Pia Ilomeri, CSN, foto: Katja Ragnstam
Pia Ilomeri på CSN ger fakta kring vanliga missförstånd kring återbetalning av studielån. Foto: Katja Ragnstam

5 vanliga missförstånd vid betalning av studielån

Jo, du måste betala även om du flyttar utomlands.
Nej, CSN vet inte om att du får nytt jobb.
Här är flera olika missuppfattningar kring betalning av studielån.
”Är du osäker, så hör av dig”, uppmanar Pia Ilomeri på CSN.

Det svenska studiestödet är unikt, med möjlighet för alla att låna pengar för studier. Systemet bygger på att de som lånat också betalar tillbaka, för att ge andra samma möjlighet till utbildning.

Ibland kommer betalningar inte in som de ska. Ofta beror det på missuppfattningar.
”Majoriteten av de som lånat vill såklart göra rätt för sig”, säger Pia Ilomeri, studiestödsutredare på CSN.
Hon har daglig kontakt med kunder via telefon och e-post. Det ger henne bra koll på de vanligaste missuppfattningarna kring återbetalning.
De flesta är enkla att undvika, med en snabb faktakoll på csn.se och aktuella uppgifter på Mina sidor. Pia Ilomeri uppmanar också alla att kontakta CSN vid problem eller frågor.
”Ofta handlar det om hörsägen, när det har blivit missförstånd kring vad som gäller.”

Om en yngre person med studielån pratar med en förälder eller äldre kollega så är det till exempel inte alltid samma regler som gäller.
”Det finns tre olika studielån i omlopp. Det orsakar ibland missuppfattningar.”

Tre olika studielån – med olika namn och regler

Annuitetslån: Gäller för studier från 1 juni 2001 och framåt. Återbetalning beräknas utifrån hur länge du ska betala på ditt lån och hur hög räntan är.

Studielån: Gäller för studier mellan 1 januari 1989 och 30 juni 2001. Här beräknas årsbeloppet för återbetalning utifrån den inkomst du hade två år tidigare.

Studiemedel: Det äldsta lånet gäller studier före 1989. Årsavgiften beror på skuldens storlek och antalet återbetalningsår.

Att CSN är en myndighet och inte en bank verkar också bidra till att påverka uppfattningen om vad lånet egentligen innebär.
”Många tror att vi vet och ser allt. Eller att vi är väldigt fyrkantiga. Men allt är inte svart eller vitt för oss. Vi har naturligtvis lagar och förordningar att förhålla oss till, men det finns också möjligheter för oss att kunna underlätta när det uppstår problem”, säger Pia Ilomeri.

Text: Malin Kaldo

Vad händer om jag inte betalar?

Om du inte betalar i tid så kommer det en påminnelse med en avgift på 450 kronor. Betalar du inte då så kommer det en påminnelse till. Om du efter det inte betalar så kommer det ett kravbrev från CSN. Efter det går skulden till inkasso eller Kronofogden.

Läs också: Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

Feltänk eller fakta – det här gäller för ditt studielån

Pia Ilomeri på CSN är van vid missuppfattningar om återbetalning av studielån. Här är exempel på vanliga missförstånd.

Missförstånd 1: ”Om jag bor utomlands så gäller andra regler för återbetalningen av mitt lån.”

Fakta: Samma regler gäller för återbetalning av ditt studielån, oavsett i vilket land du befinner dig eller bor.
”Det bästa är att gå in på Mina sidor på CSN. Där finns alltid en aktuell betalningsplan som visar när, hur mycket och vart du ska betala”, säger Pia Ilomeri.
Om du har en utländsk adress registrerad på Mina sidor kan du betala med kort, annars betalar du från utlandet via IBAN eller BIC/SWIFT. Information om hur det går till finns på CSN.se.

Missförstånd 2: ”Jag behöver inte börja betala av på lånet riktigt än.”

Fakta: Från det att du slutar studera med studiemedel första gången ska det gå minst 6 månader innan du börjar betala. Återbetalning börjar alltid i samband med ett årsskifte.
”Det betyder att det i praktiken kan gå upp mot ett och ett halvt år. Om det passerar lång tid kanske man inte riktigt tänker på när det är dags att börja betala. Då gäller det att ha rätt uppgifter på Mina sidor, så att information om när det är dags att betala når fram till dig.”

Missförstånd 3: ”CSN är en myndighet, så de har koll på vad jag gör och var jag finns.”

Fakta: CSN får inte automatiskt uppgifter om när du börjar eller slutar ett jobb eller om du flyttar utomlands. Se därför till att ha aktuella kontaktuppgifter i Mina sidor. Du ändrar själv i Min profil.
”Många tror att vi vet och ser allt. Visst utbyte har vi naturligtvis med andra myndigheter, men vi vet inte om någon börjar arbeta eller förlorar ett jobb. Vi samarbetar en del med andra myndigheter, men det finns begränsningar. Ett samarbete vi har är med Kronofogden, för att minska risken att våra kunder hamnar hos dem.”

Missförstånd 4: ”CSN följer ändå bara regler, så ingen idé att höra av sig när jag får problem att betala.”

