Hur länge håller du som chef?

Är du fortfarande chef om 10 år? Svaret på det finns till stor del i din arbetssituation idag.
”Chefer måste hålla över tid”, säger Anki Udd på Ledarna.
Här hjälper hon dig att bygga en hållbar chefskarriär.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Ledarna

Bygg en hållbar chefskarriär. Anki Udd på Ledarna vet hur du gör. Foto: Robert Haecks
Bygg en hållbar chefskarriär. Anki Udd på Ledarna vet hur du gör. Foto: Robert Haecks

Arbetslivet idag ser inte ut som för 10–20 år sedan. Inte heller chefsuppdragen ser likadana ut. Högre förändringstakt, bredare ansvarsområden, mer administration. Många svenska chefer är hårt pressade.
”Att vara chef är mer utmanande och krävande idag. Saker går väldigt mycket fortare”, säger Anki Udd, expert hos Ledarna på chefers organisatoriska och sociala arbetsmiljö.

Ständiga förändringar och anpassningar kräver mycket fokus från dagens chefer.
”Att genomföra förändringar tar kraft och energi. Det äter tid”, konstaterar hon.

4 av 10 slutar som chef

Negativa attityder, krånglig administration och hämmande strukturer – det är viktiga orsaker till att chefer slutar vara chefer, enligt en forskningsstudie vid Lunds universitet som genomförts i samarbete med Ledarna.
Hög arbetsbelastning är det chefer upplever som mest påfrestande i sin arbetssituation då det inte finns tid till det man uppfattar som viktiga uppgifter.
I studien har man sökt upp samma grupp chefer som deltog i forskningsprojektet Hållbara chefer 2006-2009, för att följa upp deras arbetsförhållanden och karriärutveckling.
Av de 55 deltagare som deltog var fyra av tio inte längre verksamma som chefer.
Tydligt är att de som fortsatt som chefer redan för 10 år sedan rapporterade en högre grad av rollklarhet, utmaning i positiv mening och stöd från sin närmaste chef. De hade också högre känsla av sammanhang och lägre känsla av cynism, jämfört med de chefer som längre fram slutade jobba som chefer.

Samtidigt får många chefer allt bredare ansvarsområden.
”Uppgifter som tidigare låg på stödfunktioner har lagts på chefer i linjen. Sådant som lönesättning, rekrytering och rehabilitering landar nu hos chefen själv. I grunden är det något positivt – det ger chefen större möjlighet att se vad medarbetare behöver – men det tar också tid.”

Anki Udd får ständigt bekräftat av undersökningar och i möten och diskussioner med Ledarnas medlemmar att administrationsbördan för chefer har ökat markant under senare år.
”Det är en lavinartad ökning. Vanliga siffror i uppskattningar från chefer är att de lägger 30–50 procent av sin tid på just administration.”

God administrativ förmåga är ingen egenskap som toppar en jobbannons när man söker en chef, trots att det kanske skulle behövas med tanke på hur mycket tid som faktiskt läggs på administration, menar Anki Udd.
”Men det är sällan det som är drivkraften hos en chef – chefer vill leda och utveckla.”.

Mer administrativt stöd i organisationer ger chefer mer tid till det.
”Vi betalar inte chefer för att sitta med administrationsarbete. Andra resurser gör det bättre. Jag slår gärna ett slag för att återinföra sekreteraren.”

Håller din chefstillvaro?

”Det är viktigt att du kontinuerligt stämmer av med dig själv. Om du känner att det är tufft, om du tvivlar och börjar må dåligt, får sömnsvårigheter, huvudvärk – var vaksam på det”, säger Anki Udd, expert på chefers organisatoriska och sociala arbetsmiljö hos Ledarna.
”I en hållbar arbetssituation så känner du lust för ditt jobb och din roll. När du vaknar på morgonen så backar du inte för att gå till jobbet. Du känner ett psykiskt hyggligt välbefinnande. Sedan finns det såklart dagar eller saker som är olustiga ibland, som i alla jobb.”

Den ökade administrationsbördan för chefer har delvis också drivits på av digitaliseringen, som skruvar upp datainflödet i chefers jobb.
”Uppföljningsintervallerna är tätare och tekniken gör att chefer förväntas sköta mer av återkoppling och ekonomi. Vi älskar att mäta idag, och det landar hos cheferna.”

Mer tid för rapportering ger mindre tid för medarbetare.
”Många chefer känner sig otillräckliga för medarbetarna. Mellanmänskliga relationer får stå tillbaka för uppföljning och rapportering.”

Anki Udds förhoppning är att det är en övergångsperiod vi ser just nu.
”Utvecklingen med AI (artificiell intelligens) går fort, så min förhoppning är att tekniken istället ska avlasta chefer framöver.”

I många branscher har chefer fått ansvar för fler medarbetare. Fler personer att coacha och ge feedback, utveckla och stötta. Fler anledningar för chefen att känna sig otillräcklig när tiden inte räcker till.

