Ny bok: 11 krav att ställa på jobbet – nu
Ledare är för dåliga på att ställa krav på sina medarbetare. Följ elva tips från Sveriges ledande hjärnforskare och börja ställ krav. Nu.
Håll alltid tiden och ta itu med obehagligheter direkt. Det är två av de viktigaste reglerna som bör gälla på alla arbetsplatser enligt författarna Katarina Gospic och Stefan Falk.
I deras bok ‘Neuroledarskap – Effektivt ledarskap byggt på hjärnforskning och beprövade metoder’ skriver de om elva, så kallade, spelregler. Det vill säga regler och beteenden som både ledare och medarbetare måste använda på jobbet för att skapa den bästa möjliga arbetsmiljön.
Om författarna
Stefan Falk
Resultat- och utvecklingshandledare för chefer inom näringslivet, elittränare och idrottsutövare. Bakgrund på McKinsey & Company och som ledare inom större företag.
Katarina Gospic
Hjärnforskare, författare, fysiolog, läkare, företagare, konsult och föreläsare.
Källa: Natur och kultur
1. Håll alla tider och löften. Utan undantag. Det skapar goda vanor som kommer att smitta av sig och dina medarbetare kommer att uppfatta det som att du respekterar dem.
3. Tolerera inte slöseri. Nu snackar vi inte främst pengar utan något ännu mer värdefullt – tid. Ställ krav, och våga ta snacket om någon inte lever upp till dem.
4. Håll dig till fakta. Känslor och ego i all ära, men låt dem inte styra för mycket. Det gör dig irrationell. Genom att öva dig på att se fakta och lägga känslor och ego åt sidan kommer du fatta mer objektiva beslut.
5. Kvittera alltid nyttan för andra. I princip alla arbetsuppgifter i en organisation syftar till att möjliggöra för någon anna att utföra sitt arbete. Uppmärksamma därför andra på att arbetsplatsen är en helhet. Så, återigen: Lägg egot åt sidan och skapa värde för andra. Detta i sig skapar både belöning och positiva spiraler.
6. Tillämpa meritokrati. Vad är då meritokrati? Jo, något så enkelt som att det är kvaliteten på vad en person tillför i en viss situation som ska avgöra om hen ska bli belönad eller få inflytande över beslut till exempel.
7. Välj dina ord med omsorg. Var alltid artig och vänlig. Alla kan ha en dålig dag, även chefen, men låt inte detta gå ut över dina medarbetare och kollegor.
8. Härma dem som kan. Upprepning: lägg ditt ego åt sidan. Våga dela med dig av din kunskap – och när du inte kan någonting. Det kan lyfta en hel organisation både kunskaps- och samarbetsmässigt.
9. Ha ett utvecklingsmål om dagen. Att ha ett mål om dagen – och klara det – triggar striatum, (en del av hjärnan) som då skickar belöningssignaler. Ett motiverande och viktigt inslag som hjälper dig att jobba mot långsiktiga mål.
10. Ta fasta på det som avviker från din uppfattning. Vi söker alltid efter information som bekräftar vår uppfattning. Gör tvärtom och det kommer att utmana dig att ta reda på mer om det du uppfattar som obekant och obehagligt.
11. Ta itu med obehagligheter. En av de viktigaste sakerna du kan göra för din organisation. Genom att ta tag i sådant du tycker är obehagligt utmanar du den delen av hjärnan som skriker ‘fly eller fläkta!’. Blir det en vana kommer också utveckling att bli en naturlig del av din vardag.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.