butterfly
Några nya egenskaper har lagts till dem som skiljer ut riktigt bra ledare.

Nya egenskaper skiljer ut Sveriges bästa chefer

Chefgalans arbete med att sålla fram landets bästa chefer ger en unik möjlighet att trendspana på svenskt ledarskap. Tydligt är att det tuffa förändringstempot ställer nya krav.
”Finalisterna har tagit till sig nya egenskaper och applicerar dem i sitt ledarskap. Det skiljer ut dem från andra”, säger Helen Remnås på Experis, som varit med i hela processen.

21 svenska chefer tog för ett par månader sedan emot ett väldigt speciellt samtal: ”Grattis, du är finalist på Chefgalan 2018!”

Bakom den påringningen ligger ett jättejobb. Toppchefer i de sju jurygrupperna har sållat hårt bland över 500 nominerade. Fem nominerade chefer i varje kategori står efter det kvar på en shortlist.

Mängder av intervjuer, referenser och research görs sedan av Experis, som är experter på chefs- och specialistrekrytering. Här undersöks noga hur cheferna möter alla de uppställda kriterierna, bland annat med djupintervjuer.

Säkra din plats nu! Chefgalan 8 mars 2018 på Grand Hôtel i Stockholm

Att vara med och lyfta det goda ledarskapet, ihop med Chef, ser Experis som ett led i att säkra bra ledarskap också framöver.
”Det är en omfattande och gedigen process som syftar till att framhäva duktiga ledare och ge dem uppmärksamhet. Vi tror att starka och framgångsrika ledare som förebilder hjälper till att skapa ännu fler goda ledare”, säger Helen Remnås, affärsutvecklingschef på Experis.

Djupintervjuerna ger en bra ögonblicksbild av svenskt ledarskap just nu. Helen Remnås ser hur kraven ökar på chefer, som står mitt uppe i både digitalisering och en uppskruvad förändringstakt.
”Chefen förväntas vara en förändrings-champion! Risken är att man hamnar i kläm mellan ambitiösa företagsmål och missanpassade processer.”

Som researchpartner till Chefgalan är Experis med och lyfter riktigt bra chefer och utmärkt ledarskap.

”Det är viktigt att få det betyget och den uppmärksamheten”, säger Experis affärsutvecklingschef Helen Remnås, som har varit med i processen att sålla fram Sveriges bästa chefer i Chefgalans sju kategorier.

”Idag är det  krävande att vara chef, en utmanande roll. Man måste vara redo för den digitala transformationen och många av kandidaterna talar om att  sätta en kultur för innovation. Ska man misslyckas ska det också vara ganska snabbt gjort.”

Hos Experis uppskattar man att 80 procent av viktiga egenskaper som behövs för att lyckas som chef har varit konstanta över tid.
”De finns även hos våra finalister. Men de har dessutom tagit till sig nya egenskaper och applicerar dem i sitt ledarskap. Det skiljer ut dem från andra.”

Förutsättningarna för att leda i digitaliseringens tidsålder är nya.
”Du måste kunna frigöra kraften hos medarbetare som nu är en mix av digitala emigranter och digitala infödda, det vill säga både äldre generationer och de unga som vuxit upp med digitaliseringen.”

För det krävs både egen förståelse för digitaliseringens roll i affären och organisationen, men också förmågan att ta den förståelsen vidare hela vägen genom de egna chefs- och medarbetarleden.
Då blir en annan klassisk ledaregenskap allt viktigare.
”Chefer behöver vara riktigt bra på att hantera mellanmänskliga relationer. Att sätta ihop team, lösa konflikter. Kommunikation och att jobba med människans potential blir ännu viktigare”, säger Helen Remnås.

Läs också: Internationella toppchefen Jonas Prising: ”Chefens roll är att förstå förändringarna”

Hon ser också att medvetenheten ökar kring att skapa förutsättningar för ett hållbart arbetsliv. Balans mellan arbete, fritid och återhämning är på allvar en viktig fråga, inte minst för cheferna själva. Bra ledare får den insikten att rinna vidare hela vägen ut i organisationen.