Anki Udd är orolig över att det blir allt svårare för ledare att få till en hållbar arbetssituation. Chefer får inte bli förbrukningsvaror.
”Vi vill att chefer ska hålla över tid. Du ska inte behöva lämna ett chefsuppdrag för att det inte är rimligt att hantera. En chef som inte mår bra är heller inte bra för sina medarbetare.”

Här får du chefsstöd

Ledarna arbetar med att stärka chefers ställning med avtal på arbetsgivarnivå. De erbjuder också sina medlemmar kostnadsfri tillgång till rådgivning och coachning.

Skaffa överblick. Som medlem i Ledarna har du tillgång till karriärrådgivning med tre kostnadsfria karriärsamtal. Ta hjälp att se dina möjligheter, lägga upp en karriärplan och sätta mål.

Red ut trassel. Ledarnas personliga chefsrådgivning finns som stöd om det uppstår problem i din roll som chef, eller när du behöver ta tillvara dina rättigheter som anställd.

Coacha dig framåt. I samtal med en av Ledarnas chefscoacher får du hjälp att se nya sätt att ta dig an vardagens chefsutmaningar och reflektera över ditt ledarskap.

Bli en chef med hållbarhetsgaranti

Det finns flera saker du som chef kan göra själv för att få en hållbar arbetssituation. Här ger Anki Udd några viktiga råd:

Tänk efter före

Vad gör det möjligt för dig att vara en bra chef? Vad behöver du för att du ska må bra i din roll som chef?
”Har du varit chef tidigare – vad ger dig engagemang och driv som ledare? Vad har tidigare varit hinder för dig i din chefsroll?”

Är det ditt första chefsjobb så finns det en extra viktig fråga menar Anki Udd:
”Hur kommer du introduceras? Många tänker att en chef redan är klar och kan allt, men du är ju lika ny som alla andra nya på jobbet. Bena ut vilka behov du har av stöd i ditt jobb, både inledningsvis och över tid.”

Se till att få en bra start 

När du byter jobb har du ett bra läge att påverka din framtida situation som chef. Fokusera på det som ger dig rätt förutsättningar för att klara av den nya rollen på ett bra sätt.
”Du måste få en chans att utöva det goda du har med dig. Om du är intressant för en ny arbetsgivare så kan du också ställa krav”, säger Anki Udd.

Ställ frågor för att kunna göra dig en bild av hur det kommande chefsjobbet ser ut – innan du tackar ja.
”Hur stor personalgrupp ska du leda? Vilka befogenheter och mandat har du? Vilket kunskapsstöd finns – som chef ska du kunna hantera arbetsrätt, psykologi och budgetansvar – ledarrollen kräver en stor bredd och här behöver du en organisation som backar upp dig.”

Välj din chef

Finns det förutsättningar för en bra dialog med din chef? Här har du som letar nytt jobb ett utmärkt läge.
”Kolla upp vem din chef blir. Det är oerhört avgörande. Klickar ni? Har ni samma syn på vad som är viktigt? Fråga din blivande chef om hur hen skulle beskriva sitt sätt att leda. Beskriv också hur du fungerar som chef. Var öppen med vad du behöver från din chef – kan hen tillgodose det?”

Kanske känner du någon annan som jobbar i organisationen?
”Ta då gärna egna referenser på din blivande chef”, tipsar Anki Udd.

Ställ krav

Om du sitter i en situation där du inte har tillräckliga resurser så behöver du lyfta det och ta det vidare.
”Samtidigt finns förväntningar på dig och du har ett uppdrag, så här skulle jag avråda från att gå till din chef och bara säga: det här funkar inte. Tänk istället igenom: Vad behövs? Vilka effekter skulle det få om jag fick de resurserna? Konkretisera och var konstruktiv, då är det lättare att någon tar emot det”, säger Anki Udd.

Säkra ditt stöd

Se till att det finns någon du kan vara trygg och öppen med.
”Det sociala stödet är en viktig faktor för att du ska må bra. Ibland blåser det hårt, alla kommer inte älska dig. Du behöver någon att bolla med, ventilera med, söka stöd hos och pusta ut med. I den bästa av världar så har du den relationen till din egen chef. Annars kanske kollegor som också är chefer, ett nätverk eller en mentor.”

Sluta i tid

Kanske får du inte de möjligheter och resurser du behöver.
”Då måste du göra ditt val. Kan du acceptera förutsättningarna du har, göra så gott du kan och vara nöjd med det? Om du inte kan det och inte heller mår bra i det, då är det dags att se sig om efter ett annat jobb. Det är inte värt att hålla sig kvar på bekostnad av hälsan”, säger Anki Udd, men lägger till att hon är mycket medveten om att det kan vara lättare sagt än gjort, särskilt på mindre orter där det finns ett begränsat utbud av chefsjobb.

Text: Malin Kaldo