Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Frihet grundplåten i Castra

Bubbel, hattar och tårtor. Så firade Castras medarbetare att de jobbar på Sveriges bästa arbetsplats.
”Det är otroligt roligt! Det här är ju medarbetarnas pris, så de är lika glada och stolta som jag. Med en så fin utnämning kommer också ett stort ansvar och vi ska göra allt för att förvalta och utveckla förtroendet”, säger Elin Toft, vd för Castra.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Great Place to Work

Castras medarbetare firar att de jobbar på Sveriges bästa arbetsplats. Foto: JM Arts

Castra har varit med i Great Place To Works ranking av Sveriges Bästa Arbetsplatser sedan 2017. Då i kategorin för mellanstora bolag, men nu har de klivit upp i den största kategorin med sina nästan 400 medarbetare. Förra året hamnade företaget på en andraplats.

”Jag är ju tävlingsmänniska, så ville absolut högre. Vi månar om att våra medarbetare ska vara så ärliga som möjligt när de svarar på undersökningen. Är vi sämre på något område så kommer vi jobba med det. Men det är roligt att de är så nöjda! Det är tydligt att det är frihet, medbestämmande och möjligheter som är de viktigaste områdena för våra anställda”, säger Elin Toft, vd för Castra. 

Firandet lät inte vänta på sig. Det skålades på alla lokala kontor när vinsten tillkännagavs – och i höst under en årlig stor konferens ska de slå på stora trumman och tillsammans fira det fina priset. 

En vinnande duo 
Castra grundades 2012 av Elin Toft tillsammans med Mikael Hammarin, ur det som tidigare hade varit det snabbväxande bolaget Castra Consulting. Grundarna är väldigt olika. Det tror Elin Toft har varit en styrka som bidragit till att bolaget har vuxit. Hon kom direkt från universitetsstudierna och förstod vid den tidpunkten inte riktigt vad en it-konsult egentligen gjorde. Motpolen var Mikael Hammarin som hade stor av erfarenhet av att driva bolag och dessutom djup kunskap om branschen. Tillsammans bildade de Castra och hade en ”David mot Goliat-mentalitet” i en konkurrensstark bransch. 

I dag har Mikael klivit av det operativa uppdraget men sitter kvar som styrelseordförande. En post som är viktigare än någonsin när bolaget nu har nära 400 medarbetare. 

Elin Toft.
Foto: Sommerstudio.

”Våra olika ingångar tror jag har gett bolaget en stor dynamik. Jag har kommit in med mycket energi och driv, medan han suttit på mycket kunskap och drivit it-konsultbolag innan. Det har varit väldigt intressant och givande”, säger Elin Toft.

Vill ni också rankas som en av Sveriges Bästa Arbetsplatser? Läs mer här.

Frihet viktigt för medarbetarna
Två frihetsmänniskor. Så beskriver Elin Toft både hennes och Mikael Hammarins personligheter. 

En ådra de kämpat för att införliva och upprätthålla i kulturen på Castra. 

”De får själva besluta kring hur de vill planera sitt liv, till exempel hur mycket semester de ska ha, vilka uppdrag de vill ta och hos vilka kunder”, säger Elin Toft.

Friheten berör alla delar av bolaget. Från lön, semester och var man jobbar – till hur mycket medarbetarna vill vara med i sociala aktiviteter på arbetsplatsen. Även om de flesta av Castras konsulter är seniora sträcker sig åldersspannet hos de anställda från omkring 30 till 70 år. Elin belyser att vad som anses vara frihet i en viss ålder, kanske inte alls är frihet vid en annan.

”De vill olika saker och här får de individuellt välja hur de vill bygga sitt liv. De äldre kanske vill planera sin pension på ett annat sätt, medan de yngre som har barn hellre vill vara lediga. När vi startade Castra sa vi: ’Vi ska befria människor från sina bojor’. Såklart lite skämtsamt, men det känns som någonting vi faktiskt fortsätter att lyckas med”, säger Elin Toft.

Är Castra verkligen så fritt som det verkar? Det undrar ibland de som söker jobb där. Men som en del i rekryteringsprocessen låter de kandidaten träffa någon av medarbetarna som berättar mer om livet på företaget. 

”Då har det hänt att kandidaten efteråt tittar på mig och säger: ’Du talade faktiskt sanning’.

Castras frihetbejakande upplägg förankras alltid hos kunderna, och än så länge har Elin inte stött på en enda kund som studsat på arbetssättet. 

”Våra konsulter älskar sina jobb och levererar därför superbra till kunden. De är jätteglada i livet och har ett enormt engagemang för våra kunder”, säger Elin Toft. 

Tydliga forum för påverkan

Hon beskriver Castra som ett bolag med omvänd hierarki, där det är medarbetarna som är med och påverkar hur bolaget ska drivas.
”Jag älskar att de har höga krav på oss. Det är öppet klimat, superhögt i tak och transparent. Konsulterna vet exempelvis vilka uppdrag som ligger på bordet och timpriset för dem”, säger hon. 

Elin Toft uppskattar när medarbetaren har åsikter som skiljer sig från hennes. De konsulter som spenderar tid ute hos kund har ofta andra perspektiv och deras åsikter är viktiga för att föra bolaget framåt. För att ta vara på medarbetares idéer har Castra byggt modeller för att det praktiskt ska kunna genomföras. Bland annat genom ett ”advisory board” där bolagets konsulter från hela Sverige representeras, två från varje region.    

”I stället för en traditionell styrelse har vi det här forumet som träffas ungefär en gång i månaden. På så sätt är medarbetarna med och styr och tycker till i strategiska frågor. De är superbra bollplank för oss”, säger Elin. 

Den kommande tiden fokuserar bolaget mycket på vad de kallar för ”Ett Castra”. Det är ett kulturbyggarprojekt som handlar om hur de ska fortsätta värna om, hålla ihop regionerna och få dem att samverka. 

”Jag har aldrig fattat det där med att företagskulturen automatiskt skulle bli sämre för att man växer. Jag har full respekt för utmaningen, men vi har bevisat att det går. Vi har gjort en tillväxtresa på cirka 40 procent per år sen vi startade bolaget. Det är crazy bananas. Vi vet vår identitet och går alltid tillbaka till våra kulturfrågor”, säger Elin Toft. 

Att behålla och ständigt utveckla kulturen ser hon som en av sina viktigaste uppgifter:

”Jag känner ett stort ansvar för att värna om vår kultur och den gemenskap vi har på bolaget. Vi jobbar hårt för att säkerställa att vi är ’Ett Castra’ och att vi har lojala och pålitliga medarbetare som är med och bygger detta tillsammans.” 

Fakta Castra

Castra är en konsultgrupp inom it och management. Företaget bildades 2012, ur det som tidigare var Castra Consulting. De har huvudkontor i Göteborg men finns över hela Sverige med sina sammanlagt fem regioner. De erbjuder konsulttjänster inom bland annat systemutveckling, digital design, it-infrastruktur och management. Castra tror på frihet, möjligheter och medbestämmande. Konsulterna styr själva vilka uppdrag de tar, när de jobbar, vilka kompetenser de vill utveckla och hur mycket lön och semester de tar ut. 2023 utsåg Dagens Industri Castra till ett Gasellföretag.