Text: Malin Kaldo

Denna text är ett samarbete mellan Chefs innehållsstudio och Experis.

Experis arbetar med rekrytering och konsultverksamhet inom kvalificerad kompetens, från chef- och ledningsnivå till specialistfunktioner inom framför allt Engineering, IT, Finance och Executive.

Experis har årligen cirka 1 600 konsulter ute i uppdrag över hela landet, finns på över 50 kontor runt om i Sverige och är en del av Manpower Group. Läs mer här

Framtidens ledarskap

jonas
02:39
Annonssamarbete: Experis

”Svenskt ledarskap starkt positionerat”

Video + Text Förändringstakten är så snabb att svenskarnas utbildning blivit för gammal för arbetsmarknaden. Det varnar Jonas Prising, ordförande och vd på Manpowergroup. Men svenska chefer håller hög klass, säger han i en intervju.
experis_eva_charlotte
Annonssamarbete: Experis

LQ – chefens nya guldkompetens

Du har hört om IQ och EQ. Men i en snabbföränderlig värld blir LQ allt viktigare. Chefer som kan ta tillvara utvecklingspotential är guld värda framöver.
Ola Pettersson på Experis
Annonssamarbete: Experis

Knepen som tar distanschefen nära

Allt fler leder medarbetare på distans. En utmaning som kräver nya arbetssätt och insikter i mänskligt beteende. Här delar två erfarna distansledare med sig av sina bästa tips.
Svenske Jonas Prising leder världsföretaget Manpower Group.
Annonssamarbete: Experis

”Chefens roll är att förstå förändringarna”

Framtiden är redan här. Nu behöver chefer och ledare lära sig hur de ska förstå den och leda i den. ”Vi behöver en kunskapsrevolution”, säger toppchefen Jonas Prising, global vd för Manpower Group.

Porträtt av Håkan Lundstedt samt skiss av den nya fabriken i Ockelbo.
Beslutsfattande

Synsam flyttar produktionen till Sverige: ”Det här beslutet kräver mod”

Det är definitivt en trend vi ser, säger forskare och analytiker. Allt fler företag tar hem produktionen till Sverige.
tope
Långläsning: Beslutsfattande

Så var chefsåret: ✔️Trenderna ✔️Personerna ✔️Politiken

Tidningen Chefs reportrar sammanfattar chefsåret.

konsten
Beslutsfattande

Så utvecklar kulturen ditt ledarskap

”Ju mer människa, desto bättre ledare – och jag mår så mycket bättre.” Det säger hr-chefen Jessica Gunnarsson efter att ha genomgått ledarskapsprogrammet Management by art.
ledarvd
Beslutsfattande

4 saker varje lyckad vd gör

Nu har forskningen sagt sitt. För att bli en framgångsrik vd finns det 4 egenskaper som är extra bra att ha.

amanda_lundeteg
Beslutsfattande

Chefernas bästa egna ögonblick

Under 1,5 år har Chef listat 100 ögonblick som förändrade ledarskapet i Sverige. Här delar några svenska chefer av sig av sina egna främsta ledarskapsögonblick.
ill_compassion_leadership
Beslutsfattande

Medkänsla i ledarskapet lönar sig – mer än du tror

Det är lönsamt att vara snäll som chef. Både väl­befinnandet och effektiviteten ökar. Det menar forskaren Daniel E Martin, professor på Stanfords center för altruism och medkänsla, som föreläser om ”compassion leadership”.
lasagne-ny
Beslutsfattande

Säkra dina inköp – och undvik skandaler

Transportföretag som erbjuder sina chaufförer usla löner. Lasagne som innehåller häst. Hur kan du undvika att dina inköp leder till en medieskandal?