4 tips för lyckad och snabb rekrytering

I dagens tuffa konkurrens om kandidater är det viktigare än någonsin att rekrytera snabbt och med hög kvalitet.
Nu finns hjälpmedlet som förenklar hela processen så att du kan rekrytera smartare och snabbare – med mindre ansträngning.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Personio

Maria Duni, Nordenchef på Personio, menar att snabbhet är nyckeln till en lyckad rekrytering.

För arbetsplatser utan stora hr-avdelningar är rekrytering av ny personal något som tar mycket tid och resurser i anspråk. Jobbannonsen ska skrivas, kandidaterna ska sållas ut och sedan måste någon boka in intervjuer med kandidaterna, rekryterare och avdelningschefer. Kanske är du en av alla chefer som känner igen sig i detta? Och bågnar vid tanken att du även behöver agera skyndsamt.

Som Nordenchef på Personio, Europas ledande hr-mjukvaruföretag för små och medelstora företag, vet Maria Duni att snabbhet är nyckeln till en lyckad rekrytering.

”I det globala arbetslivet konkurrerar vi inte bara om talanger i samma stad eller ens samma land, det kan finnas arbetsgivare i hela Europa som är intresserade. Om man då har en snabbare process än de andra blir det en stor fördel”, säger hon.

Plattformen Personio effektiviserar rekryteringsprocessen i flera led. Platsannonser kan publiceras på alla större rekryteringssajter, till exempel Monster, Linkedin och Indeed. Ansökningarna kommer direkt in på plattformen och kan utvärderas snabbt.

”Ansökningarna kan sedan bearbetas och kan flyttas fram ett steg i processen. Det gör att processen blir tydlig och transparent internt. Det går också att skicka meddelanden till kandidaterna från systemet”, förklarar Maria Duni.

En annan fördel är kandidatspårning, som ger överblick över vilka jobbsajter som gett de bästa kandidaterna. Då kan man välja att fokusera mer på en viss sajt när man rekryterar en liknande tjänst i framtiden.

Att det kan ta tid att planera in intervjuer vet alla som jobbat med rekrytering. I Personio finns ett verktyg för intervjuplanering, där alla medverkande kan bokas in.

”Det finns också en mall för utvärdering. I stället för att intervjuaren skriver sina anteckningar i något annat program, finns utvärderingen direkt i systemet och det gör att rekryteraren får snabb återkoppling och kan kontakta de mest intressanta kandidaterna utan dröjsmål.”

Med Personio går det också att intervjua fler kandidater än vad man hade hunnit med manuella processer. Därmed blir urvalet större.

”Om en kandidat visar intresse och du inte har något system på plats finns det en risk att du svarar först efter en vecka. Så länge kanske personen inte vill vänta om den är efterfrågad och då har du missat en bra kandidat.”

Men rekryteringsarbetet stannar inte när kontraktet är påskrivet. En lyckad onboarding är nästa steg.

”Det är relativt vanligt att kandidater hoppar av under den första månaden på ett nytt jobb. Det beror ofta på att man upplever introduktionen som rörig och förvirrande”, säger Maria Duni.

”Onboarding låter enkelt, men det är många avdelningar och personer inblandade. I Personio finns ett färdigt system för onboarding, som säkerställer att allt fungerar, från passerkort till it-system och scheman. Det finns även en funktion där den nyanställda kan fylla i saker själv före sin anställning, till exempel visum eller frågor om företaget.”

Maria Duni tipsar:

4 steg för lyckad rekrytering

1. Snabbhet. Om du är för långsam med att svara en kandidat är risken stor att någon annan hinner före.

2. Tydlig process. Det är viktigt att redan på förhand bestämma hur processen ska se ut, hur många steg den innehåller och vilka personer som ska delta. Det minskar risken för krångel och förseningar i framtiden.

3. Intervjuplanering. Med ett digitalt verktyg går det enklare att boka in alla inblandade i intervjuer.

4. Onboarding. Rekryteringen är inte slut när kandidaten har skrivit på avtalet, det är minst lika viktigt med en lyckad onboarding.