Så levlar spelutvecklarna upp ledarskapet
Kreativa och prisvinnande Tarsier Studios i Malmö siktar mot nästa nivå. En skräddarsydd satsning på ledarskap hjälper dem att lyckas.
”Att utveckla chefer är nödvändigt för att kunna jobba långsiktigt”, konstaterar vd Andreas Johnsson, och delar med sig av spelstudions erfarenheter.
Se till att du har på dig hela strumpor om du besöker Tarsier Studios i Malmö. Här tar nämligen alla av sig skorna vid entrén. Vd Andreas Johnsson visar runt i stora avslappnade kontorslokaler med bland annat musikrum, pingisbord, sköna gamingsoffor och mängder av konsoler och kontroller.
Här ska framtida spelidéer mogna fram – bland annat med hjälp av den medvetna och skräddarsydda satsning på ledarskap som görs tillsammans med Chefakademin.
Skydda kreativiteten
Andreas Johnsson har varit med hela vägen på den kreativa studions svindlande resa: ända från starten 2005 tillsammans med kamrater från studieåren, och via succéerna med de prisvinnande spelen Little Nightmares 1 och 2.
”Först är man bara produktfokuserad. Det finns inget annat. Efter det kommer uppvaknandet: När man växer och börjar anställa folk. Sedan hade vi brokiga och hackiga år: Bolagsbygge, processer, HR… Att bli mer organiserade utan att strypa kreativiteten – det har varit en balansgång för oss”, beskriver han.
2019 såldes Tarsier Studios till Amplifier Games Invest, ett dotterbolag till den svenska börsjätten Embracer Group.
”Vi behövde en ägare som låter oss ha full kreativ frihet att driva vårt bolag och ta egna beslut. Med Amplifier och Embracer klickade det. Nu kan vi jobba långsiktigt och på riktigt.”
Att växa under hårdnande konkurrens och sedan bli uppköpt av ett storbolag – det är omställningar som kräver mycket av sina chefer och ledare. Tarsier Studios tar hjälp av Chefakademin med att växla upp ledarskapet och utveckla verksamheten.
Andreas berättar att ledarskapsutbildning tidigare var lågprio, både för honom själv och organisationen.
”Det var några traditionella tvådagarsutbildningar i ledarskap, i scrum eller i någon process. Ofta one-offs och nästan lite ’fire and forget’.”
”Men efter uppköpet fick vi andrum. Då kunde vi ta tag i det jag ändå visste att vi måste göra: Förbättra ledarskapet. Vi behövde utbilda i ledarskap, prata om det, reflektera. Det är nödvändigt för att kunna jobba långsiktigt.”
Brist på bra ledarskap
”Vi kommer från en historik av utmanande projekt. Folk blev utbrända. Bristen på bra ledarskap var en del av det. Vi var inte tillräckligt mogna att kunna säga stopp, eller sitta tillsammans och reflektera. Det blev korridorsnack, i stället för att ta tag i saker”, berättar Andreas.
Hösten 2020 kom utvecklingssatsningen ihop med Chefakademin i gång på allvar. Alla med någon form av ledarroll har sedan dess fått en företagsanpassad grundutbildning.
”Sedan satte vi i gång med coachning i grupp. Bland annat med oss i ledningsgruppen.”
Se styrkor
”Det blev ett uppvaknande att börja titta på sig själv. Att se sina styrkor och svagheter. Nu kan någon i ledningsgruppen påpeka: Andreas, nu hamnar du i den här situationen igen, när du inte vågar ta beslut. Och då ser jag det: Ja visst ja!”
Andreas ser hur Tarsier Studios chefer har fått nya verktyg och blivit mer reflekterande och självledande.
”Våra utbildningstillfällen är populära. Folk har tagit det här till sig och blivit mindre rädda för förändring.”
”Vi behövde ett gemensamt sätt att prata om ledarskap – precis som när vi pratar om programmering eller grafik.”
Han erkänner att det fanns en del tvekan inför att ta in externa ledarskapsutvecklare.
”Vi har rätt speciella människor här, med en allergi mot flum. Börjar man prata om vision och rita moln, ja då stänger folk av direkt. Ett amerikanskt brandtal skulle inte heller gå hem.”
Konkreta verktyg
”För oss är det viktigt med konkreta verktyg. Vi behövde också ett gemensamt sätt att prata om ledarskap – precis som när vi pratar om programmering eller grafik.”
Oron över att medarbetare skulle vara skeptiska var obefogad.
”Jag hör om aha-upplevelser och bra snack efteråt. De som är med säger att det är väl spenderad tid. Det är väldigt fint beröm från folk som är produktfokuserade: Tar du en timme av mitt jobb ska det verkligen vara värt det. Men det här ger energi!”
Tarsier Studios har ett skräddarsytt upplägg hos Chefakademin, med aktiva sessioner och mycket övningar och diskussioner.
”Då lär man känna varandra och hur man tänker om olika saker. I stället för att någon bara enkelriktat berättar om vad bra ledarskap är.”
Hitta till självledarskap
”Ett uppvaknade har varit kring självledarskap, och att förstå och hantera att alla här är på olika nivåer av autonomi. Vissa individer och team behöver mer styrning, men vi behöver också prata mer om var vi vill.”
”De med kreativt ansvar för projekt måste förmedla en väldigt tydlig ram: det här är viktigt i vårt spel. Vi ramar också in hur vi jobbar och hur vi är mot varandra, vår kultur och värdegrund. Folk ska sedan vara autonoma inom de ramarna.”
”De här ramarna blir tydligare och tydligare hos oss. Det är viktigt, för är det otydligt så kommer bara de allra mest seniora medarbetarna att kunna vara självgående.”
En kollega kikar in för att ställa en fråga till Andreas. Han förstår att vi sitter och pratar om den ledarskapsutveckling som han själv har varit del av:
”Det är viktigt att ge ledare den här typen av forum, där vi får diskutera ledarskap. Man trodde ju att ’det där visste jag redan’. Men när vi får träna på ledarskap, se hur andra gör i olika situationer och reflektera över vad jag själv gör – det är då det händer”, konstaterar han innan han vänder ut igen.
Starka framåt
Spelutvecklingsbranschen är ombytlig. Tarsier Studios arbete med att skapa trygga och modiga ledare stärker företaget framåt.
På frågan om vad vd Andreas Johnsson är mest stolt över så här långt, så svarar han med en blinkning mot framtiden: ”Mest stolt är jag över att vi har funnits i 17 år och att vi har byggt från ingenting till det vi är idag. Men fortfarande går jag med känslan att vi bara har skrapat på ytan. Både med spelen och med verksamheten.”