Jo, du kan njuta med gott kaffe-samvete

Låt oss slå hål på myten direkt. Nespresso-kaffe är ingen miljöbov. Både du och medarbetarna kan njuta det med gott klimatsamvete. Här får du veta varför.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Nespresso Professional

Emilia Molin tycker att man blir en mer alert ledare efter en kopp kaffe. Foto: Nils Petter Nilsson
Emilia Molin tycker att man blir en mer alert ledare efter en kopp kaffe. Foto: Nils Petter Nilsson

Under pandemin är vi många som saknat kaffestunderna på jobbet – snacket med kollegerna, den lilla stunden borta från datorn och själva kaffet.
”Det finns flera undersökningar som visar att anställda uppskattar att dricka kvalitets-kaffe. Det är ett enkelt sätt för arbetsgivaren att visa att företaget bryr sig om sina anställda, kunderna och miljön”, säger Emilia Molin, vd för Nespresso Professional i Sverige.
Miljön? tänker du. För är det något vi blivit matade med de senaste åren är det att kaffekapslar inte hör hemma i ett hållbart samhälle. Men att dricka Nespresso-kaffe är miljövänligare än många tror. Emilia Molin förklarar varför:
”Nespresso månar om hur kaffet tillverkas och transporteras – att det sker på ett så hållbart sätt som möjligt i alla delar av värdekedjan. Genom att återvinna aluminiumet sparas 95 procent av den energi som krävs för att framställa nytt aluminium. I dag är alla Nespresso Professionals kapslar tillverkade med 80 procent återvunnet aluminium.”

Emilia Molin hade själv flera frågetecken kring hållbarheten när hon rekryterades från ett jobb i den ideella sektorn till sin nuvarande tjänst. Så hon gjorde noggrann research.
”Jag läste på ordentligt och pratade med folk som älskar Nespresso och med folk som inte gör det. Jag kom fram till att Nespresso inte har ett hållbarhetsproblem utan en kommunikationsutmaning. I dag känner jag mig oerhört stolt över det hållbarhetsarbete som Nespresso gör”, säger Emilia Molin.

Företaget arbetar bland annat med att förbättra kaffesektorns sociala och ekonomiska hållbarhet, exempelvis genom pensionslösningar och skördeförsäkringar.
”Man ska också komma ihåg att med Nespresso-kaffe används en precis mängd kaffe, vatten och energi. Med tanke på att nästan hälften av koldioxid-utsläppen från en kopp kaffe kommer från kaffeproduktionen blir det otroligt viktigt att endast använda just den kaffe-mängd du behöver och inte slänga ut något kaffe*”, säger Emilia Molin.

Parallellt med hållbarhetsarbetet pågår Nespressos utveckling av extremt lättskötta maskiner. I den senaste serien för företag, Nespresso Momento, finns AI-teknik inbyggt så att Nespressos tekniker får en signal innan ett fel har uppstått och kan ta hand om det i förebyggande syfte. Mycket går dessutom att avhjälpa på distans.
”Maskinen sköter sig i stort sett själv”, konstaterar Emilia Molin.

Och inte minst viktigt: med bara ett tryck får både dina medarbetare och du som chef det kaffe ni är sugna på för stunden – espresso, latte, macchiato …
”Åtminstone för mig är det så att jag blir en bättre ledare när jag får en god kopp kaffe”, säger Emilia Molin.

Visste du att…?

  • Kaffekapseln hjälper till att spara både vatten och energi. Det är en precis mängd kaffe, energi och vatten som går åt. Vad gäller filterkaffe hälls så mycket som 37 procent av kaffet ut, enligt en beräkning av Nestlé Danmark.
  • Nespresso samarbetar med över 100 000 kaffeodlare i 15 länder. I samarbete med den oberoende organisationen Rainforest Alliance, framställer Nespresso AAA Sustainable Quality Program kaffe som kan spåras tillbaka till varje odling, samtidigt som miljön värnas och odlarnas och deras familjers livssituation förbättras. Mer än 450 agronomer, varav 34 procent kvinnor, samarbetar med kaffeodlarna som får lära sig att odla kaffe på ett hållbart sätt och minimera miljöpåverkan. Odlarna får utbildning och support som ger dem stora fördelar, bland annat ett högre kaffepris på marknaden.
  • Återvinnings-kit ingår för dig som har ett aktivt serviceavtal. När påsen med använda kaffekapslar är full, försegla den med den medföljande remsan, fäst returetiketten och förbered den för upphämtning.