Utsikt över berget Harder Kulm i kantonen Bern, Schweiz.
Utsikt över berget Harder Kulm i kantonen Bern, Schweiz.

5 skäl att konferera i Schweiz

Aldrig har väl så många arbetsplatser varit i så stort behov av teambuilding som nu. Så varför inte stärka banden med en gemensam resa till Schweiz? Här finns gott om hållbara konferensmöjligheter, mängder med aktiviteter – och ett landskap som sätter fantasin i rörelse.

Längtar du också efter att ta med dig kollegerna på en konferens? Och då helst utomlands? Efter pandemin är vi många som vill samla gänget och ladda med nya upplevelser och teamkänsla.

Ett bekvämt resmål med bra boende och teambuilding-möjligheter hittar du i Interlaken i hjärtat av Schweiz. Staden är ett av Schweiz äldsta och mest populära sommarresmål och ligger mellan de två kristallklara sjöarna Thun och Brienz.

Runt staden reser sig alptopparna, det närmaste av Interlakens lokala berg, Harder Kulm, ligger bara tio minuter bort med linbanan.

Fokus på hållbarhet
Interlaken har som konferensdestination ett starkt fokus på hållbarhet. Staden har bland annat fått utmärkelsen Energy City. Här får varje hotellgäst ett fritt gästkort för fria resor med de allmänna transportmedlen i staden och området.

Mycket ligger också inom promenadavstånd. Som konferensanläggningen Congress Centre Kursaal Interlaken. Med såväl historiska lokaler som moderna auditorium. Konferenscentret ingår i hållbarhetsprogrammet Swisstainable, och har bland mycket annat en cateringverkssamhet som serverar både lokalt och efter årstid. Här finns också ett team som hjälper till att organisera event efter personliga önskemålen.

Andlöst vacker natur och oförglömliga upplevelser – året runt

Vill ni mötas på högre höjd har panoramarestaurangen på toppen av Harder Kulm, 1322 meter över havet, också utrymmen för events och seminarier. Restaurangen i art noveaustil har en hisnande utsikt över sjöarna och bergen Eiger, Mönch och Jungfrau.

Få till teambuildingen
Tänker du att det vore kul med aktiviteter utöver det vanliga, för att verkligen få till er teambuilding? Då har Jungfrau Region en mängd möjligheter. Här ligger dalarna Lauterbrunnen och Lütschental omgivna av de vitklädda bergstopparna Eiger, Mönch och Jungfrau, alla runt 4000 meter över havet. I området finns byarna Grindelwald, Wengen, Mürren, Lauterbrunnen och Haslital – och gott om möjligheter att ordna både mindre företagsresor, workshops, seminarier och större event med upp till 450 personer.

Stora delar av Jungfrau Region ingår i Unesco världsnaturarv Jungfrau-Aletsch, vilket innebär ett unikt landskap men också ett ansvar att bevara det till kommande generationer. Här finns till exempel bra allmänna färdmedel, vilket gör det lätt att ta sig runt i området, och två av byarna – Wengen och Mürren – är helt bilfria.

På vinterhalvåret finns förutom skidåkningen också vintervandringsleder eller varför inte testa kälkåkning i av de längsta kälkbanorna i Alperna.

Kristallblå bergssjöar
På sommarhalvåret finns mer än 500 kilometer markerade vandrings- och bergsleder. Här vandrar ni mellan kristallblå bergssjöar och forsande vattenfall, över alpängar och med de snötäckta bergen som fond. Vilken nivå på aktiviteten, väljer ni själva. Från enkla dagsleder till panoramaturer till tuffa utmaningar med många höjdmeter och tufft underlag.

Vill ni uppleva ett riktigt äventyr? Då tar ni er med Jungfrau Railway upp till Europas högst liggande tågstation och därifrån upp på Jungfraujoch, ”Top of Europe”. Ett bergs- och glaciärlandskap 3454 meter över havet. Med hisnande utsikt över de oändliga bergen och Aletsch glaciären.

Den bästa tiden på året att boka en konferensresa i Schweiz är året om.

Interlaken är ett populärt sommarresmål med vandringar, kajakpaddling på sjön Brienz och utflykter med bergsbanan upp till toppen Harder Kulm.

På vintern finns skid- och snöaktiviteter i området, vinterpaddling på sjön men också relax med sprakande brasor och spabesök.

