Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Nya egenskaper skiljer ut Sveriges bästa chefer

Chefgalans arbete med att sålla fram landets bästa chefer ger en unik möjlighet att trendspana på svenskt ledarskap. Tydligt är att det tuffa förändringstempot ställer nya krav.
”Finalisterna har tagit till sig nya egenskaper och applicerar dem i sitt ledarskap. Det skiljer ut dem från andra”, säger Helen Remnås på Experis, som varit med i hela processen.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Experis

Några nya egenskaper har lagts till dem som skiljer ut riktigt bra ledare.

21 svenska chefer tog för ett par månader sedan emot ett väldigt speciellt samtal: ”Grattis, du är finalist på Chefgalan 2018!”

Bakom den påringningen ligger ett jättejobb. Toppchefer i de sju jurygrupperna har sållat hårt bland över 500 nominerade. Fem nominerade chefer i varje kategori står efter det kvar på en shortlist.

Mängder av intervjuer, referenser och research görs sedan av Experis, som är experter på chefs- och specialistrekrytering. Här undersöks noga hur cheferna möter alla de uppställda kriterierna, bland annat med djupintervjuer.

Att vara med och lyfta det goda ledarskapet, ihop med Chef, ser Experis som ett led i att säkra bra ledarskap också framöver.
”Det är en omfattande och gedigen process som syftar till att framhäva duktiga ledare och ge dem uppmärksamhet. Vi tror att starka och framgångsrika ledare som förebilder hjälper till att skapa ännu fler goda ledare”, säger Helen Remnås, affärsutvecklingschef på Experis.

Djupintervjuerna ger en bra ögonblicksbild av svenskt ledarskap just nu. Helen Remnås ser hur kraven ökar på chefer, som står mitt uppe i både digitalisering och en uppskruvad förändringstakt.
”Chefen förväntas vara en förändrings-champion! Risken är att man hamnar i kläm mellan ambitiösa företagsmål och missanpassade processer.”

Som researchpartner till Chefgalan är Experis med och lyfter riktigt bra chefer och utmärkt ledarskap.

”Det är viktigt att få det betyget och den uppmärksamheten”, säger Experis affärsutvecklingschef Helen Remnås, som har varit med i processen att sålla fram Sveriges bästa chefer i Chefgalans sju kategorier.

”Idag är det  krävande att vara chef, en utmanande roll. Man måste vara redo för den digitala transformationen och många av kandidaterna talar om att  sätta en kultur för innovation. Ska man misslyckas ska det också vara ganska snabbt gjort.”

Hos Experis uppskattar man att 80 procent av viktiga egenskaper som behövs för att lyckas som chef har varit konstanta över tid.
”De finns även hos våra finalister. Men de har dessutom tagit till sig nya egenskaper och applicerar dem i sitt ledarskap. Det skiljer ut dem från andra.”

Förutsättningarna för att leda i digitaliseringens tidsålder är nya.
”Du måste kunna frigöra kraften hos medarbetare som nu är en mix av digitala emigranter och digitala infödda, det vill säga både äldre generationer och de unga som vuxit upp med digitaliseringen.”

För det krävs både egen förståelse för digitaliseringens roll i affären och organisationen, men också förmågan att ta den förståelsen vidare hela vägen genom de egna chefs- och medarbetarleden.
Då blir en annan klassisk ledaregenskap allt viktigare.
”Chefer behöver vara riktigt bra på att hantera mellanmänskliga relationer. Att sätta ihop team, lösa konflikter. Kommunikation och att jobba med människans potential blir ännu viktigare”, säger Helen Remnås.

Hon ser också att medvetenheten ökar kring att skapa förutsättningar för ett hållbart arbetsliv. Balans mellan arbete, fritid och återhämning är på allvar en viktig fråga, inte minst för cheferna själva. Bra ledare får den insikten att rinna vidare hela vägen ut i organisationen.

Text: Malin Kaldo