Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast.
”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Ledarna

Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber

Om äldre generationers chefskarriärer kan liknas vid långdistanslopp, där lojalitet belönades med en guldklocka på upploppet, så bör dagens chefer snarare ställa in sig på tiokamp.
”Att byta uppdrag och roller ofta är idag vanligare än att inte göra det. Idag möts vi inte av responsen ’Det här verkar vara en hoppjerka’ när vi presenterar en kandidat som har bytt jobb ofta. Ingen förväntar sig att en medarbetare stannar 6-7 år i samma roll och i samma organisation”, säger Gabriella Huss, seniorkonsult på K2 Search.

Hon har daglig kontakt med ledare och chefer i rekryteringsprocesser och ser tydligt hur omvärldsförändringarna stöper om föreställningen om vad som är en lyckad chefskarriär.

Utan tydligheten med den tidigare karriärtrappan – där ett lyckat steg som chef innebar ökat personalansvar, större budget och en finare titel i en stor organisation – så behöver dagens chefer tänka till mer kring vad de själva vill och vad som är en lyckad karriär för dem.

Gabriella Huss lyfter fram självkännedom som den viktigaste egenskapen för chefer.
”Fler ledare idag frågar sig: vad kommer jag att utmanas och stimuleras av? Vad är viktigt för mig själv? De har reflekterat över vad de är bra på, engageras av och vad de vill åstadkomma. Karriärutveckling handlar inte om vad som verkar vara smart utifrån utan har fått ett inifrånperspektiv.”

Vägen till självkännedom är som bekant sällan rak. Många av de chefer Gabriella Huss möter i sitt jobb som rekryterare söker variation och nya erfarenheter.
”Att kliva in i nya faser av organisationsutveckling berikar karriärutvecklingen mer än att ’bara’ göra större och mer av samma som du har gjort tidigare.”

Hon möter chefer som vill prova på att leda i en startup, eller i ett bolag som etablerar sig internationellt, eller vill leda en organisation som är inne i en omfattande digital transformation.

Chefer hon träffar kan också tycka om och vara duktiga på att driva en viss fas eller förändring och vilja använda sina tidigare erfarenheter i en annan organisation.
”Det kan handla om en chef som har lyckats vända ett bolag och vill göra det igen. Eller en chef som har drivit en tydlig tillväxtresa och vet med sig att hon eller han kan göra om den.”

Så många chefer har redan sin drömkarriär

I Ledarnas undersökning i samarbete med Novus från tidigare i år fick chefer frågan om hur de upplever sin karriärutveckling. Så här svarade de:

Utmärkt, precis som jag önskat: 14%

Bra, ungefär som jag tänkt mig: 51%

Inte så bra, jag känner att jag har tappat fart: 19%

Dåligt, jag har hamnat i en karriärmässig återvändsgränd: 10%

Inget av ovanstående: 6%

”Fortfarande finns det chefer som drivs av att få ta mer ansvar eller ansvara för en större budget. Men mer och mer handlar det om utmaningen i uppgiften och var organisationen är i sin utveckling.”

Att kunna ställa om, bedöma nya förutsättningar och ha full koll på den egna förmågan har blivit centralt.
”Det är viktigt att snabbt kunna sätta sig in i ett nytt uppdrag och en ny organisation, att förstå komplexiteten och ge uttryck för den kompetens man har”, säger Gabriella Huss.

På en mer snabbrörlig och föränderlig arbetsmarknad kan en chefskarriär köra fast på flera sätt.
”I de flesta fall handlar det om att du inte ser kartbilden framför dig, inte ser dina utvecklingsmöjligheter. Kanske har du inte modet att ta det steg som behövs. Kanske har du inte reflekterat över vad det är du vill. I vilka organisationer kommer du till din rätt och växer på det sätt som du vill?”

Ge dig själv tid och utrymme att ta reda på det.
”Om du vill göra en förflyttning, så ta gärna hjälp. Beroende på förutsättningarna kan du anlita en karriärcoach, gå i terapi eller skaffa en mentor.”

Det kan handla om att du har varit i en bransch länge och behöver hjälp med att se hur du ska förflytta din kompetens in i något nytt.
”Jag får ofta frågan: ’Var ser du att jag skulle kunna vara verksam?’”

Lyft din karriär med nya insikter

Medlemmar i Ledarna har kostnadsfri tillgång till en rad chefsstödjande tjänster. 

Skaffa överblick. Som medlem i Ledarna har du tillgång till karriärrådgivning med tre kostnadsfria karriärsamtal. Ta hjälp att se dina möjligheter, lägga upp en karriärplan och sätta mål.

Red ut trassel. Ledarnas personliga chefsrådgivning finns som stöd om det uppstår problem i din roll som chef, eller när du behöver ta tillvara dina rättigheter som anställd.