Även Jungfrau besöker man året om. På vintern finns förutom skidåkning i världsklass, leder för vintervandring och kälkåkning. Medan våren och sommaren bjuder på fantastisk vandring genom blommande alpängar, hisnande linbaneturor, grottor och besök i vattenkraftens värld.

5 aktiviteter och oförglömliga upplevelser i Interlaken och Jungfrau Region

Det finns många skäl att konferera i Schweiz. Här är fem av de främsta i Interlaken och Jungfrau Region. Välj bland hållbara äventyr och upplevelser, som kommer att svetsa samman gänget och ge minnen för livet. Från livsnjutarupplevelser – till tuffa utmaningar i bergen.

1 Vandra i Interlaken. Ett perfekt sätt att uppleva staden och landskapet. Lokala unga guider visar sina personliga favoriter, ni får lära er om historien, se de bästa utsiktspunkterna och får tips om guldkorn som vanligtvis är dolda för turister. Interlaken Walking Tours erbjuder färdigpaketerade aktiviteter och här finns något för alla.

2 Utmana höjdrädslan. Upptäck landskapet från ett nytt perspektiv – från trädtopparna. I äventyrsparken Ropes Park Interlaken finns nio banor med ziplines, gungor och mer än 120 hinder att ta sig förbi. Här finns utmaningar som passar alla, från snällare banor för nybörjare – till adrenalinkickar för äventyrarna i gänget.

3 Testa forsränning. I Lauterbrunnendalen mitt i Jungfrau Region samlas smältvatten från berg och glaciärer och kastar sig ut i 72 spektakulära vattenfall, bland annat Schweiz högsta Mürrenbach-fallet, som rinner ut i floden Lütschine, där man kan ägna sig åt forsränning.

4 Ta kabinbanan upp till James Bond. På toppen av Schilthorn finns panoramarestaurangen Piz Gloria, döpt efter Bondfilmen ”I hennes majestäts hemliga tjänst” (1969) som spelades in här. Restaurangen snurrar tack vare vattenkraft från området och den roterande vyn över topparna Eiger, Mönch och Jungfrau är magisk. Kul fakta: Till de prisbelönta James Bond-toaletterna på Piz Gloria används enbart regnvatten.

5 Lär mer om ost. På restauranger och hotell i området serveras ofta lokalt odlad mat. I Gimmelwald tar bonden Thomas Rubin emot besökare, som får lära sig om ostproduktion, provsmaka den berömda schweiziska osten – och höra hur det fungerar att bo och driva företag i en bilfri ort i schweiziska alperna.

 

Här är några säkra tips för er som vill bo och konferera i Intelaken och Jungrau Region

En pärla i Interlaken…
Femstjärniga hotellet Lindner Grand Hotel Beau Rivage i Interlaken, som har förärats hållbarhetsstämpeln Green Sign Level 4, passar den som vill bo med hållbar guldkant. Här finns två restauranger och gott om seminariemöjligheter, från mindre mötesrum till bankettsalen La Belle Epoque, med 6,5 meter i takhöjd och plats för upp till 350 personer.

… och fyra guldkorn i Jungfrau Region!

Hotel Belvedere Grindelwald – med berget som granne
*Med utsikt över bergen från varje rum, restauranger med lokalproducerad mat och konferensrum med vy över berget Eiger. Ta en drink på terrassen före middagen eller njut i värmen framför brasan i hotellets ”stuba”. Här finns också en wellnesavdelning och saltvatten-jazuzzi i trädgården.

Sunstar Grindelwald – fyrstjärnig wellness
Vid foten av berget Eiger, i centrum av byn Grindelwald, ligger fyrstjärniga hotellet Sunstar. 212 rum, moderna konferensmöjligheter och wellnessavdelning med spa. Grindelwald ingår i ett av Schweiz största skidområden, två gondolbanor går från byn upp till stationerna First och Eigergletscher.

Grimselhotels Handeck – hotell- och naturresort
Trestjärniga naturresorten Hotel Handeck är inrett i naturstil. Här finns en alpin trädgård, spa med en utomhuspool och närhet till vandringsturer och äventyr. Ta en tur med Gelmerbahn, Europas brantaste passagerarlinbana – eller våga er ut på hängbron över Handecks vattenfallsklyfta.

