Uppdrag: Bygg upp, riv ned
Paul Deighton tar emot på sitt kontor i den pråliga OS-byggnaden på One Churchill Place i hjärtat av finansdistriktet Canary Wharf. Han är vd för LOCOG, London-OS organisationskommitté.
Bakom sig har han sju år av hårt slit för att styra ihop världshistoriens största idrottsevenemang. Framför sig ser han OS-området torna upp utanför fönstret på 23:e våningen.
Paul Deightons OS-resa började 2005, med en tidningsannons. Han var partner i investmentbanken Goldman Sachs när han såg att OS-organisationen sökte en vd. Paul Deighton ringde direkt upp organisationens rekryterare för att erbjuda sina tjänster.
”Det första svaret jag fick var: ’Nej, det sista vi behöver är någon testosteronladdad investmentbanker’. Men när OS-ordföranden Sebastian Coe fick höra om det sa han ”det är precis vad vi behöver”.
Att ringa upp och erbjuda sina tjänster måste vara ovanligt på den här nivån?
”Ja, men det är ett ovanligt jobb. Vill man anställa en vd för en bank vet man vilka som är mest kompetenta. För OS finns inget facit. Så de tittade i stället på ledarskapsstil och personlighet”, säger han.
OS är en unik organisation. Under sju år pumpar man in kapital och kompetens. Resultatet syns bara under några få veckor. Projektets tillväxt är explosionsartad. Från en liten organisation till landets största företag.
”Olympiska spelen är som att anordna 20 världsmästerskap i fotboll samtidigt. Det handlar om över 100 arenor, 16 000 idrottare och 11 miljoner biljetter. Omfattningen av varje enskild aspekt i OS är enorm i sig själv”, säger Paul Deighton.
Vad var det första du gjorde som vd?
”När jag tillträdde fanns bara en liten kampanjorganisation. Det första jag gjorde var att bestämma vem som skulle stanna eller gå. Och sedan bestämde jag vem som skulle ingå i teamet närmast mig. För att kunna leverera ett projekt så komplicerat, stort och kostsamt som detta behöver jag en organisation som är ytterst stark, där medarbetarna är högpresterande.”
Vilka egenskaper letade du efter hos dina nyckelspelare?
”Tre saker. Nummer ett var att de måste inse att det här är det största som händer i deras hemstad under deras livstid. Den inspirationen sprider de till alla de anställer. Det är bränslet som krävs för att jobba med ett och samma projekt i sju år. Nummer två är att jag ville ha lagspelare. Man kan träna människor att bli bättre på jobbet, men man kan inte träna människor att bli lagspelare. Nummer tre var att noga se över vad jobbet faktiskt krävde, för det är ett väldigt speciellt sådant. I början sköter du löner och anställningar på egen hand, för att efter några år vara ansvarig i en organisation större än något företag i landet. Väldigt få klarar av den resan.”
Till sin hjälp har han styrelseordföranden Sebastian Coe, en före detta medeldistanslöpare och OS-guldmedaljör som sadlat om till politiker. När det blåst hårt kring OS-organisationen har finansmannen Paul Deighton kunnat luta sig mot stödet från den gamle idrottshjälten.
”Vårt förhållande är starkt, och det är en läxa för alla vd:ar och ordförande; utan en djup känsla av respekt och tillit mellan er kommer ni att få problem. Sebastian Coe såg till att London vann kampen om att få arrangera OS. Det är en oerhörd fördel för mig att kunna dra nytta av hans goodwill.”
Vad har varit er största utmaning?
”Att ordna fram pengar. Det här är en organisation finansierad av den privata sfären, vi måste tjäna in alla pengar vi gör av med. Vi satte ett sponsormål på 700 miljoner pund, och ett biljettmål på 500 miljoner pund. När jag tillträdde var marknaden stark och vi fick igång sponsordelen.”
Men sedan kom finanskrisen.
”Ja, fem av sju år har varit djup lågkonjunktur. Det är klart att det har drabbat oss, men vi har klarat våra mål. Tidigt knöt vi till oss en bank som huvudsponsor. Innan krisen var de väldigt starka, i dag hade det varit svårare. En del omdöme och en del tur får det att se ut som ett mycket smart beslut i efterhand.”
Hade någon utan din erfarenhet från finansvärlden tagit samma beslut?
”Det beror mycket på bra rekrytering. Jag har sett till att ha ett fantastiskt team runt mig, och de vet hur de ska gå tillväga för att leverera i sådana sammanhang.”
Ditt kontaktnät från bankvärlden måste ha hjälpt?
”Visst, inför OS måste man knyta nätverk och relationer med en väldigt komplicerad grupp intressenter. Du måste hantera politikerna på både central och lokal nivå, och allt detta under enorm medial press. Alla granskar dig, varje dag. Det var jag van vid i Goldman Sachs.”
Under 2011 rasade ett bråk mellan LOCOG och systerorganisationen BOA, ansvarig för Englands idrottstrupp. BOA skulle få 20 procent av vinsten efter OS och paralympiska spelen, men försökte skriva om avtalet för att slippa dela med sig till de mindre lönsamma paralympiska spelen. Det mötte hårt motstånd från Paul Deighton.
”De har vridit diskussionen till att handla om en fråga som aldrig tidigare existerat”, sa han då.
BOA hotade med att ta frågan till domstol men Paul Deighton och Sebastian Coe satte hårt mot hårt. BOA:s två ledamöter utestängdes ur OS-styrelsen vilket tvingade dem att backa från sina krav. När Paul Deighton nu fått som han vill är han diplomatisk.
”Jag är glad att vi har lagt frågan bakom oss.”
Bara några månader återstår till OS. Vilket är ditt huvudsakliga ansvar nu?
”Nu handlar det om att prova, öva och testa. Och rekrytering, vi måste anställa mängder. Just nu är vi 3 000 och ska vara 6 000 snart. Till det kommer 70 000 volontärer. Och slår man samman alla inblandade blir det en arbetsstyrka på 200 000 personer. Jag måste anställa, ackreditera och uniformera. När spelen väl drar igång är resultatet beroende av så mycket som vi inte kunnat kontrollera. Vädret, hur det går för de brittiska deltagarna eller vad som händer i världen. Så vi fokuserar bara på det vi kan kontrollera, på så sätt når vi det bästa möjliga resultatet där.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.