Ekonomichefen Johanna blev interimskonsult: ”Bland det bästa jag gjort”

Känns det som om du kört fast i karriären? Får du inte utlopp för din potential? Ekonomichefen Johanna Montgomery Mattsson blev interimskonsult för att utvecklas inom sin yrkesroll – och hon har verkligen inte ångrat sig.
”Jag gillar det tvådimensionella, att man både är anställd och konsult”, säger hon.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Meritmind

”Det är klart att det är lite nervöst komma till ett nytt företag och ett nytt uppdrag, men jag har alltid känt mig välkommen", säger Johanna Montgomery Mattsson. Foto: Karina Ljungdahl.

Johanna Montgomery Mattsson gillade sitt jobb och det nätverk hon byggt upp som Head of finance and controlling på det globala företag där hon jobbat i 13 år. Ändå saknades något. Hon längtade efter att få utmana sig, att få verka i andra branscher och utvecklas i sin yrkesroll. Så hon gjorde som de flesta andra i samma situation: sökte ett nytt jobb.

Under mötet med rekryteraren insåg Johanna att den nya tjänsten nog inte var rätt för henne. Rekryteraren, som var från Meritmind – specialister på kvalificerade konsult- och rekryteringstjänster inom ekonomiområdet – frågade då om hon möjligtvis funderat på att bli interimskonsult.

”Det hade jag inte. När man har en fast tjänst med den trygghet det innebär, tänker man att den är en sådan man vill ha även nästa gång”, säger Johanna Montgomery Mattsson.

Men rekryterarens fråga väckte något inom henne. Det där med konsultyrket lät spännande …

Rekryteraren förmedlade kontakt mellan Johanna och en av konsultcheferna på Meritmind. En tid därefter var Johanna fast anställd hos dem som interimskonsult.

Missa inte den digitala infoträffen
Vill du veta mer om hur det är att vara interimskonsult? Anmäl dig till Meritminds kostnadsfria digitala informationsträff, torsdag 12 oktober kl 12.00-12.40.
Läs mer och anmälan

”Det som tilltalade mig var att det handlade om kvalificerade uppdrag. Jag kunde få interimsuppdrag som chef och därmed använda min erfarenhet som ledare. Det kändes väldigt attraktivt för mig.”

Idag, fyra år senare, är Johanna Montgomery Mattsson inne på sitt femte interimsuppdrag. Och hon stormtrivs. Hon har även fått möjligheten att efter drygt tre år på Meritminds Göteborgskontor flytta till Stockholm där huvudkontoret finns.

”Som konsult får man fronta sig själv, till exempel hur man interagerar med andra. Man har så mycket mer inom sig att ta fram än man tror. Och mycket mer kunskap.”

Men är det inte läskigt att byta jobb så pass ofta?

”Det är klart att det är lite nervöst komma till ett nytt företag och ett nytt uppdrag, men jag har alltid känt att jag är välkommen. Jag är med både på sociala aktiviteter och strategimöten i ledningsgrupper och har aldrig känt mig exkluderad som konsult. Kunden har ju ett tydligt behov. Jag ersätter någon som är sjukskriven eller föräldraledig eller så går jag in som en brygga mellan en person som slutar och den nya som ännu inte har hunnit börja.”

Johanna Montgomery Mattsson.

Flera gånger under intervjun betonar Johanna Montgomery Mattsson hur värdefullt det är för henne att ha en fast anställning i ryggen när hon ger sig ut på sina interimsuppdrag.

”Det är det jag menar med det tvådimensionella, att vara både anställd och konsult. Det är tryggt att ha Meritmind att luta sig mot. Där har jag konsultchefer, kolleger och en viktig del av den sociala samvaron samtidigt som jag också har det hos kunden. Jag får till exempel alltid gå på två julfester, både kundens och Meritminds.”

En gång i kvartalet samlar Meritmind sina konsulter och går igenom hur bolaget ligger till och vart man är på väg, vilket gör att konsulterna känner sig insatta och engagerade.

”Vi har också kontinuerligt vidareutbildningar, frukostar och andra trevliga sammankomster ihop. Det ger en stark tillhörighetskänsla och stolthet som jag bär med mig ute hos kund.”

Johanna Montgomery Mattsson berättar att hon redan från start fastnade för Meritminds värderingar och den smittande kulturen.

”Det är entreprenöriell känsla som bottnar i att man vill växa utan att göra avkall på kvaliteten och närheten till kunden.”

Hon upplever också att Meritminds värderingar: passion and result, speed and simplicity och share and care ligger i linje med hennes egna.

”Det känns väldigt bra att de satt ord på det som jag gillar att jobba utifrån: att vi levererar med hjärta och hjärna och att vi är lagspelare och bryr oss om varandra.”

Som interimskonsult förväntas Johanna gå in hos kunden med engagemang, nya idéer och vara lösningsorienterad, vilket passar henne perfekt.

”Jag har alltid känt att kunderna är nyfikna på vad jag kan bidra med.”

Nackdelarna då? De måste väl finnas?

”Fördelarna är många fler än nackdelarna, men visst tar det energi att gå in i ett nytt uppdrag. Jag märker ändå att för varje gång jag byter uppdrag blir det lättare. Som ekonom gillar man dessutom att ha kontroll. När du är ny på en arbetsplats har du inte det. Det handlar om nya lösenord, nya strukturer, andra system än dem du är van vid. Men grunden är tack och lov densamma när man sysslar med ekonomi. Det kan också kännas lite sorgligt att säga adjö till arbetskamrater som man knutit an till. Å andra sidan får man ett fantastiskt nätverk.”

Johanna Montgomery Mattsson menar att tiden som interimskonsult fått henne att växa både som människa och i sin yrkesroll.

”Att ta steget till att bli interimskonsult är bland det bästa jag har gjort, rent professionellt. Jag har fått lära mig om mig själv, hur jag reagerar i olika situationer, vad jag är stark och svag på och vad jag kan förbättra. Det är både spännande och utmanande. Och det var ju utmaningar jag sökte.”

Johanna Montgomery Mattsson:
5 tips till dig som funderar på chefsuppdrag som interimskonsult

  1. Läs på. Sök upp information om olika företag som ger fast anställning till interimskonsulter.
  2. Registrera ditt cv. Gå in på hemsidan hos de konsultbolag som tilltalar dig och registrera ditt cv. Det är ett bra sätt att visa intresse.
  3. Våga fråga. Kontakta personer som redan jobbar som interimskonsulter och fråga dem om deras erfarenheter.
  4. Hör av dig. Kontakta det konsultbolag vars värderingar tilltalar dig mest. Det kan bli början på din nya karriär eftersom många interimsuppdrag blir tillsatta innan de hinner läggas upp på hemsidan.
  5. Ta hänsyn till magkänslan. För mig kändes det rätt med Meritmind redan vid första intervjun. Jag rekommenderar att du hör av dig till dem du också.