Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar.
”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han.
Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.

Det är välkänt att motiverade medarbetare påverkar hela organisationen, både när det kommer till trivsel, lönsamhet och tillväxt. Och de som inte känner sig motiverade söker sig ofta vidare. Ett sätt att vässa sitt erbjudande som arbetsgivare och öka nöjdheten bland medarbetarna kan vara att erbjuda förmåner. Förmånscykel är ett alternativ som inte bara bidrar till ökad nöjdhet, utan också till bättre folkhälsa.

På Maxi Ica Värmdö utanför Stockholm arbetar mellan 170 och 180 personer. Vd Pelle Paulsson cyklar mycket på fritiden och blev genast intresserad när han hörde talas om förmånscyklar.
”Jag såg det som en möjlighet för personalen att köpa cyklar till ett förmånligt pris samtidigt som jag som chef får nöjdare medarbetare.”

Det vanliga är att medarbetaren får cykelförmånen mot ett bruttolöneavdrag under en period, oftast 36 månader. Maxi Ica Värmdö valde Bikelease, som tillhandahåller cykel, tillbehör och årlig service i tre år. Efter avtalets slut kan medarbetaren köpa loss cykeln eller flytta över avtalet och cykeln till en annan arbetsgivare. Om personal slutar kan en annan medarbetare ta över cykeln. Totalt blir kostnaden lägre än att köpa en cykel kontant.

4 fördelar med förmånscyklar

  1. Vardagsmotion – bra för medarbetarnas hälsa.
  2. Klimatsmart – inga utsläpp och ett bra alternativ till bil och buss.
  3. Ökad nöjdhet – medarbetarna känner att de premieras.
  4. Lågt förmånsvärde – arbetsgivaravgiften blir oförändrad eller lägre.

Arbetsgivaren kan välja att subventionera delar av eller hela förmånen. Maxi Ica Värmdö har valt att subventionera hälften av bruttolöneavdraget.
”Det är en liten kostnad för företaget och ett bra sätt att premiera medarbetarna. Många har jobbat hårt under pandemin och är värda något litet extra”, säger Pelle Paulsson.

Skattelättnad 2022

Från och med den första januari finns dessutom en ny skattelättnad som innebär att en förmånscykel enbart ska beskattas för det förmånsvärde som överstiger 3000 kronor under ett beskattningsår. Totalt innebär det att arbetsgivaravgiften blir oförändrad eller lägre. Hos Maxi Ica Värmdö har intresset varit stort i personalgruppen.
”Många har nappat på erbjudandet och nu kanske det blir ännu fler i och med den nya skattelättnaden”, säger Pelle Paulsson.

Butiken ligger ungefär fem kilometer från centrala Gustavsberg, där många av medarbetarna bor. De flesta cyklar på sommaren, men ett par vinterpendlar också med dubbdäck. En stor cykelparkering fanns redan i anslutning till butiken, som inte behövt göra några förändringar för att möta det ökade antalet cykelpendlare.
”Det har varit ungefär lika stor efterfrågan på vanliga cyklar som elcyklar. En fördel med elcykel är att man inte blir svettig, vilket blir ett incitament för att välja cykel i stället för att ta bilen eller bussen”, säger Pelle Paulsson.

”Alla blir vinnare”

Förutom vardagsmotionen finns en annan fördel: Ökad glädje.
”Jag som chef får gladare personal som rör på sig mer i vardagen och känner att de får förmåner. Jag tycker att det har ökat nöjdheten och alla vinner på det”, säger Pelle Paulsson.

Hos Bikelease finns en mängd olika cyklar att välja mellan, allt från väg- och tävlingscyklar till mountainbikes, vanliga standardcyklar och olika varianter av elcyklar.
”Det finns verkligen en cykel och en modell som passar alla”, säger Pelle Paulsson.

