Möjlighet till distansarbete är ett krav som allt fler ställer på sin arbetsgivare, enligt rapporten Randstad Employer Brand Research 2021.
Möjlighet till distansarbete är ett krav som allt fler ställer på sin arbetsgivare, enligt rapporten Randstad Employer Brand Research 2021.

Ny rapport: 5 måsten när svenskar väljer arbetsgivare

Vill du vara en attraktiv arbetsgivare? Missa inte insikterna och rapporten som berättar hur de populäraste företagen gör för att locka till sig rätt medarbetare.

Pandemin har ändrat förutsättningarna för de flesta företag och chefer, inte minst vad gäller rekrytering. Även om arbetslösheten skjutit i höjden det senaste året råder en kamp om talangerna.
”Medarbetarna är varje företags viktigaste tillgång. Men att hitta rätt kompetens kan många gånger vara utmanande och det råder stor konkurrens om talangerna, vilket gör det viktigare än någonsin att jobba med sitt arbetsgivarvarumärke”, konstaterar Catrine Jack, Head of Key Accounts på Randstad i Sverige, ett av landets ledande företag inom kompetensbranschen.

På eftermiddagen torsdag 6 maj arrangerade Randstad det digitala eventet Randstad Employer Brand event 2021. På eventet korades Sveriges mest attraktiva arbetsgivare sett ur ett employer branding-perspektiv. I topp ligger Ikea, Essity, Sveriges Radio, Volvo Cars och Försvarets materielverk.

Dessutom presenterades insikterna från rapporten Randstad Employer Brand Research 2021, världens största oberoende undersökning inom området. I år innehöll den dessutom ett extra område med fokus på covid -19 och dess påverkan på arbetsmarknaden.

Ladda ner rapporten

Ta del av rapporten Randstad Employer Brand Research 2021 – världens största undersökning i sitt slag, med drygt 4700 personer intervjuade bara i Sverige. Lär dig mer av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare!
Undersökningen har genomförts i Sverige för åttonde året. I år ligger fokus på pandemins påverkan på arbetsmarknaden.

Ladda ner rapporten här

Rapporten visar att nästan fyra av tio svenskar (37 procent) tycker att en covid-19-säker arbetsmiljö är en viktig parameter vid val av arbetsgivare. Minst lika viktigt är det att ha möjlighet till distansarbete (38 procent).
”Covid-19-pandemin har haft en enorm påverkan på arbetsmarknaden vilket vi också ser i resultatet från vår undersökning.”

Rapporten visar bland annat hur svenskarnas arbetssituation förändrats och hur man ser på framtiden.
”Mest oroliga att förlora jobbet under 2021 är den yngsta åldersgruppen som ju redan drabbats hårt av krisen. Kopplat till detta ser vi även att denna åldersgrupp är den som värdesätter en covid-19-säker arbetsmiljö högst”, säger Catrine Jack.

”Vi ser också att lite mer än varannan person känner sig mer lojal mot sin arbetsgivare idag än innan pandemin, utifrån hur arbetsgivaren hanterat krisen. Det visar tydligt hur viktigt det är att ta hand om sina medarbetare, och att man även i en kris kan få positiva effekter genom att tänka på och vårda sitt arbetsgivarvarumärke.”

5 viktigaste kriterierna när svenskar väljer arbetsgivare

Här är ett smakprov ur rapporten Randstad Employer Brand Research 2021: kriterierna som är viktigast för svenska folket när de väljer arbetsgivare (flera svarsalternativ har varit möjliga).

  1. Trevlig arbetsmiljö, 66 procent. När svenskarna får välja ligger trevlig arbetsmiljö i topp
  2. Intressanta arbetsuppgifter, 60 procent. För många är arbetsuppgifterna lika viktiga som arbetsmiljön.
  3. Balans mellan jobb och fritid, 58 procent. Allt fler uppskattar att få plats med livets alla delar, inte bara jobbet.
  4. Anställningstrygghet, 56 procent. Mer än hälften tycker att anställningstryggheten är viktigt när de väljer arbetsgivare.
  5. Attraktiv lön och förmåner, 54 procent. Visst spelar lönen roll vid valet av arbetsgivare, även om det inte är det viktigaste kriteriet.

Denna text är ett annonssamarbete mellan Chefs innehållsstudio och Randstad.

Med närmare 600 000 anställda i 38 länder är Randstad världsledande inom bemanning, rekrytering och HR-lösningar. Målsättningen är att bidra till en bättre arbetsmarknad, genom att hitta rätt matchning mellan företag och arbetssökande. Detta sammanfattas med Randstads mission – shaping the world of work.
I Sverige finns lokalkontor från Malmö i söder till Kiruna i norr.

Läs mer

Relaterade artiklar

Lars Strannegård rättar till sin slips.
Karriär

Handelshögskolans rektor tror på det empatiska ledarskapet

Fyra grundvärden ska garantera ett ledarskap som står pall också i extremt snabb förändring.
”Att vara empatisk är helt centralt i det”, säger Lars Strannegård, rektor på Handelshögskolan i Stockholm där framtidens toppchefer och ledare utbildas.

Siri Wikander.
Arbetsmiljö

Siri Wikander: Sluta toppstyra!

Vi som jobbat på distans under pandemin är nu på väg tillbaka. Men frågan är om vi nu ställer oss rätt frågor. Under sensommaren har jag blivit allt mer orolig för att allt vi lyckats åstadkomma under pandemin varit förgäves, skriver Chefs webbkrönikör Siri Wikander.

Anna Wikland till vänster. Bild på leende kvinna vid skrivbord till höger.
Karriär

Så ska Google lyfta kvinnliga entreprenörer

Nu går Google i spetsen för att förbättra kvinnors förutsättningar genom initiativet #WeStart.
”En insats som känns självklar och viktig”, säger Googles Sverigechef Anna Wikland.

En kvinna med långt mörkt hår tittar sig i spegeln. Vid hennes ansikte finns rosa hjärtan.
Karriär

Tre tips - så förhindrar du narcissister att skada din arbetsplats

Narcissister tar sig till höga positioner snabbare än andra. Det visar en ny italiensk studie.

Tre män iförda arbetskläder står och diskuterar på en byggarbetsplats.
Mångfald

Var femte byggchef har utsatts för rasism

Trots att 16 procent av byggcheferna själva har varit utsatta för rasism uppger endast sex procent att de tror att etnisk diskriminering förekommer på deras arbetsplats idag. Det kan bero på dålig kunskap och att endast fyra av tio chefer gör mätningar, säger branschföreningen Byggcheferna.

Glad man som leker med ett barn i en soffa.
Hälsa

Hälsoutmaning gav gladare kolleger

Konsultbolaget behövde ett sätt att få medarbetarna att röra sig mer och lära känna nya kolleger trots distansjobb. Lösningen blev en gemensam hälsoutmaning som ökade både teamkänslan och välbefinnandet.

Fotografi av Viktor Svensson son står i en trappa.
Karriär

Från reporter till vd och koncernchef

Börs-vd:ar är också människor. Hierarkiernas ofta illusoriska makt blev en aha-upplevelse för Viktor Svensson, som gjort karriär av att tänka nytt.

Illustration med en chef framför en industri.
Hållbarhet

Företagens klimatarbete: mycket snack och lite verkstad

Nio av tio chefer i Chefs undersökning anser att det är mycket viktigt eller viktigt att minska sin organisations klimatpåverkan. Ändå jobbar bara hälften av företagens ledningar aktivt med att göra det.