Fakta: Blir du arbetslös så är grundregeln att du ska fortsätta betala. Men det kan finnas tillfällen när ekonomin helt enkelt inte ger utrymme för att betala på studielånet. Kontakta då CSN snarast för att se om det går att göra förändringar i din betalningsplan.
”Ta kontakt med oss, ju tidigare desto bättre. Du får inte uppskov automatiskt vid vissa händelser. Blir du sjuk, uppsagd eller föräldraledig och får lägre inkomst så är det inte heller händelserna i sig vi tittar på, utan din ekonomi i stort.”

Missförstånd 5: ”Om jag inte betalar på min skuld så skriver CSN av den.”

Fakta: Om du under en viss tid inte betalar något alls, eller ett lägre belopp, så kan dina framtida belopp bli högre. Som längst har du 25 år på dig att betala, eller det antal år som återstår innan du fyller 60.
”Vi förlänger inte återbetalningstiden automatiskt. Blir tiden för återbetalning kortare kan beloppen bli högre”.

Läs också: Christina Forsberg: CSN jobbar för att förverkliga drömmar

Denna text är ett annonssamarbete mellan Chefs innehållsstudio och CSN.

CSN är den myndighet i Sverige som ansvarar för studiestödet: beslutar om och betalar ut bidrag och lån för studier samt säkerställer återbetalningen. CSN ansvarar också för beviljning och återbetalning av hemutrustningslån och körkortslån.

Sverige har ett av världens mest generösa studiestöd. Möjligheterna att studera är samma för alla, oavsett social, ekonomisk och geografisk bakgrund. Studiestödet och CSN bidrar till kunskapssamhället och en god samhällsekonomi.

På CSN arbetar cirka 900 personer på 11 orter runt om i landet. Huvudkontoret ligger i Sundsvall.

Här hittar du mer information om återbetalning av studielån.

Här finns mer information om CSN.

presentation-2
01:15 min
Kommunikation

3 tips: Leverera din presentation – som ett proffs

Video + Text Chefs expert i retorik, Sofia Kacim, hjälper dig att leverera din presentation på jobbet som ett riktigt proffs.
stressjulen
Hållbarhet

Stressad och trött? Då är du långt ifrån ensam

Stressad och trött. Det är den vanligaste känslan som vi har när vi kliver in på jobbet i november/december, visar en omfattande studie.
stressjul
Hälsa

Så hinner du jobba klart innan jul

Här är effektivitetskonsulten Petra Brasks bästa råd inför de sista arbetsdagarna.

Torbjörn Lindgren, Invono
Annonssamarbete: CSN

4 vanor att sno från lyckade ledningsgrupper

Digitaliseringen i svenska bolag når inte alltid ända upp i toppen. Ledning och styrelse ligger ofta efter i sina arbetssätt. ”Man lever inte som man lär”, säger Torbjörn Lindgren på Invono.

presidentknapp
Personlig effektivitet

Premiärministern kan fly från tråkiga möten – med hemlig knapp

Har du drömt om att kunna fly ett tråkigt möte? Det är inget problem för Kanadas premiärminister Justin Trudeau – som enligt påståenden ska ha en hemlig knapp för syftet.
bella-2
Beslutsfattande

Så var Chefdagen – allt du behöver veta

Här kan du följa liverapporteringen från Chefdagen.

aditro_introbild
Annonssamarbete: CSN

Nya HR-utmaningar – håller era system?

Hr- och lönesystem riskerar att bli bromsklossar – just när företag behöver växla upp. ”Det räcker inte att hålla jämna steg med utvecklingen. Du måste ligga före”, menar utvecklingschefen Per Johansson på Aditro. Så här räddar ni systemen från att bli ett sänke för affärsutveckling och framåtdriv.
till-biblioteket_innovativrek
Chefbok

"Innovativ rekrytering", Thomas Eklöf och Nils Hallén

Utmana traditionella sätt att rekrytera och få bättre resultat och stärkt varumärke. I den här boken beskriver författarna och rekryteringsexperterna hur du gör steg för steg. Och hur du kan utnyttja ny teknik som AI, VR och rekryteringsrobotar i jakten på talangerna.

byrajobb
Karriär

Därför ångrar många att de tackade ”ja” till nya jobbet

Gräset är inte alltid grönare på andra sidan häcken. Det visar en ny jobbundersökning som pekar ut orsakerna till att man inte trivs på sitt nya jobb.
svenskachefer-2
Karriär

Därför dissar svenska chefer – sitt eget cv

Många chefer karriärresor stoppas av ett för svagt CV. Det uppger cheferna själva i en ny Sifo-undersökning.
lillebror
Karriär

Lillebrorseffekten som ger kvinnor sämre lön

Se upp för lillebrorseffekten. Kvinnor som vuxit upp med en lillbrorsa tenderar att få sämre lön.
jennytopp
Långläsning: Karriär

Spotifychefens livskris – mitt under drömkarriären

På bara några få år har hon gjort kometkarriär. I dag är Jenny Hermanson nordisk vd för Spotify och utmärkelserna duggar tätt. Men mitt i drömmen drabbades hon av en stor livssorg då hennes mamma blev sjuk i alzheimer endast 50 år gammal.