”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar.
”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han.
Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Bikelease

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson

Det är välkänt att motiverade medarbetare påverkar hela organisationen, både när det kommer till trivsel, lönsamhet och tillväxt. Och de som inte känner sig motiverade söker sig ofta vidare. Ett sätt att vässa sitt erbjudande som arbetsgivare och öka nöjdheten bland medarbetarna kan vara att erbjuda förmåner. Förmånscykel är ett alternativ som inte bara bidrar till ökad nöjdhet, utan också till bättre folkhälsa.

På Maxi Ica Värmdö utanför Stockholm arbetar mellan 170 och 180 personer. Vd Pelle Paulsson cyklar mycket på fritiden och blev genast intresserad när han hörde talas om förmånscyklar.
”Jag såg det som en möjlighet för personalen att köpa cyklar till ett förmånligt pris samtidigt som jag som chef får nöjdare medarbetare.”

Det vanliga är att medarbetaren får cykelförmånen mot ett bruttolöneavdrag under en period, oftast 36 månader. Maxi Ica Värmdö valde Bikelease, som tillhandahåller cykel, tillbehör och årlig service i tre år. Efter avtalets slut kan medarbetaren köpa loss cykeln eller flytta över avtalet och cykeln till en annan arbetsgivare. Om personal slutar kan en annan medarbetare ta över cykeln. Totalt blir kostnaden lägre än att köpa en cykel kontant.

4 fördelar med förmånscyklar

  1. Vardagsmotion – bra för medarbetarnas hälsa.
  2. Klimatsmart – inga utsläpp och ett bra alternativ till bil och buss.
  3. Ökad nöjdhet – medarbetarna känner att de premieras.
  4. Lågt förmånsvärde – arbetsgivaravgiften blir oförändrad eller lägre.

Arbetsgivaren kan välja att subventionera delar av eller hela förmånen. Maxi Ica Värmdö har valt att subventionera hälften av bruttolöneavdraget.
”Det är en liten kostnad för företaget och ett bra sätt att premiera medarbetarna. Många har jobbat hårt under pandemin och är värda något litet extra”, säger Pelle Paulsson.

Skattelättnad 2022

Från och med den första januari finns dessutom en ny skattelättnad som innebär att en förmånscykel enbart ska beskattas för det förmånsvärde som överstiger 3000 kronor under ett beskattningsår. Totalt innebär det att arbetsgivaravgiften blir oförändrad eller lägre. Hos Maxi Ica Värmdö har intresset varit stort i personalgruppen.
”Många har nappat på erbjudandet och nu kanske det blir ännu fler i och med den nya skattelättnaden”, säger Pelle Paulsson.

Butiken ligger ungefär fem kilometer från centrala Gustavsberg, där många av medarbetarna bor. De flesta cyklar på sommaren, men ett par vinterpendlar också med dubbdäck. En stor cykelparkering fanns redan i anslutning till butiken, som inte behövt göra några förändringar för att möta det ökade antalet cykelpendlare.
”Det har varit ungefär lika stor efterfrågan på vanliga cyklar som elcyklar. En fördel med elcykel är att man inte blir svettig, vilket blir ett incitament för att välja cykel i stället för att ta bilen eller bussen”, säger Pelle Paulsson.

”Alla blir vinnare”

Förutom vardagsmotionen finns en annan fördel: Ökad glädje.
”Jag som chef får gladare personal som rör på sig mer i vardagen och känner att de får förmåner. Jag tycker att det har ökat nöjdheten och alla vinner på det”, säger Pelle Paulsson.

Hos Bikelease finns en mängd olika cyklar att välja mellan, allt från väg- och tävlingscyklar till mountainbikes, vanliga standardcyklar och olika varianter av elcyklar.
”Det finns verkligen en cykel och en modell som passar alla”, säger Pelle Paulsson.

När arbetsgivaren skrivit avtal med Bikelease kan alla anställda själva beställa cykel och tillbehör i deras portal, med full koll på vad det kostar. För Maxi Ica Värmdö tog det mindre än tre veckor från den första kontakten med Bikelease till att de första cyklarna levererades.
”Hela processen har varit väldigt smidig. Jag ser bara positiva saker med förmånscyklarna och tycker att fler chefer borde utnyttja den här möjligheten”, säger Pelle Paulsson.