiljö

Chefer kan fängslas för våg av självmord

Rättegången kring den självmordsvåg som skakade det franska telekombolaget France Télécom för dryga tio år sedan går mot sitt slut. Höga böter och fängelse krävs av åklagaren.
Så kopplar du av på riktigt under semestern.
Hälsa

6 steg: Så kopplar du av på semestern – på riktigt

Ibland är det lättare sagt än gjort att koppla av på semestern. Den som har hög arbetsbelastning kan till och med bli mer stressad av att inte vara på jobbet. Följ dessa sex steg för att kunna njuta av semestern till fullo.
Företaget IP-Only hjälper medarbetarna fram i karriären.
Karriär

Företaget som hjälper dig satsa - hos konkurrenten

Telekombolaget IP-Only har som första företag i Sverige startat en karriäraccelerator som ett sätt att attrahera talanger – även genom att skicka dem i armarna på konkurrenterna.