Emilia Molin tycker att man blir en mer alert ledare efter en kopp kaffe. Foto: Nils Petter Nilsson
Emilia Molin tycker att man blir en mer alert ledare efter en kopp kaffe. Foto: Nils Petter Nilsson

Jo, du kan njuta med gott kaffe-samvete

Låt oss slå hål på myten direkt. Nespresso-kaffe är ingen miljöbov. Både du och medarbetarna kan njuta det med gott klimatsamvete. Här får du veta varför.

Under pandemin är vi många som saknat kaffestunderna på jobbet – snacket med kollegerna, den lilla stunden borta från datorn och själva kaffet.
”Det finns flera undersökningar som visar att anställda uppskattar att dricka kvalitets-kaffe. Det är ett enkelt sätt för arbetsgivaren att visa att företaget bryr sig om sina anställda, kunderna och miljön”, säger Emilia Molin, vd för Nespresso Professional i Sverige.
Miljön? tänker du. För är det något vi blivit matade med de senaste åren är det att kaffekapslar inte hör hemma i ett hållbart samhälle. Men att dricka Nespresso-kaffe är miljövänligare än många tror. Emilia Molin förklarar varför:
”Nespresso månar om hur kaffet tillverkas och transporteras – att det sker på ett så hållbart sätt som möjligt i alla delar av värdekedjan. Genom att återvinna aluminiumet sparas 95 procent av den energi som krävs för att framställa nytt aluminium. I dag är alla Nespresso Professionals kapslar tillverkade med 80 procent återvunnet aluminium.”

”Jag är oerhört stolt över hållbarhetsarbetet”

Emilia Molin hade själv flera frågetecken kring hållbarheten när hon rekryterades från ett jobb i den ideella sektorn till sin nuvarande tjänst. Så hon gjorde noggrann research.
”Jag läste på ordentligt och pratade med folk som älskar Nespresso och med folk som inte gör det. Jag kom fram till att Nespresso inte har ett hållbarhetsproblem utan en kommunikationsutmaning. I dag känner jag mig oerhört stolt över det hållbarhetsarbete som Nespresso gör”, säger Emilia Molin.

Företaget arbetar bland annat med att förbättra kaffesektorns sociala och ekonomiska hållbarhet, exempelvis genom pensionslösningar och skördeförsäkringar.
”Man ska också komma ihåg att med Nespresso-kaffe används en precis mängd kaffe, vatten och energi. Med tanke på att nästan hälften av koldioxid-utsläppen från en kopp kaffe kommer från kaffeproduktionen blir det otroligt viktigt att endast använda just den kaffe-mängd du behöver och inte slänga ut något kaffe*”, säger Emilia Molin.

Parallellt med hållbarhetsarbetet pågår Nespressos utveckling av extremt lättskötta maskiner. I den senaste serien för företag, Nespresso Momento, finns AI-teknik inbyggt så att Nespressos tekniker får en signal innan ett fel har uppstått och kan ta hand om det i förebyggande syfte. Mycket går dessutom att avhjälpa på distans.
”Maskinen sköter sig i stort sett själv”, konstaterar Emilia Molin.

Och inte minst viktigt: med bara ett tryck får både dina medarbetare och du som chef det kaffe ni är sugna på för stunden – espresso, latte, macchiato …
”Åtminstone för mig är det så att jag blir en bättre ledare när jag får en god kopp kaffe”, säger Emilia Molin.

*Fotnot: Swiss 2020 B2B LCA, Quantis.

Visste du att...?