När arbetsgivaren skrivit avtal med Bikelease kan alla anställda själva beställa cykel och tillbehör i deras portal, med full koll på vad det kostar. För Maxi Ica Värmdö tog det mindre än tre veckor från den första kontakten med Bikelease till att de första cyklarna levererades.
”Hela processen har varit väldigt smidig. Jag ser bara positiva saker med förmånscyklarna och tycker att fler chefer borde utnyttja den här möjligheten”, säger Pelle Paulsson.

Denna text är ett annonssamarbete mellan Chefs innehållsstudio och Bikelease.

Bikelease hyr ut förmånscyklar till företagens medarbetare på ett ekonomiskt förmånligt sätt. Medarbetaren bekostar cykeln via bruttolöneavdrag och förmånsvärde. Det blir billigare för medarbetaren än att köpa cykeln själv och i förlängningen bidrar förmånen till friskare personal och minskad belastning på vår miljö. Därtill är det kostnadsneutralt för företaget om man inte väljer att subventionera förmånen ytterligare.

Läs mer om Bikelease

Må bra på jobbet

somnwebb
Hälsa

Sov dig till en bättre karriär

Sömnbrist går inte bara ut över hälsan. Den gör dig också mindre attraktiv på arbetsmarknaden. Forskaren Tina Sundelin förklarar sambanden – och hur du kan sova dig till en bättre karriär. 

samtalstodwebb
Hälsa

Här erbjuds de anställda kostnadsfri terapi

Bauhaus erbjuder alla sina anställda en kostnadsfri och helt anonym digital psykologtjänst. De stod därför rustade när behovet ökade i samband med kriget i Ukraina. 

webb-grafiken-nummer-3_intervjuperson-2
Hälsa

Chefs undersökning: Om rädslan att vara en bluff

Knappt hälften av cheferna känner sig emellanåt som en bluff, visar Chefs undersökning. Det hör till när man är högpresterande, säger de experter vi pratat med. I stället anser de att det är mycket illavarslande att lika många saknar feedback och bekräftelse hos sin högre chef. Och att ännu fler känner sig ensamma.

Person som promenerar längs med ett fält med gula blommor
Hälsa

10 000 steg – en marknadsföringsbluff

Har du försökt föregå med ett gott exempel och peppat dina medarbetare att gå sina 10 000 steg genom olika hälsosatsningar? Nu visar det sig att det inte är helt korrekt. Forskarna presenterar en ny siffra att förhålla sig till, rapporterar tidningen Quartz.

halsawebb
Hälsa

Gemensam identitet motar den berömda väggen

Vad kan du som chef göra för att minska risken för utbrända medarbetare? En studie publicerad i International Journal of Environmental Research and Public Health har bland annat kommit fram till att en gemensam identitet är en nyckel till framgång.

man som håller sin hand vid ryggslutet
Hälsa

Sifoundersökning: 18 procent har fått fysiska besvär av hemarbete

Har du också fått gamnacke och spända axlar av att arbeta vid ett barnskrivbord eller i köket? Du är inte ensam. Av de som jobbat hemifrån under pandemin, helt eller delvis, har 18 procent har fått fysiska besvär. Det visar en ny Sifoundersökning på uppdrag av förvaringsföretaget Elfa

hav och sandstrand
Hälsa

Det stora blå ger mer energi

Hav, sjöar, åar, vattendrag – så kallade blå områden – kan till och med vara mer effektiva och gynnsamma för vår mentala och psykiska hälsa än den gröna naturen visar forskning.

bokforfattwebb
Hälsa

Från chef till mastercoach – nu vill hon utveckla den själsliga intelligensen

Efter 20 år i näringslivet valde civilekonomen Catharina Sjögren Froborg att gå från att som chef utveckla människor till att göra det som mastercoach. I sin bok Arbeta mindre – lev mer! tar hon fasta på hur vi kan utveckla vår själsliga intelligens. Mitt i arbetet med boken drabbades hon, 48 år gammal, av en hjärnblödning.