Att leda i uppförsbacke – så lyckas du

Chefdagen 2022 I 12 oktober | 09.00–16.30 | Delta på plats eller digitalt

Skyhög inflation, dykande aktier, energikris, räntesmockor och en stundande lågkonjunktur. Hur ska du leda när motgångarna kommer? På Chefdagen får du de erfarna chefernas svar på vilket ledarskap som krävs av dig i skakiga tider.

 

DU FÅR ALLT DET HÄR:

✓ De nödvändiga verktygen för att leda i en turbulent tid och kommande lågkonjunktur.

Inspiration från konkreta och aktuella case.

De hetaste ledarna delar sina personliga erfarenheter, lärdomar och tips.

Nätverka och dela erfarenheter med branschkollegor. Vilka ledarutmaningar står du inför?

Årets scengäster

Fler spännande scengäster är på väg in! Håll utkik.

JOSEF FARES
filmregissör, dataspelsutvecklare & grundare Hazelight


Som prisbelönt skapare till succéfilmerna Jalla! Jalla!Zozo och Kopps var han hela Filmsveriges guldgosse på 2000-talet. Tajmingen när han valde att gå över till dataspelsbranschen visade sig vara helt perfekt. Senast i våras prisades hans senaste actionspel dubbelt på brittiska Baftas spelgala och hans spel säljer i miljontals exemplar. Vad är det i Josef Fares ledarskap som ligger bakom succéerna – vad han än tar sig för? På Chefdagen får vi svaren.

MARIE NYGREN
vd Coop Sverige


Följderna blev katastrofala sommaren 2021 när Coop drabbades av den största IT-attacken i sitt slag. Plötsligt stod Coop och KF:s ledning mitt uppe i en kris där 700 butiker tvingades stänga. Varje litet steg var avgörande för att inte förvärra läget än mer. Knappt har KF hämtat sig från cyberattacken när nästa utmaning är ett faktum, krig i Europa och FN varnar för global livsmedelskris. Marie Nygren, tidigare vice vd på Systembolaget, hamnar återigen mitt i händelsernas centrum. På Chefdagen berättar hon hur hon får med sig medarbetarna på förändringsresan mitt i krisen och om dagarna som ritade om kartan för hennes ledarskap för all framtid.
 

SVEN HAGSTRÖMER
styrelseproffs, investerare och grundare Avanza och Creades


Han beskriver sig själv som en kombination av världsförbättrare och Nicke Nyfiken. Utbildning i utsatta områden är en hjärtefråga för mångmiljardären, som började sin karriär som portföljförvaltare på Gränges och Investor, sedan grundade HQ Bank och ett antal finanskriser senare även utmanarbanken Avanza. Hur rustad är finansbranschen för nästa kris, och vilka misstag ser Sven Hagströmer till att inte göra om? På Chefdagen berättar han allt det och varför han hellre investerar i guld än kryptovalutor.

JACOB WALLENBERG
ordförande Svenskt Näringsliv


Han är självaste nestorn i det svenska näringslivet och kontrollerar tillsammans med sin familj  indirekt en tredjedel av Sveriges BNP genom sitt företagsimperium. Sveriges främsta företagsledare och styrelseproffs har väglett en rad framgångsrika företag. Med erfarenheter från ledarpositioner på bland annat SEB, SAS, Coca-Cola och Investor har Jacob Wallenberg en av Sveriges tyngsta meritlistor. Nu är han aktuell som nytillträdd ordförande för Svenskt Näringsliv. Hör honom berätta om ledarskapet som krävs för att företagen ska överleva i vår oroliga tid.

LISA GUNNARSSON
Nordenchef, LinkedIn


Få bär upp titeln nätverksproffs med samma självklarhet som denna ledare. Som Nordenchef för Linkedin och dess omkring 850 miljoner användare världen över måste hon ha stenkoll på alla nya anställningsformer under gig-ekonomins snabba framväxt. På Chefdagen tittar Lisa Gunnarsson djupt in i spåkulan för framtidens arbetsmarknad och ger sina bästa tips till alla chefer som brottas med rekrytering och kompetensförsörjning.