Grimsel Hospiz – ett historiskt alphotell
Schweiz första hotell har anor från 1142. I dag ett fyrstjärnigt alpint hotell med hållbarhetsfokus, flera konferenslokaler och restaurang med regionala specialiteter. Här är det nära till aktiviteter och äventyr. Mycket i området handlar om elektricitet, så varför inte ta en tur i den underjordiska labyrinten vid Oberhasli kraftverk och utforska kristallgrottorna.

För dig som planerar konferenser och event

Switzerland Convention & Incentive Bureau (SCIB) ger kostnadsfritt vägledning, service och inspiration för den som planerar företagsarrangemang i Schweiz.

SCIB är en del av Switzerland Tourism och har sitt nordiska kontor i Stockholm.

Kontakt; Hanna R. Wrangö, Nordic Manager SCIB, hanna.wrangoe@switzerland.com
+46 (0)70 290 44 87

Läs mer om möten och konferenser i Schweiz

Denna text är ett annonssamarbete mellan Chefs innehållsstudio och Made in Bern.

Made in Bern är en paraplymarknadsförings-organisation för kantonen Bern i Schweiz. Made in Bern vidtar effektiva, praktiska och lönsamma åtgärder för att bidra till en höjning av turistvärdet för kantonen Bern.

Läs mer

Relaterade artiklar

henrik-hammarstro%cc%88m
Arbetsmiljö

It-cheferna jobbar över 250 timmar per år

Sex hela arbetsveckor, lika mycket som en hel semester. It-cheferna på privata företag har 250 övertidstimmar per år. En tuff verklighet då det ställs allt högre krav på säkerheten. Kantar Sifos undersökning gjord i samarbete med GlobalConnect visar att it-cheferna som inte sitter i ledningsgrupper är värst drabbade.

karriarprofilwebb
Karriär

Daniel Forss: ”Jag började så långt ner man kan komma”

Daniel Forss är bondsonen som blev dagligvarustjärna som blev fastighets-vd. ”Jag har alltid velat ligga steget före”, säger han. 

microsoftteams-image
nisha1-768x432-3
Krönikor

Nisha Besara: ”Erkänn – du har också fördomar!”

I sin senaste krönika skriver Nisha Besara om oron att människor som inte kan visa vad de har för vilja, förmåga, driv eller ambition inte tas tillvara på. ”Alla är helt enkelt inte lika verbala och välformulerade – om alls – när det kommer till att framhäva sig själva och sina kompetenser. Likväl kan mer introverta typer vara blytunga rekryteringar. Hur kommer vi åt det om vi ska börja rekrytera på ambition snarare än meriter?”, skriver hon.

digitalisering_ill_new
Jobba på Chefakademin

Titta hit! Driven digital redaktör sökes till Chef

Brinner du för att skriva, paketera och nå ut med journalistik i digitala format? Vill du vara med och leda utvecklingen av Chefs digitala kanaler? Då har vi drömjobbet för dig!
David Ståhlberg och Johan Eriksson har grundat Chapter X, som utbildar i entreprenör- och intraprenörskap.
Karriär

Webinar: Så vässar du dina karriärmöjligheter

Video + Text

Kört fast i karriären? Att gå vidare och utveckla nya idéer behöver inte vara svårt, säger Johan Eriksson, utvecklings­­- och innovationsexpert hos Google. ”Det krävs inga speciella egenskaper. Hjärnan är plastisk och vi kan alla göra val. Det som krävs är en vilja och nyfikenhet.”

somnwebb
Hälsa

Sov dig till en bättre karriär

Sömnbrist går inte bara ut över hälsan. Den gör dig också mindre attraktiv på arbetsmarknaden. Forskaren Tina Sundelin förklarar sambanden – och hur du kan sova dig till en bättre karriär. 

helgbildwebb
Hållbarhet

Chefs följare på Linkedin: Ja till fyradagarsvecka

Från flera länder kommer rapporter om att fyradagarsveckan införs med framgång. Bland Chefs följare på LinkedIn är majoriteten positiva till en kortare arbetsvecka.  På frågan ”Tycker du att vi i Sverige ska införa fyradagarsvecka?” svarar 85 procent av de följare som deltog ”ja”. ”Vi har låst oss till en massa föreställningar om vad arbete ’måste’ vara – och missat att det måste få bero på dels arbetets innehåll, dels individen i fråga”, säger professorn Bodil Jönsson.