Emilia Molin på Nespresso. Foto: Nils Petter Nilsson
  • Kaffekapseln hjälper till att spara både vatten och energi. Det är en precis mängd kaffe, energi och vatten som går åt. Vad gäller filterkaffe hälls så mycket som 37 procent av kaffet ut, enligt en beräkning av Nestlé Danmark.
  • Nespresso samarbetar med över 100 000 kaffeodlare i 15 länder. I samarbete med den oberoende organisationen Rainforest Alliance, framställer Nespresso AAA Sustainable Quality Program kaffe som kan spåras tillbaka till varje odling, samtidigt som miljön värnas och odlarnas och deras familjers livssituation förbättras. Mer än 450 agronomer, varav 34 procent kvinnor, samarbetar med kaffeodlarna som får lära sig att odla kaffe på ett hållbart sätt och minimera miljöpåverkan. Odlarna får utbildning och support som ger dem stora fördelar, bland annat ett högre kaffepris på marknaden.
  • Återvinnings-kit ingår för dig som har ett aktivt serviceavtal. När påsen med använda kaffekapslar är full, försegla den med den medföljande remsan, fäst returetiketten och förbered den för upphämtning.

Denna text är ett annonssamarbete mellan Chefs innehållsstudio och Nespresso.

Nespresso arbetar för att minska koldioxidutsläppen, bland annat med hjälp av investeringar i grön energi, minskade utsläpp från transporter och skogsbevaringsprojekt.

Läs mer om Nespresso för företag

Relaterade artiklar

Geraldine von Celsing och Carolina Wikström.
Rekrytering

Spetskompetens ger pricksäkra rekryteringar

Nu får cheferna på Sveriges Radio bättre stöd när de anställer nya medarbetare. En ny rekryteringsavdelning skärper pricksäkerheten och bidrar till vidgade perspektiv. ”Vi kommer in med ny spetskompetens”, säger Geraldine von Celsing som leder den nya avdelningen.

En ung kvinna står med armarna i kors framför en grupp med kollegor.
Ledarskap

”Dagens unga vill leda sig själva”

I boken Aktivt självledarskap utmanar ledarskapsexperten och organisationskonsulten Anna Tufvesson läsaren till självinsikt. Det, menar hon, är grundbulten i självledarskapet.

rocket
Jobba på Chef

Chefakademin söker Teamledare för utbildnings­avdelningen

Kom och jobba med oss! Chefakademin söker nu en teamledare med uppdraget att leda utvecklingen för att skapa ett gemensamt administrativt arbetssätt. Vi vill erbjuda en ännu bättre kundupplevelse och samtidigt jobba smartare, med fullt stöd i digitaliseringens möjligheter.
En
Hälsa

Allt fler blandar jobb och semester – kan ge sämre återhämtning

Allt fler tar längre ledigheter och passar på att sitta på annan ort och jobba. Men det innebär en risk att du får sämre koll på hur mycket paus du får från jobbet.

Illustration av bland annat en hjärna och en person som pratar.
Hälsa

Studier ger nyckeln till välmående team

Ta hjälp av forskningen för att förebygga psykisk ohälsa på din arbetsplats. Nu finns en ny sammanställning över 32 vetenskapliga studier som visar hur du kan göra.

Till vänster: En leende ung kvinna pratar med några kolleger. Till höger: Fredrik Andersson
Karriär

Här är de hetaste företagen – när traineetalangerna får välja

Personer som väljer att gå ett traineeprogram stannar cirka två år längre på ett företag än andra medarbetare, visar en ny studie gjord av talangnätverket 4 potentials. Här är listan på de företag vars traineeprogram är mest eftertraktade ­– och de företag som är bäst på att behålla sina talanger.

Ung kvinna sitter framför datorn och håller sig för pannan. Bredvid henne ligger ett par glasögon och på bordet står en kanna med kaffe.
Karriär

Ny rapport: Distansjobb kämpigast för unga

Yngre medarbetare oroar sig mer än äldre för hur distansarbetet påverkar deras karriärer. De är också mer oroliga för att det har påverkat deras sociala förmåga, visar en ny rapport från kommunikationsföretaget Poly. 

Per Grankvist.
Krönikor

Per Grankvist: ”Hur mycket Napoleon är du?”

Jag har lärt mig att den bästa metoden är att se samarbete som en process, inte en attityd. Vissa delar av processen är öppna, andra är stängda. En chef måste vara vara tydlig med när man välkomnar inspel och när man inte gör det, skriver Per Grankvist i sin nya krönika.