ILIJA BATLJAN
vd för SBB


Från socialdemokratisk påläggskalv till omdiskuterad fastighetsmiljardär. Ilija Batljan utsågs till EY Entrepreneur of the year 2022. Han har på rekordtid byggt upp ett fastighetsinnehav som närmar sig 200 miljarder kronor i SBB – bolaget som han till stora delar äger själv och tagit till Stockholmsbörsens finrum. Men framgångarna har kantats av kontroverser – på bara några år har aktiekursen ömsom tokrusat, ömsom störtdykt. På Chefdagen berättar Ilija Batljan om sitt omstridda ledarskap, som verkar stå pall mot förtroendekris gång på gång, trots blankarattacker och räder av Ekobrottsmyndigheten.

HELYA RIAZAT
rektor & medgrundare Järvaskolan


I ett av Stockholms och Sveriges mest utsatta områden, där polissirener ständigt påminner om nya skjutningar, har mer än hälften av alla barn gått ut skolan utan gymnasiebehörighet. Men rektor Helya Riazat har på bara några år ändrat statistiken. I Järvaskolan, som hon driver, har 9 av 10 elever behörighet och lärarna, som talar 20 olika språk, väljer att vara kvar. Så hur leder man för att åstadkomma en så stor förändring inom ett område som är en av vår tids största samhällsutmaningar? Hör Helya, som mottog utmärkelsen Framtidens kvinnliga ledare 2021, berätta på Chefdagen.
 

PONTUS FRITHIOF
restaurangentreprenör


Med ett restaurangimperium över hela landet är han en av Sveriges främsta entreprenörer inom restaurangbranschen. Han säger sig aldrig ha upplevt något tuffare än de senaste årens pandemi, samtidigt som expansionen fortsätter och omsättningen 2022 blir den högsta någonsin. Nu utmanar lågkonjunkturen men inte heller den sätter stopp för Pontus Frithiof som blivit utsedd till årets krögare och tilldelats Gastronomiska Akademins guldmedalj. Vad är det för magiskt ledarskapsrecept som stjärnkrögaren och företagsledaren Pontus Frithiof använder sig av? På Chefdagen får vi svaren!
 

GUNILLA VON PLATEN
entreprenör & filantrop


Hon kom som fyraåring till Sverige från Turkiet och gjorde affärer redan som barn, genom att sälja glass för dubbla inköpspriset i trapphusen i Västra Frölunda. Efter att ha grundat och sålt framgångsbolaget Xzakt Kundrelation fokuserar hon på styrelsejobb, välgörenhet och de många bolag som hon investerat i. Nu berättar stjärnentreprenören, känd från Draknästet och The Apprentice, om de viktigaste egenskaperna hon letar efter i framtidens ledare och entreprenörer.

EDVIN TÖRNBLOM
influencer, poddare & författare


På bara några år har Edvin Törnblom blivit Sveriges mest framgångsrika influencer. Han och Johanna Nordströms podd Ursäkta ligger etta på podd-toppen, han syns i tv-serier, talkshows och har i höst premiär för både realityserie och showturné. I våras debuterade han även som författare till Bögen är lös. Så när vi klagar på att unga inte vill bli chefer utan influencers är det kanske inte så konstigt när de både får skapa sig sitt eget universum och tjänar pengar som en börs-vd. Så vad kan vi lära oss om ungas drivkrafter genom Edvin Törnbloms framgångssaga?

RICKARD LYKO
vd, Lyko


Han är e-handelsentreprenören som har tagit det lilla familjeföretaget i Dalarna till internationell expansion med tusen anställda och en omsättning på över två miljarder. Storägare och börs-vd på pappret, men på LinkedIn står det att Rickard Lyko är ”lagerarbetare”. Är det ödmjukheten som ligger bakom framgångssagan? Och vad har Rickard Lyko för tips till andra entreprenörer när lågkonjunkturen står för dörren?

AIDA ALVINIUS
universitetslektor och docent i ledarskap, Försvarshögskolan


Pandemi, klimatkris och lågkonjunktur är alla lågintensiva kriser, som kräver en alldeles särskild hantering eftersom de pågår länge och man inte alltid vet när de börjar och slutar. Aida Alvinius är universitetslektor och docent som forskar på just lågintensiva kriser. På Chefdagen bidrar hon i expertpanelen med sina bästa ledarskapstips när tilliten till chefer prövas extra hårt.

Årets kunskapspartners

CHEFER, STANNA UPP! SLUTA REKRYTERINGSSTRESSA OCH BYGG BEHÅLLARKULTUR!

