Carl F är ett av bolagen som valt Neste MY, ett fossilfritt bränsle som inte kräver investeringar i nya fordon. Foto: Neste
Carl F är ett av bolagen som valt Neste MY, ett fossilfritt bränsle som inte kräver investeringar i nya fordon.

Fossilfria transporter – utan stora investeringar

Nu finns en ny möjlighet för företag som snabbt vill ställa om till fossilfria transporter. Med ett nytt bränslealternativ minskar klimatpåverkan av lokala transporter med upp till 90 procent.
”Både kostnadseffektivt och bra för hållbarhetsredovisningen”, säger Per Emanuelson på Neste.

För näringslivet finns det sedan 2017 krav på hållbarhetsredovisning för vissa bolag. Men också bolag som inte har lagkrav på att arbeta med egna hållbarhetsmål inser att det är viktigt. Konsumenter och medarbetare har höjt förväntningarna på att varumärken och arbetsgivare ska vara hållbara.

Arbetsgivare behöver vara beredda på att både löneförhandla och hållbarhetsförhandla med eftertraktade kandidater framöver. I offentliga upphandlingar ställs också allt hårdare krav på exempelvis klimatpåverkan.
”Svenska företag som vill behålla sin konkurrenskraft behöver göra sitt hållbarhetsarbete till en integrerad och aktiv del av affären”, säger Per Emanuelson, Head of Branded Sales på Neste.

Men omställningen kräver både tid och resurser.
”Vi ser hur många företag känner oro för hur de ska kunna göra sin verksamhet hållbar på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt”, fortsätter Per Emanuelson.

För många bolag är transporter ett ytterst viktigt område att komma tillrätta med ur hållbarhetssynpunkt. Utsläppen från inrikes transporter står för en tredjedel av Sveriges totala utsläpp och är ett av de områden där regeringen har satt ambitiösa mål för minskad klimatpåverkan.

Transportintensiva företag står inför en utmaning – att uppnå sina hållbarhetsmål på ett kostnadseffektivt sätt. Många olika hållbara transportlösningar kommer att behövas för att lösa det.
”I debatten idag fokuserar man ofta på elektrifiering, men en övergång till elfordon går rätt långsamt och kan bli kostsamt för företagen. Att byta ut fordon innan deras avskrivningstid gått ut är en utgift som kan vara påfrestande för många.”

Ett alternativ är Neste MY Förnybar Diesel som även kallas HVO100.
Att gå över från fossil diesel till rent Neste MY ger en minskning av växthusgasutsläppen på upp till 90 procent och en avsevärd minskning av de lokala utsläppen, visar egna studier hos Neste.

Om Neste MY

Neste MY kan tankas i alla dieselmotorer och går att blanda med vanlig fossil diesel i valfri mängd, eftersom de två bränsletyperna har samma kemiska sammansättning.
Det är ett fossilfritt biobränsle, med mycket goda köldegenskaper som står pall även under den svenska vintern.
Bränslet framställs av avfall och rester som exempelvis animaliska fetter från kött- och fiskindustri och matolja.
Neste MY Förnybar Diesel  produceras av det finska bolaget Neste, världens största leverantör av förnybara bränslen.

Ett av de bolag som ställt om till Neste MY är det skånska avfalls- och materialhanteringsföretaget Carl F. Bolaget ville hitta ett fossilfritt och hållbart alternativ som inte krävde investeringar i nya fordon.
”Vi är ett familjeföretag, så när vi väl bestämde oss för en miljövänlig väg framåt gick det fort. När vi fick höra om Neste MY Förnybar Diesel kollade vi med leverantörerna av våra fordon för att få godkänt att tanka Neste MY. Det var inga problem och vi kunde börja tanka alla fordon direkt” berättar Bosse Bodenäs, produktions- och teknikansvarig på Carl F.

”Att ställa om till Neste MY Förnybar Diesel är ett effektivt sätt för ett företag att uppnå sina miljö- och hållbarhetsmål, utan investeringar i nya fordon”, säger Per Emanuelson på Neste.

Denna text är ett annonssamarbete mellan Chefs innehållsstudio och Neste.

Neste är ett globalt bolag med rötterna i Finland som skapar hållbara lösningar för transportbranschens, företagens och konsumenternas behov.

Neste är världens största producent av förnybar diesel framställd av avfall och restprodukter och erbjuder även förnybara lösningar till flyg- och plastindustrin. Produkter som alla syftar till att hjälpa kunderna att reducera ditt koldioxidavtryck.

2018 var Nestes nettoomsättning 14,9 miljarder euro. I januari 2019 rankades Neste som nummer tre bland världens mest hållbara företag.

Läs mer här

Relaterade artiklar

distansarbete
Arbetsmiljö

Distansarbetet har ökat – med 400 procent

Under coronakrisen har distansarbetet ökat med mer än 400 procent i yrkesgruppen som har förutsättningar att jobba hemifrån, visar en ny undersökning. 39 procent av de som jobbar hemma är mer nöjda med sin arbetssituation än tidigare – men en majoritet saknar fikastunderna.
Kommer olika yrkens status förändras i och med coronakrisen?
Karriär

Så påverkar corona vår syn på yrkens status

Kraftigt ökad synlighet i media, balkongapplåder och snabbspår som utbildar hundratals frivilliga. Men betyder det att yrken i coronakrisens frontlinje kommer att få höjd status på sikt?
Fågel mot molnig himmel
Ledarskap

”Mitt i natten ringde telefonen”

Mitt i natten ringde telefonen. Katarina Roddar, hr-direktör på Pwc, låg och sov men blev klarvaken när en av verksamhetscheferna med bruten stämma berättade att de förlorat en medarbetare.
Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Passar företag på att göra sig av med folk nu?”

”Jag är övertygad om att de företag som inte agerade tillräckligt kraftfullt före corona nu passar på att göra sig av med medarbetare”, skriver Chefs gästkrönikör Siri Wikander. ”De lämnar över ansvaret på samhället som får stå för kostnaden för kompetensomställningen.”
Pilot och doktor är två av de yrken som anses ha högst status
Karriär

Här är de 10 yrkena med högst status

Yrken med hög status sammanfaller ofta med lönenivån – men inte alltid. Här är de yrken som har högst status, enligt en ny undersökning.
Guldpokal
Arbetsmiljö

Tävlingskulturens nackdelar: Fusk, stress och slarv

Konkurrens, ambition och vinnarskalle-tänkande är inte alltid vägen framåt. Tävlan kan tvärtom vara skadligt för organisationers skaparkraft och framgång, menar forskaren Roland S Persson som undersökt prestationssamhällets sällan diskuterade baksidor.
lkab1800
Arbetsmiljö

Riskbedömningschefen: Så agerar du bättre på risker

Är du beredd på det fullständigt oväntade? Kanske inte – coronakrisen har blottlagt omfattande brister i hela samhällets beredskap. Karin Winsa, riskbedömningschef på LKAB, tipsar om hur du som chef kan bli bättre på att förebygga och agera på risker.
medarbetareisorg1800
Hälsa

Så stöttar du medarbetare i sorg under corona

När stigande dödssiffror rapporteras dagligen tvingas vi konfronteras med döden. Många har förlorat vänner, anhöriga eller kollegor, och du som chef kan behöva hantera svåra frågor framöver.