Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Korta beslutsvägar ett vinnande koncept

Frihet för anställda, en hjälpsam kultur och generösa förmåner. Det har bidragit till att Nora Consulting Engineers nu utsetts till Sveriges Bästa Arbetsplats av Great Place To Work – i kategorin ”Små organisationer”.
”När vi startade bolaget var målet att vi skulle se fram emot måndagar mer än fredagar. Det här priset visar att vi har nått dit”, säger Paul Bandak, vd för Nora Consulting Engineers.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Great Place To Work

Nora Consulting Engineers har Sveriges nöjdaste medarbetare, enligt Great Place To Work.

Det är inte första gången Nora Consulting Engineers uppmärksammas. Konsultbolaget inom infrastruktur har erhållit Dagens Industris Gasellpris två år i rad, 2023 och 2024. Nu har de även Sveriges nöjdaste medarbetare, vilket Great Place To Works årliga medarbetarundersökning visar. 

”Medarbetarna är jätteglada för det här priset!” säger vd Paul Bandak. 

Great Place To Works ranking av Sveriges Bästa Arbetsplatser 2024 släpptes den 18 april under en gala på Berns i Stockholm. Nora Consulting Engineers var då mitt i vad de kallar för en ”Synergivecka”, där alla medarbetare träffades i Stockholm. Under konferensen diskuterades förbättringsåtgärder med medarbetarundersökningen som underlag. 

”Avslöjandet att det faktiskt var vi som vann i år fick de anställda reda på under självaste galan, vilket kom som en jätterolig och härlig avslutning”, säger Paul Bandak. 

Han har en masterexamen inom väg- och vattenbyggnad och har varit verksam inom konsultvärlden i många år. Sedan 2018 har Paul Bandak lett Nora Consulting Engineers på en riktig framgångsresa – från en anställd till 25 medarbetare. Bolagets tekniska konsulter inom samhällsbyggnad fokuserar på miljö, hållbarhet och geoteknik, hydrogeologi, gata och vägprojektering samt järnvägsprojektering.

Tar medarbetarnas åsikter på allvar

Paul Bandak har under sin karriär kommit till flera viktiga insikter om hur man bygger ett lyckat bolag. 

”Jag har tidigare bara jobbat för stora komplexa organisationer där mycket är centraliserat och beslut fattas någonstans långt bort. Det har varit väldigt styrt av en ledningsgrupp, och att som medarbetare få en idé genomförd har varit nästan omöjligt”, säger han. 

Paul Bandak.

En del av Nora Consulting Engineers framgångsrecept när det kommer till nöjda medarbetare grundar sig i att bolaget tar deras åsikter på största allvar. Beslutsvägen är alltid kort och följer samma process. Oavsett om det handlar om att medarbetaren vill ha en ny skärmhållare för några hundralappar eller en ny vägmaskin för miljoner.

”När en av våra medarbetare föreslog nya skärmhållare till kontoret låg det en beställning på dessa en timme efter att idén kom upp, det är bara ett exempel på hur vi alltid försöker lyssna på våra anställda”, säger Paul Bandak. 

Ett annat exempel han är stolt över handlar om den gemensamma insatsen för att minska miljöavtrycket. Några medarbetare föreslog att bolaget skulle satsa på fossilfria maskiner för markundersökningar, i stället för de dieseldrivna som är branschstandard.

”Idén kom, vi hittade leverantören, fick okej från banken och beställde den. Att vi har bytt lokal tre gånger på tre år är också efter medarbetarnas önskemål. De som bor utanför eller i utkanten av Stockholm vill att det ska vara enkelt att ta sig till kontoret, därav valde vi ett kontor som ligger i samma byggnad som Cityterminalen i Stockholm”, säger Paul Bandak.  

Afterwork två gånger i månaden och kickoffresor för teambuilding är bara några av förmånerna hos Nora Consulting Engineers. De använder sig också av hr och en arbetsplatspsykolog under rekryteringsprocessen för att säkerställa en bra match i teamet. Möjligheten att arbeta hemifrån är en självklarhet.

”Efter pandemin återvände många snabbt till kontoret, drivna av längtan efter gemenskap och glädjen på arbetsplatsen. I dag är det få som nu väljer att arbeta hemifrån för att de då missar gemenskapen”, berättar Paul Bandak.

Företaget vilar på grundläggande principer som kvalitets- och miljöledningssystem, utvecklade tillsammans med medarbetarna. Frihet värderas högt och därför har företagets strukturer varit med och formats av de anställda. 

Paul Bandak beskriver en arbetsplats fylld av människor med en enorm tillit till varandra. Som en stor familj som stöttar när någon har det svårt. För att behålla den starka företagskulturen även när bolaget växer, kommer Nora Consulting Group fortsätta att arbeta i mindre konstellationer. 

”Planen är att vi aldrig ska vara mer än tjugo personer i ett team. Personalen ska rapportera till en mellanchef och mellanchefen till vd. Då kan vi lyckas behålla den här intima och trevliga känslan upp till säkert 400 anställda.” 

FAKTA Nora Consulting engineers 

Nora Consulting Engineers (NCE) är ett konsultbolag inom infrastruktur vars huvudverksamhet består av att ta fram projekteringsunderlag för exempelvis väg, järnväg, VA och bostäder. Inom ramen för detta arbetar bolaget dagligen med geoteknik, miljö, hydrogeologi samt väg- och trafikutredningar. Bland bolagets aktuella uppdrag finns Brommadepån, tvärbanans Kistagren, E18 utanför Örebro, väg 583 utanför Gävle samt Vallentunadepån och Tvärförbindelse Södertörn.