Rekrytering, rekrytering, rekrytering. Frågan är om det finns någon chef där ute som inte kliar sig i huvudet i jakten på talangerna. Men vi skjuter oss själva i foten om vi ständigt är på jakt efter ny kompetens, innan vi säkrar den medarbetarstyrka vi har. Stanna upp och gräv där du står en stund! Bara den chef som har en medveten strategi för att behålla sina medarbetare, kan också lyckas med nyrekryteringen. Ida Ljungberg, HR- och arbetsrättsexpert på Simployer, ger dig chefens nya verktygslåda för att bygga en vinnande stanna kvar-mentalitet som hjälper hela organisationen att både behålla och locka talanger.

ENGAGEMANG DRIVER FRAMGÅNG

– HUR MOTIVERAR VI MEDARBETARE I TUFFA TIDER?


Ett företags framgång blir aldrig större än medarbetarnas engagemang. Studier visar att produktivitet och resultat har en stark koppling till engagemanget – där organisationer med ett högt medarbetarengagemang överträffar dem med lågt engagemang med över 200%.
I tuffare tider blir förmågan att lyckas engagera en ännu mer kritisk framgångsfaktor. Så hur gör man för att identifiera och stärka engagemanget, kunna vända dalande trender och driva verksamheten mot positiva resultat? Caroline, CPO på Simployer och grundare av &frankly, ger konkreta tips och råd för att driva engagemang – även i uppförsbackar.

ACCELERERA DIGITALISERINGEN I EN OSÄKER OMVÄRLD

Digitaliseringen är idag en självklarhet för de flesta typer av verksamheter, både privata och offentliga. Men samtidigt florerar rubriker om skrämmande cyberhot som riskerar att bromsa utvecklingen. Att helt gardera sig mot intrång och insyn är svårt, särskilt när främmande makt helt lagligt kan komma åt din data i publika molntjänster. Men du som chef har större möjligheter att driva en säker digitalisering än du kanske tror. 
 
Under Chefdagen kommer Marie Berner Moberg och Christina Backlund från IT- och teknikbolaget Shibuya reda ut begreppen, visa på tekniska alternativ och dess juridiska konsekvenser samt ge dig verktygen för att motverka insyn och intrång – så att du tryggt kan fortsätta digitalisera din verksamhet.

Delta på plats i Stockholm

Upplev Chefdagen på plats på den anrika Vasateatern i Stockholm. Vi utlovar en fartfylld dag med inspiration, djupdykande intervjuer och nätverkande tillsammans med branschkollegor. Det ingår frukost, lunch och fika och för de som vill avslutas evenemanget med en after work tillsammans där vi utbyter erfarenheter från dagen.

Biljettpris
Just nu: 5 450 kr exkl. moms (ord. pris 5 950 kr)
Eller boka 4 för 3!

Gör Chefdagen till höstens kickoff! Ta med ledningsgruppen, ditt team eller dina kollegor. 

Läs mer vad som gäller för de olika biljettyperna i vår FAQ

Delta digitalt

Spara på miljön och på din tid genom att ta del av dagen digitalt. Du kopplar upp dig från den plats där du befinner dig och upplever dagen precis som om du vore på plats. Det enda som behövs är en bra uppkoppling. Våra kameror fångar minsta detalj av det som pågår på scen så du kan luta dig tillbaka och njuta av åkturen.

Biljettpris:
Just nu: 4 450 kr exkl. moms (ord. pris 4 950 kr)
Eller boka 4 för 3!

Gör Chefdagen till höstens kickoff! Ta med ledningsgruppen, ditt team eller dina kollegor. 

Läs mer vad som gäller för de olika biljettyperna i vår FAQ

Några företag som valt att kompetensutveckla sina medarbetare på Chefdagen 2022:

Röster från deltagare på tidigare Chefdagen

Har deltagit flera år och det är min viktigaste kompetensutveckling!

Deltagare på Chefdagen

”Mycket bra dag! Intressant att lyssna på hur andra chefer löser aktuella problem”.

Deltagare på Chefdagen

”Jag fick inspiration till mitt arbete framåt. Många bra inslag, toppen!”

Deltagare på Chefdagen

Årets kunskapspartners

sIMPLOYER Skapar smidiga processer mellan HR, Chefer & Medarbetare.

Mät, förstå och öka medarbetarnas engagemang med hjälp av &frankly

Säker IT
från Sverige