Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

3 sätt att hylla medarbetarna inför semestern

Våren rusar på och semestern står för dörren. Just i år finns fler skäl än vanligt att tacka medarbetarna för det gångna arbetsåret. ”Att som chef visa sin uppskattning är ett oslagbart sätt att skapa vi-känsla”, säger Maria Geijer på Morot & Co.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Morot & Co

Maria Geijer, affärsområdeschef, Morot & Co.
Maria Geijer. Foto Karina Ljungdahl.

Sommaren närmar sig och du och dina medarbetare spurtar tillsammans mot semester och ledighet. Visst är det något att fira – inte minst i år. Nu när vi äntligen har tagit oss ur en lång pandemi, med alla utmaningar det inneburit, bristen på fysiska möten, distansarbete och ständigt ändrade förutsättningar.

Vi befinner oss också i det nya normala med det hybrida arbetslivet och en stor dos osäkerhet i omvärlden. Och då kan lite extra tacksamhet från chefen kännas viktigare än någonsin.

”Du som chef kan göra stor skillnad genom att lyfta dina medarbetares insatser”, säger Maria Geijer, affärsområdeschef på Morot & Co, ett företag som arbetar just med att hjälpa organisationer att uppmärksamma sina medarbetare.

Maria Geijer

Att genom handling visa att du värdesätter dina medarbetare är något du får igen många gånger om, menar hon.

”Har du engagerade medarbetare och en stark företagskultur, där de känner att ‘jag blir uppskattad för det jag gör’, kommer det att påverka ditt eNPS (Enployee Net Promoter Score). eNPS är i dag ett affärskritiskt nyckeltal för många företag, dels för talangrekrytering men även då engagerade medarbetare också ger mer, gör bra saker och mår bättre.”

Maria Geijer berättar att på Morot & Co lever de som de lär – företaget har också ett högt eNPS.

”Det är vi så klart väldigt glada för. Vår kultur präglas av engagemang, kreativitet och gemenskap. Det använder vi när vi hjälper andra företag att stärka relationen till sina medarbetare.”

3 sätt att hylla medarbetarna före semestern

1 Säg tack! Det lilla ordet har stor betydelse.

2 En gåva som förgyller ledigheten är ett fint och uppskattat sätt att visa att du som ledare ser dina medarbetares insatser.

3 Kombinera gåvan med att göra något roligt ihop – perfekt tillfälle att ge din present och samtidigt säga tack.

När du nu ska ge en sommargåva till dina medarbetare, är det förstås närmast omöjligt att hitta något som passar alla.  Morot & Co löser det med sina gåvokort – mottagaren får själv välja bland ett brett utbud av gåvor. Alla kan hitta något de gillar och behöver. Sidan där gåvan väljs är dessutom alltid en egen unik sida för företaget som ger gåvan.

”Vi har skapat en lösning och ett erbjudande som innebär att företaget som ger gåvan alltid står som avsändare. Det är vik­tigt – det är ju trots allt den som ger gåvan som vill förmedla ett budskap och stärka relationen till mottagaren”, säger Maria Geijer.

Vi har alltid haft ett brett utbud – det gör dels att alla blir nöjda men det finns även en hållbarhetsaspekt här, påpekar hon.

”Genom att ha ett brett utbud kan gåvan ersätta konsumtion, eftersom man ofta väljer något man ändå hade tänkt köpa. Allt fler väljer också att skänka en del eller hela sin gåva till välgörenhet. Exempelvis har vi tillsammans med våra kunder och deras medarbetare plan­terat över 43 000 träd hittills, detta genom att personer valt trädplantering som gåva.”

I år har Morot & Co också inlett ett långsiktigt samarbete med svenska stiftelsen Wild­hood Foundation, som skyddar djur och viktiga ekosystem i världen. Samarbetet innebär att för varje sålt gåvokort skyddas 100 kvadratmeter vildmark
i Zambezidalen, Zimbabwe, under ett år. Läs mer om samarbetet.

… och 3 skäl att uppmärksamma medarbetarna lite extra

1 En person som känner sig sedd och uppskattad mår bra, sprider positiva energier och presterar bättre.

2 Ett litet ord som tack gör stor skillnad, att visa det i handling blir ännu starkare.

3 Sommaren är tiden för reflektion om livet och tillvaron för många, att ha med sig en positiv känsla från jobbet gör skillnad framåt.