”Se upp med långa konsultuppdrag”
3 snabba: Allt mer jobb utförs i dag av konsulter. Men det kan bli dyrt. Juridiskt kan uppdragsgivaren ofrivilligt betraktas som arbetsgivare, varnar Emil Ödling, arbetsrättsjurist och advokat på DLA Nordic.
Vad skiljer ett konsultuppdrag från en anställning?
”De klassiska kriterierna för en anställd är att han eller hon har en personlig skyldighet att utföra arbetet, är underkastad arbetsledning, helt eller till största delen arbetar åt en arbetsgivare, och att det är arbetsgivarens ansvar att stå för arbetsverktyg, lokal med mera. För en konsult gäller det motsatta.”
I vilka fall kan en uppdragsgivare vara arbetsgivare?
”Om den person som arbetsgivaren anlitat har ett avtal som i praktiken är ett anställningsavtal. Har arbetet utförts under lång tid för en och samma uppdrags- eller arbetsgivare ökar risken att det ska betraktas som anställning. ‘Konsulten’ kan då begära att en domstol prövar det.
Arbetsrättsliga lagar är tvingande och kan inte avtalas bort genom att kalla en anställning för ett konsultuppdrag.
Som beställare bör man därför noga analysera vilken typ av arbetskraft man behöver. En konsult ska i första hand anlitas när det är specifika och avgränsade arbetsuppgifter.”
Vilka konsekvenser kan det få?
”Mest påtagligt är att lagen om anställningsskydd blir tillämplig. Om ‘konsulten’ sagts upp kan han eller hon, med stöd i LAS, gå till domstol och kräva allmänt skadestånd och att bli ‘återanställd’.
Hon eller han kan i vissa fall också kräva ekonomiskt skadestånd för inkomstbortfall. Dessutom kan arbetsgivaren bli skyldig att betala sociala avgifter.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.