Coacha dig framåt. I samtal med en av Ledarnas chefscoacher får du hjälp att se nya sätt att ta dig an vardagens chefsutmaningar och reflektera över ditt ledarskap.

Inbromsning och stagnation är vad chefer upplever innan de kör fast.
”Känslan att det inte är du själv som sitter vid ratten är vanlig. Du får olika roller och fina uppdrag, men inom samma organisation. Och tiden går.”

Lång tid i samma organisationsstruktur och i samma organisationsfas gör en chef mindre attraktiv.
”En profil som varit på många olika platser, olika marknader, företagslivscykler, konkurrenssituationer, utvecklingsfaser och utmaningar – kommer alltid vara högattraktiv.”

Det första klivet in i en chefsroll kan också vara knepigt.
”Fortfarande är det tyvärr många som bara vill ha kandidater med tidigare ledarerfarenhet och som inte vågar gå bara på ledarpotential. Men då kan man gå miste om fantastiska förmågor.”

Kanske ser man inte riktigt sin egen potential som blivande chef. Då hjälper det att ha en chef som ser hur dina egenskaper och förmågor har ledarskapskvaliteter.
”Det behövs en modig ledare för att lyfta en person till sin första ledarroll. Omge dig med personer som ser dig. Välj din chef med omsorg. Människor som har gjort utvecklande karriärresor har jobbat med personer som lyft dem och som har sett deras potential.”

Gabriella Huss nämner också en annan vanlig tröskel för chefer som kan vara tuff att ta sig över.
”Det är när du ska bli chef över chefer.Kanske har du jobbat som mellanchef länge, men inte lett andra chefer. Där finns ett motstånd. Då behöver du få någon att våga satsa på dig.”

Gabriella Huss: Så gör du ett karriärlyft

Gabriella Huss på K2 Search har fem tips till den chef som märker att karriären inte rör på sig:

  1. Reflektera. Ge dig tiden och utrymmet du behöver för att göra dig en bild av läget. Att lyssna in sig själv behöver få plats, i vardagen, i livet. Det kan för vissa handla om att till exempel söka sig ut i naturen, meditera eller att läsa litteratur som ger nya perspektiv och inspiration. Samtala med personer i din omgivning som kan se saker från annat håll och komma med andra perspektiv. Att höra sig själv beskriva sina tankar och få andras syn och feedback på det är en god investering för att bli tydlig med sig själv och det du vill och önskar framåt.
  2. Var tydlig och konkret. När du ska söka dig uppåt i din nuvarande organisation eller vidare till en ny chefstjänst så behöver du kunna ge en tydlig bild av vad ditt ledarskap har uppnått, med konkreta exempel. Berätta om situationer och utmaningar du har hanterat och vad du har gjort och vilka effekter och resultat det gett. Visa på dina förmågor men även lärdomar – vilka erfarenheter du har fått med dig av ditt ledarskap.
  3. Gör dig synlig. Nätverka både i de kretsar och på de plattformar där du redan finns och se dig också om efter nya bra sammanhang. Via sociala medier kan du idag profilera dig och din profession, men att knyta personliga kontakter mer i möten kommer alltid att vara viktigt. Vi är människor som interagerar med varandra – i kontakt.
  4. Var personlig. Visa vem du är i sättet du kommunicerar, när du pratar om ditt ledarskap och i möten med rekryterare och potentiella arbetsgivare. Tänk inte att du ska anpassa dig och dina svar utifrån vad du tror att någon annan vill se. Det blir aldrig helt sant och äkta, och det märks. Var trygg i att vara just så som du är, och att det räcker långt.
  5. Berätta och beskriv ditt bidrag. Berätta inte bara vad du har uppnått, utan också hur du har uppnått det. Hur du fungerar som chef och hur du använder dina ledaregenskaper i vardagen. Att beskriva hur man leder, får andra med sig och skapar resultat är ofta viktigare att vara tydlig med än själva resultatet i sig.

Oavsett om du försöker övertyga din chef om att det är dags för ditt nästa kliv i organisationen, eller om du söker ett nytt jobb, så behöver du kunna förklara ditt ledarskap.
”Många har svårt att konkretisera vad de bidrar med och de facto gör i sitt ledarskap, hands on. Du behöver tydlig kunna beskriva dina erfarenheter och hur du har agerat i dem, även om det handlar om strategiskt arbete.”

Lär dig kort sagt att berätta berättelsen om ditt ledarskap.
”Berätta om det som har varit tufft. Vad var dina främsta förmågor som gjorde att det ändå blev bra och att du lyckades? Dokumenterat goda resultat och prestationer räcker inte i mina öron – jag vill också veta hur du har kommit dit? Hur har du lyckats med det du har genomfört i din organisation?”