Ladda kontoret med ny energi – och plats för fokus

Full gas tillsammans, kreativa idéer och skratt.
Men också möjlighet att jobba med en komplex uppgift på egen hand.
Så här skapar företagsinredare på IKEA en arbetsplats som både ger ny social energi och erbjuder möjlighet till fokus.

Annonssamarbete
IKEA

Publicerad

Text: Chefs innehållsstudio

”Medarbetare behöver förstå varför de ska vara på kontoret", säger Kicki, företagsinredare på IKEA. ULRIKSBERG fåtölj (1196:- exkl. moms)
”Medarbetare behöver förstå varför de ska vara på kontoret", säger Kicki, företagsinredare på IKEA. ULRIKSBERG fåtölj * (1196:- exkl. moms).

Åren med pandemi och hemmajobb skapade nya beteenden. Restid och den sociala samvaron på jobbet skalades bort för de flesta som jobbar på kontor. Nästan enbart arbetsuppgifterna blev kvar.
Medarbetare vande sig vid ett mer självständigt sätt att jobba, som ofta också upplevs som mer effektivt.
”Visst saknade vi kollegorna och småpratet, men det var samtidigt ganska skönt att vara hemma och bara få göra det man ska”, konstaterar Kicki, senior företagsinredare på IKEA.

Nu ses kontoret med nya och mer kritiska ögon.
”Medarbetare behöver förstå varför de ska vara på kontoret nu när svaret inte längre bara kan vara: därför.”
Vad gör det värt att offra en del av nyvunnen livsbalans för en vardag som återigen ska ha plats för pendling, småprat med kollegor och sociala aktiviteter på jobbet?

Kontoret – viktigt för chefer

Chefer ser däremot stora vinster med att ha medarbetare tillbaka på arbetsplatsen. Att skapa gemensamma mål, svetsa samman teamet, coacha, ta tillvara synergier, vara kreativ och innovativ och lära av varandra blir så mycket enklare när vi ses fysiskt.
”Det måste vara en upplevelse att komma till jobbet! Här ska du fyllas av energi. Det behövs härliga lokaler, trevliga kollegor och en känsla av tillhörighet. Arbetsgivare behöver erbjuda mer än bara en funktionell arbetsplats. Kanske en trevlig lunch, möjlighet till ett gympass – det behöver finnas mervärden”, säger Kicki.

Mervärden ger ökad närvaro

Företagsinredare på IKEA hjälper till med att skapa miljöer som ger förutsättningar för olika sorters mervärden. Kontor där ledare och medarbetare kan ta tillvara det bästa i organisationen och i teamet – men samtidigt också prestera på topp individuellt.
”De arbetsgivare som kan erbjuda riktigt bra lösningar blir mer attraktiva och kommer att se en ökad närvaro på kontoret”, säger Kicki.

TROTTEN förvaringsmöbel på hjul (560:- exkl. moms) och TROTTEN skrivbord (1436:- exkl. moms).

Flexibla och trivsamma miljöer som snabbt går att förändra behövs. Möjligheten att enkelt anpassa lokalerna – från ett stormöte, till grupparbeten, till en trevlig lunch tillsammans, till ett intimt samtal eller möjlighet att jobba fokuserat ensam eller gå undan i ett videomöte.

Smarta lösningar

Ljuddämpande skärmar, draperier och textilier som delar av ett rum, möbler som kan fungera som både förvaring och rumsavdelare och är enkla att flytta runt, anslagstavlor på hjul, ståbord, omslutande fåtöljer som går att vända åt olika håll – här finns mängder av smarta lösningar.

Bild 1: TROTTEN skåp med skjutdörrar (1996:- exkl. moms). Bild 2: HÄLLAN förvaring med dörrar (2872:-/st exkl. moms).

Smart, snygg och flexibel kontorsinredning räcker långt. Men inte hela vägen fram till drömkontoret.
”Inredningsmässigt går det att ge förutsättningarna att trivas och känna gemenskap. Men sedan måste alla på arbetsplatsen ta ansvar för att skapa den där viktiga energin på jobbet – i det behöver alla vara medledare”, konstaterar Kicki.

Ge utrymme för initiativ

Uppmuntra personer som vill ta sociala initiativ på jobbet. Skatta er lyckliga om ni har en kreativ kontorsansvarig. Allt fler stora arbetsgivare anställer nu också en mood manager.

Bild 1: TROTTEN skrivbord (1196:- exkl. moms). Bild 2: ELLOVEN whiteboard/anslagstavla (1436:- exkl. moms).

Chefer kan också aktivt planera för händelser som gör medarbetare mer motiverade att planera in arbetstid på kontoret.
”Våga prioritera det fysiska. Boka in en del möten som faktiskt bara går att delta i på plats. Är du inte där – ja då missar du det.”

Odla kontors-FOMO

Försök att odla lite kontors-FOMO (Fear Of Missing Out). Se till att det dyker upp trevliga överraskningar då och då.
”Vem vill höra ett: ’Jaha, var du inte inne på kontoret i onsdags. Synd, du missade verkligen nåt…!’”, avslutar Kicki och skattar.

Text: Malin Kaldo

I bilden allra överst sitter personerna i ULRIKSBERG fåtölj (1196:- exkl. moms).