Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Boosta vi-känslan på jobbet – expertens bästa tips

Hållbara och engagerade medarbetare är varje chefs dröm. Men hur når man dit i en tid av ökande sjukskrivningar? Kanske genom att snegla på Ahlsell. Tack vare en medveten satsning på hälsa, mångfald och vi-känsla har företaget fördubblat sin omsättning och satsar nu på att bli ett föredöme för hela branschen.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: IMR

"Vi vill inspirera till ett hållbart arbetsliv", säger Kim Swing.

Det handlar inte om någon quick fix, betonar Kim Swing, hr-chef på Ahlsell Sverige AB – ledande teknisk distributör inom installationsprodukter, verktyg och maskiner och med 7500 anställda. I stället är det en långsiktig, medveten strategi som tagit företaget dit det är i dag. Arbetet inleddes när Claes Seldeby blev vd för sju år sedan och lät tillsätta den hr-avdelning som på den tiden saknades.

”Det fanns ett tydligt uppdrag att modernisera Ahlsell utifrån mångfald, hållbarhet, kultur och inte minst hälsa. Målet var att bli en attraktiv arbetsplats för fler människor”, säger Kim Swing som funnits med under hela resan.

Stort fokus har lagts på att göra medarbetarna till ambassadörer för företaget.

”Stolta medarbetare pratar om sin arbetsgivare och blir goda ambassadörer. Därför har det också varit viktigt för oss att värna decentraliseringen. En stor faktor till att våra medarbetare trivs på jobbet är att de får vara med och påverka.”

Pilotprojekt
Sedan en tid driver Ahlsell ett pilotprojekt tillsammans med den strategiska hälsopartnern IMR. Syftet är att minska sjukfrånvaron på Ahlsells logistikcenter.

”Vi har redan gjort många bra saker på vårt logistikcenter, exempelvis omorganiserat och stärkt ledarskapet. Det har lett till ökat ledarskapsindex, ökad arbetsglädje och ökad lojalitet. Däremot har vi inte sett någon minskning i sjukfrånvaron. Även om den är relativt låg vill vi att den ska bli ännu lägre och bestämde oss därför att ta hjälp”, säger Kim Swing.

Kostnadsfritt webinar: Så ökar du engagemanget och vi-känslan på jobbet

Missa inte IMR:s kostnadsfria webinar onsdag 15 november 2023 kl 12.00-12.45. Ahlsells hr-chef Kim Swing berättar om hur Ahlsell gör för att bygga engagemang bland medarbetarna samtidigt som företaget växer i raketfart. Du får också veta vilken roll hälsan har för engagemanget och självledarskapet. Medverkar gör även Kristofer Sandberg, kommunikationschef på IMR.
Läs mer och anmäl dig

Kristofer Sandberg och Kim Swing.

Det var IMR:s inriktning på holistisk hälsa, hälsa utifrån en helhetssyn, som väckte Ahlsells intresse. Genom att jobba proaktivt med rörelse, kost, återhämtning och mental hälsa vill Ahlsell och IMR hjälpa medarbetarna på logistikcentret att må bättre.

”På Ahlsell jobbar vi mycket med fysisk aktivitet – vi kallar det hälsosam rörelse – och är bland annat huvudsponsor för Vasaloppet. Men det är viktigt att även ta hänsyn till den mentala hälsan och se till varje medarbetare”, säger Kim Swing.

Nyckeln till hållbara medarbetare
Hon får medhåll av IMR:s vd, Charlotte Berg, som menar att nyckeln till hållbara medarbetare är individuella upplägg.

”Genom att utgå från varje enskild medarbetares förutsättningen, villkor och drivkrafter kan man skapa hälsa på lång sikt och som betyder mer än bara en kul aktivitet som de redan frälsta hoppar på. De företag som jobbar med oss kan också rapportera nyckeltal i sin hållbarhetsredovisning. Mätpunkterna på vad som är en hållbar medarbetare har vi tagit fram tillsammans med några av Sveriges främsta forskare”, säger Charlotte Berg.

Charlotte Berg, vd IMR.

I våras utsågs Claes Seldeby till Årets Chef 2023 av tidningen Chef, bland annat för sin lyckade förflyttning av företagskulturen inom Ahlsell. Ännu ett kvitto på att det lönar sig att tänka hållbarhet, mångfald och hälsa.

Kim Swing och hennes kolleger vill fortsätta att skapa en arbetsplats där medarbetarna trivs. Som marknadsledande vill Ahlsell även ta ett samhällsansvar.

”Vi vill göra skillnad för hela branschen och inspirera till ett hållbart arbetsliv, inte minst genom ett hälsosamt leverne vår satsning ’Hälsosam rörelse’ som vi ibland beskriver som en förflyttning ’från krogen till skogen’. Vi tror på att sunda människor gör sunda affärer”, säger Kim Swing.

Kim Swing:
5 tips för att skapa engagemang på arbetsplatsen

  1. Lagandan är A och O. Bygg en vi-känsla där alla kan känna att de är med och bidrar och där det är tillåtet att göra fel.
  2. Möjlighet att påverka, inkludering. En stor faktor till att våra medarbetare trivs på jobbet är att de kan vara med och påverka och att alla känner att de är med på resan.
  3. Tydligt uppdrag. Se till att ha ett uttalat mandat att genomföra engagemangsresan.
  4. Utveckling. Både medarbetarna och verksamheten behöver ständigt utvecklas. Stagnation bygger inte engagemang.
  5. Hållbar och hälsosam arbetsmiljö. Få saker engagerar som när medarbetarna upplever att du som chef och arbetsgivare månar om deras hälsa.