Knepet för att växla upp: Frigör tid för chefer

Företag som vill växla upp behöver frigöra tid och kraft för sina chefer. Då är outsourcing ett självklart val. ”Det har gett oss en extra boost”, säger Daniel Hörnqvist, vd på snabbväxande Frank Dandy.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: ECIT

"Vi frigör tid och växtkraft med ECIT som bollplank och helhetsleverantör för våra administrativa tjänster”, säger Frank Dandys vd Daniel Hörnqvist.
"Vi frigör tid och växtkraft med ECIT som bollplank och helhetsleverantör för våra administrativa tjänster”, säger Frank Dandys vd Daniel Hörnqvist.

När vd och chefer lyckas frigöra tid och får mer tid för kärnverksamheten, så kan det hända saker snabbt i ett bolag. Det ser Daniel Hörnqvist, vd på Frank Dandy. Där har det varit stora förändringar och full fart framåt sedan han klev in som vd för tre år sedan: digitalisering, omställning till e-handel och expansion till nya länder.
Frank Dandys försäljning av underkläder och badkläder har ökat rejält och företaget har gått från 38 miljoner till över 80 miljoner i omsättning på tre år.
”Trots en dubblerad omsättning har vi kunnat minska antalet anställda, tack vare mer effektiva processer med outsourcingen till ECIT. Risken med frånvaro hos anställda har också minskat och det gör oss mindre sårbara nu.”

När Daniel Hörnqvist ser tillbaka är beslutet att outsourca ekonomi och it en viktig nyckel bakom framgångarna.
”Vi behövde någon som förstod vår verksamhet och som kunde vara stöttande och ett bollplank i vår digitalisering och utveckling.”

”ECIT har kunskap och muskler som de har ’injicerat’ i oss. Det har gett oss en extra boost.”

Nu finns kapacitet för att få fram snabba och tydliga underlag för affärsbeslut och ökad förmåga att hantera orderflöden vid tillväxttoppar och lågsäsongsdalar.
Smidig digitalisering av betalsystem och hjälp med hantering av komplexa regelverk kring moms och skatter vid expansion till nya länder och marknader har gjort det möjligt för Frank Dandy att direkt kunna ta tillvara nya möjligheter.

Fördelar med outsourcing

  • Minskad sårbarhet.
  • Skalbarhet.
  • Tillgång till spetskompetens.
  • Mer tid över till er kärnverksamhet.
  • Digitalisering.
  • Ni betalar bara för det ni behöver.

Daniel Hörnqvist beskriver ECIT:s adminportal som guld värd för ledningen, som upplever att de fått ökad kontroll.
”Vi kan följa i realtid hur bolaget går, hur marginaler och kunddata ser ut och hur vi jämför mot budget. Jag kan få fram olika typer av Excelrapporter direkt. Det är ett enormt viktigt stöd för mig i mina beslut. Jag ser hur mycket vi kan trycka på och när vi behöver hålla tillbaka.”

Men den kanske  viktigaste nya kraften är den egna hos Frank Dandys chefer.
”Framför allt frigör det här tid – för mig och andra chefer hos oss.”

Tid har flyttats från administrativa arbetsuppgifter till att stötta och utveckla medarbetare i omställningen och se på vad som behöver göras framåt.
”Alla har fått lära sig nya arbetsuppgifter, att jobba i nya flöden och tackla nya utmaningar. Att jag då har haft tid att hjälpa och stötta avdelningar har betytt massor. Alla här har tagit karriärkliv och känner att de utvecklas”, säger Daniel Hörnqvist.

Frank Dandy har haft samma kontaktpersoner hos ECIT sedan början av samarbetet.
”De är trevliga, omhändertagande och ser till våra behov. De är väldigt lyhörda och hjälper oss att utvecklas.”

Vad vill du ge för råd till andra som funderar på outsourcing?
”Titta inte efter en partner för att klara behoven ni har idag, utan hitta någon som klarar behoven ni har om flera år. Det är viktigt med en partner att växa tillsammans med.”

Vad blir nästa steg för Frank Dandy?
”Att finnas på Zalandos marketplace, med lager hos Zalando. Då behöver vi vara momsregistrerade i Tyskland. Det är komplicerat, med vi tar hjälp av ECIT som leder det projektet.”

Planen är sedan att i slutet av maj vara live på hela den europeiska marknaden.
”Dessutom hjälper ECIT oss att bygga en integration med en fraktväljare, där kunder kan välja både leverantör, fraktalternativ och pick up point.”

Också komplicerat. Men betydligt enklare ihop med en partner som är både kunnig och flexibel.

Text: Malin Kaldo