Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Annie Lööf: ”Mina tre viktigaste lärdomar som ledare”

Som partiledare och näringsminister hanterade hon kris efter kris. Nu vill Annie Lööf dela med sig av hur man får mod och ork att leda när det oväntade händer.
”Du måste våga fatta beslut och vara uthållig i dem. Det är här många faller”, säger hon.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Personal & Chef

"Jag fick utveckla mitt ledarskap inför öppen ridå", säger Annie Lööf som blev partiledare och näringsminister på samma gång. Foto: Gabriel Liljevall.

Sedan Annie Lööf i februari avgick som ledare för Centerpartiet efter nästan tolv år på posten har hon fortsatt jobba i högt tempo, men på egna premisser. Hon har skrivit en bok, startat sitt eget företag, sommarpratat, gått in i två styrelser och förberett sitt framträdande på Personal & Chef på Kistamässan i Stockholm den 27 september. Bland mycket annat.

”Jag vill fortsätta bygga förändring men från en annan plattform än tidigare. Jag kommer att vara en samhällsentreprenör och göra min egen grej, men jag stänger inte dörren för ett operativt uppdrag”, säger hon.

Vad planerar hon då att tala om på Personal & Chef?

”Jag tänker berätta om hur det är att leda i förändring. Jag delar med mig av både personliga och professionella erfarenheter. Mitt mål är att de som lyssnar ska känna sig stärkta och våga kliva fram i sitt ledarskap även när det är tufft.”

Hon kommer också att ta upp vikten av självledarskap.

”Min poäng är att ledarskap kommer inifrån. Du kan inte kopiera andras ledarskap, men du kan inspireras. Ledarskap handlar om tillit, både till sig själv och andra. Det gäller att du vågar vara du, att du vet vad du vill och varför, att du bottnar i dina värderingar.”

”En viktig del i självledarskapet är att må bra själv. Mår man bra så är man en bättre chef. Jag har alltid satt måendet högt och har haft som privat mål att sova sju timmar per natt och träna tre gånger i veckan. Privata mål och professionella mål hör ihop. Det ligger i självledarskapets natur.”

Föreläsningen hon håller på Personal & Chef har hon delat in i tre delar.

Annie Lööf.

”Den första delen handlar om att ha tillit till sitt eget ledarskap, att vara värderingsstyrd. I den andra delen tar jag upp detta med att fatta beslut, att ha förmågan att göra vägval. Det är här de flesta faller, eftersom de inte orkar stå fast vid besluten när det stormar. I den tredje delen talar jag om det personliga ledarskapet, att en ledare måste våga vara personlig. Jag menar att det är nödvändigt för att skapa förankring och få människor med sig.”

Chef vid 28

Annie Lööf fyllde 40 i somras, en ålder då många ännu inte fått sitt första chefsjobb. Själv rivstartade hon som 28-åring då hon efterträdde Maud Olofsson både som centerledare och näringsminister, tillika departementschef.

”På en gång blev jag chef över 300 anställda i näringsdepartementet och 100 anställda inom Centerpartiet. Det var en tid av ekonomisk kris och oro. Jag fick utveckla mitt ledarskap inför öppen ridå. Eftersom det var medarbetarna som satt på kompetensen såg jag till att använda mig av två öron och en mun. Jag tror på det lyssnande ledarskapet.”

Under hela sin tid som partiledare skrev Annie Lööf dagbok, hon antecknade såväl händelseförlopp som tankar och känslor. Det gör att hon har kunnat sätta de olika kriserna i relation till varandra.”

”I efterhand kan jag konstatera att vissa kriser var en västanfläkt jämfört med andra kriser som jag senare fått hantera.”

Största krisen

Många av dessa händelser finns med i Annie Lööfs bok ”Också Annie” som hon skrivit tillsammans med Caroline Bankler och som kommer ut i mitten av september.

”Det är en annorlunda politisk självbiografi. Man kommer under ytan. Man får följa mig under personliga och professionella kriser och framgångar.”

Den största krisen var ändå den som Annie Lööf berättade om i ”Sommar i P1” på midsommardagen, om tiden då hon var nära att förlora både sitt eget liv och sin ofödda dotters. En kris som förstärkte de värderingar hon stått fast vid så länge hon kan minnas.

”Jag insåg hur skört livet är och blev än mer grundad i min övertygelse om att vi människor behöver varandra. Jag fick också en påminnelse om hur viktigt det är att göra det man vill och det man står för.”

Den insikten hoppas hon kunna dela med sig av på Personal & Chef. ”Ska man vara ledare i en föränderlig tid gäller det att vara trovärdig och våga fatta beslut som är grundade i värderingar”, säger hon.

Annie Lööfs tre viktigaste lärdomar som ledare:

  1. Ha tillit till dig själv och dina värderingar. Mod är att vara sann mot sin övertygelse.
  2. Fatta beslut och var uthållig i dem. Ha en plan och följ den. Då blir det lättare att prioritera bort och fokusera på rätt saker. Annars riskerar du att bli uppäten av småsaker. Definiera när du är nöjd.
  3. Var personlig och närvarande i ditt ledarskap. Det är grunden för att kunna förankra besluten och få medarbetarna med dig.