5 vanliga missförstånd vid betalning av studielån

Jo, du måste betala även om du flyttar utomlands.
Nej, CSN vet inte om att du får nytt jobb.
Här är flera olika missuppfattningar kring betalning av studielån.
”Är du osäker, så hör av dig”, uppmanar Pia Ilomeri på CSN.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: CSN

Pia Ilomeri, CSN, foto: Katja Ragnstam
Pia Ilomeri på CSN ger fakta kring vanliga missförstånd kring återbetalning av studielån. Foto: Katja Ragnstam

Det svenska studiestödet är unikt, med möjlighet för alla att låna pengar för studier. Systemet bygger på att de som lånat också betalar tillbaka, för att ge andra samma möjlighet till utbildning.

Ibland kommer betalningar inte in som de ska. Ofta beror det på missuppfattningar.
”Majoriteten av de som lånat vill såklart göra rätt för sig”, säger Pia Ilomeri, studiestödsutredare på CSN.
Hon har daglig kontakt med kunder via telefon och e-post. Det ger henne bra koll på de vanligaste missuppfattningarna kring återbetalning.
De flesta är enkla att undvika, med en snabb faktakoll på csn.se och aktuella uppgifter på Mina sidor. Pia Ilomeri uppmanar också alla att kontakta CSN vid problem eller frågor.
”Ofta handlar det om hörsägen, när det har blivit missförstånd kring vad som gäller.”

Om en yngre person med studielån pratar med en förälder eller äldre kollega så är det till exempel inte alltid samma regler som gäller.
”Det finns tre olika studielån i omlopp. Det orsakar ibland missuppfattningar.”

Tre olika studielån – med olika namn och regler

Annuitetslån: Gäller för studier från 1 juni 2001 och framåt. Återbetalning beräknas utifrån hur länge du ska betala på ditt lån och hur hög räntan är.

Studielån: Gäller för studier mellan 1 januari 1989 och 30 juni 2001. Här beräknas årsbeloppet för återbetalning utifrån den inkomst du hade två år tidigare.

Studiemedel: Det äldsta lånet gäller studier före 1989. Årsavgiften beror på skuldens storlek och antalet återbetalningsår.

Att CSN är en myndighet och inte en bank verkar också bidra till att påverka uppfattningen om vad lånet egentligen innebär.
”Många tror att vi vet och ser allt. Eller att vi är väldigt fyrkantiga. Men allt är inte svart eller vitt för oss. Vi har naturligtvis lagar och förordningar att förhålla oss till, men det finns också möjligheter för oss att kunna underlätta när det uppstår problem”, säger Pia Ilomeri.

Text: Malin Kaldo

Vad händer om jag inte betalar?

Om du inte betalar i tid så kommer det en påminnelse med en avgift på 450 kronor. Betalar du inte då så kommer det en påminnelse till. Om du efter det inte betalar så kommer det ett kravbrev från CSN. Efter det går skulden till inkasso eller Kronofogden.

Feltänk eller fakta – det här gäller för ditt studielån

Pia Ilomeri på CSN är van vid missuppfattningar om återbetalning av studielån. Här är exempel på vanliga missförstånd.

Missförstånd 1: ”Om jag bor utomlands så gäller andra regler för återbetalningen av mitt lån.”

Fakta: Samma regler gäller för återbetalning av ditt studielån, oavsett i vilket land du befinner dig eller bor.
”Det bästa är att gå in på Mina sidor på CSN. Där finns alltid en aktuell betalningsplan som visar när, hur mycket och vart du ska betala”, säger Pia Ilomeri.
Om du har en utländsk adress registrerad på Mina sidor kan du betala med kort, annars betalar du från utlandet via IBAN eller BIC/SWIFT. Information om hur det går till finns på CSN.se.

Missförstånd 2: ”Jag behöver inte börja betala av på lånet riktigt än.”

Fakta: Från det att du slutar studera med studiemedel första gången ska det gå minst 6 månader innan du börjar betala. Återbetalning börjar alltid i samband med ett årsskifte.
”Det betyder att det i praktiken kan gå upp mot ett och ett halvt år. Om det passerar lång tid kanske man inte riktigt tänker på när det är dags att börja betala. Då gäller det att ha rätt uppgifter på Mina sidor, så att information om när det är dags att betala når fram till dig.”

Missförstånd 3: ”CSN är en myndighet, så de har koll på vad jag gör och var jag finns.”

Fakta: CSN får inte automatiskt uppgifter om när du börjar eller slutar ett jobb eller om du flyttar utomlands. Se därför till att ha aktuella kontaktuppgifter i Mina sidor. Du ändrar själv i Min profil.
”Många tror att vi vet och ser allt. Visst utbyte har vi naturligtvis med andra myndigheter, men vi vet inte om någon börjar arbeta eller förlorar ett jobb. Vi samarbetar en del med andra myndigheter, men det finns begränsningar. Ett samarbete vi har är med Kronofogden, för att minska risken att våra kunder hamnar hos dem.”

Missförstånd 4: ”CSN följer ändå bara regler, så ingen idé att höra av sig när jag får problem att betala.”

Fakta: Blir du arbetslös så är grundregeln att du ska fortsätta betala. Men det kan finnas tillfällen när ekonomin helt enkelt inte ger utrymme för att betala på studielånet. Kontakta då CSN snarast för att se om det går att göra förändringar i din betalningsplan.
”Ta kontakt med oss, ju tidigare desto bättre. Du får inte uppskov automatiskt vid vissa händelser. Blir du sjuk, uppsagd eller föräldraledig och får lägre inkomst så är det inte heller händelserna i sig vi tittar på, utan din ekonomi i stort.”

Missförstånd 5: ”Om jag inte betalar på min skuld så skriver CSN av den.”

Fakta: Om du under en viss tid inte betalar något alls, eller ett lägre belopp, så kan dina framtida belopp bli högre. Som längst har du 25 år på dig att betala, eller det antal år som återstår innan du fyller 60.
”Vi förlänger inte återbetalningstiden automatiskt. Blir tiden för återbetalning kortare kan beloppen bli högre”.