Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Ge kontoret en energikick i höst

Härliga höst! Fulla av arbetslust tar vi oss an våra uppgifter igen. Då vill vi så klart att kontoret ger oss de bästa förutsättningarna att prestera på topp. Så här skapar företagsinredare på IKEA en miljö som uppmuntrar både kreativitet och fokus.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: IKEA

Arbetsplats för fest och vardag. Ta vara på alla tillfällen att fira, som här med tårta och alkoholfritt bubbel.

Första hösten på tre år utan pandemirestriktioner! Nu behöver många av oss spendera mer tid på kontoret, men helst utan att det känns som 2019. Vi har vant oss vid ett mer självständigt sätt att jobba, som ofta också upplevs som mer effektivt. En lång period av hemarbete har kort sagt satt sina spår.
”Visst saknade vi kollegerna och småpratet, men det var samtidigt ganska skönt att vara hemma och bara få göra det man ska”, konstaterar Kicki, senior företagsinredare på IKEA.

Nu ses kontoret med nya och mer kritiska ögon.
”Medarbetare behöver förstå varför de ska vara på kontoret nu när svaret inte längre bara kan vara: därför.”
Vad gör det värt att offra en del av nyvunnen livsbalans för en vardag som återigen ska ha plats för pendling, småprat med kolleger och sociala aktiviteter på jobbet?

Chefer ser däremot stora vinster med att ha medarbetare tillbaka på arbetsplatsen. Att skapa gemensamma mål, svetsa samman teamet, coacha, ta tillvara synergier, vara kreativ och innovativ och lära av varandra blir så mycket enklare när vi ses fysiskt.

Kicki, senior företagsinredare på IKEA
Kicki, senior företagsinredare på IKEA

”Det måste vara en upplevelse att komma till jobbet! Här ska du fyllas av energi. Det behövs härliga lokaler, trevliga arbetskamrater och en känsla av tillhörighet. Arbetsgivare behöver erbjuda mer än bara en funktionell arbetsplats. Kanske en trevlig lunch, möjlighet till ett gympass – det behöver finnas mervärden”, säger Kicki.

Företagsinredare på IKEA hjälper till med att skapa miljöer som ger förutsättningar för olika sorters mervärden. Kontor där ledare och medarbetare kan ta tillvara det bästa i organisationen och i teamet – men samtidigt också prestera på topp individuellt.


”De arbetsgivare som kan erbjuda riktigt bra lösningar blir mer attraktiva och kommer att se en ökad närvaro på kontoret”, säger Kicki.

TROTTEN hurts (400:- exkl. moms) och TROTTEN skrivbord (1596:- exkl. moms).

Flexibla och trivsamma miljöer som snabbt går att förändra behövs. Möjligheten att enkelt anpassa lokalerna – från ett stormöte, till grupparbeten, till en trevlig lunch tillsammans, till ett intimt samtal eller möjlighet att jobba fokuserat ensam eller gå undan i ett videomöte.

Ljuddämpande skärmar, draperier och textilier som delar av ett rum, möbler som kan fungera som både förvaring och rumsavdelare och är enkla att flytta runt, anslagstavlor på hjul, ståbord, omslutande fåtöljer som går att vända åt olika håll – här finns mängder av smarta lösningar.

Bild 1: VEDBO fåtölj (2156:- exkl. moms). Bild 2: ELVARLI förvaring (2952:- exkl. moms).

Smart, snygg och flexibel kontorsinredning räcker långt. Men inte hela vägen fram till drömkontoret.
”Inredningsmässigt går det att ge förutsättningarna att trivas och känna gemenskap. Men sedan måste alla på arbetsplatsen ta ansvar för att skapa den där viktiga energin på jobbet – i det behöver alla vara medledare”, konstaterar Kicki.

Uppmuntra personer som vill ta sociala initiativ på jobbet. Skatta er lyckliga om ni har en kreativ kontorsansvarig. Allt fler stora arbetsgivare anställer nu också en mood manager.

Bild 1: HATTEFJÄLL kontorsstol (2636:- exkl. moms). Bild 2: LIDKULLEN sitt/-ståstöd (1196:- exkl. moms).

Chefer kan också aktivt planera för händelser som gör medarbetare mer motiverade att planera in arbetstid på kontoret.
”Våga prioritera det fysiska. Boka in en del möten som faktiskt bara går att delta i på plats. Är du inte där – ja då missar du det.”

I bilden allra överst sitter personerna vid TROTTEN bord (1276:- exkl. moms).