Så håller du fast vid nya vanor
»Vad har du för nyårslöfte?«
Det är en av de vanligaste frågorna när du träffar kollegerna och medarbetarna i januari.
Stolt berättar du att du ska börja träna.
En retsam kollega påminner om att du lovade samma sak förra året.
Du är inte ensam. Att behålla en ny vana är en av de svåraste saker vi kan ge oss in på.
Många misslyckas och tror att det handlar om bristande karaktär, men så enkelt är det inte.
I stället beror det på att du har tränat för lite.
»Tänk dig att du ska öva upp en perfekt golfswing. Forskare har kommit fram till att man måste utföra den rörelsen 2 000 gånger innan musklerna har lärt sig och den sitter automatiskt«, säger Eva Fjärstedt som har en fil mag. i beteendevetenskap och är specialist på motiverande samtal.
Hon menar att det är helt fel att tro att man kan förändra ett beteende över en natt. Är du exempelvis en 40-årig chef och känner att du stressar för mycket, har du förmodligen ägnat tio år åt att bygga upp vanor som inte är bra för dig. Det tar minst ett år att ersätta dem med nya sunda vanor.
På nyårsnatten säger många stolt: »Nu ska jag äta nyttigare« eller »jag ska inte stressa så mycket«.
Men det är alldeles för diffusa mål. Din hjärna kan inte tyda dem.
Det är bättre att bryta ner det i mer konkreta beteenden. De ska gärna gå att uppfylla på en dag eller en vecka. Om du vill äta nyttigare kan du bestämma dig för att prova en ny frukt i veckan, eller äta frukost varje dag. Om du vill stressa mindre, kan du bestämma att du bara får jobba över en gång i veckan.
Målen måste också vara rimliga i förhållande till det liv du lever.
Som chef har du ett hektiskt jobb, kanske även familj. Då är det sällan rimligt att du ska hinna med att träna på gym varje dag. I stället är promenader några gånger i veckan mer realistiskt.
Om du vill förändra ditt liv, måste du ha en stark övertygelse om att det är rätt väg för dig. Den nya vanan ska ha en mening just för dig. Det räcker inte att din partner tycker att du ska sluta röka eller börja jogga.
Det är inte heller smart att ha mål som »bli smal till beach 2009«. Det är en yttre motivationskälla och de fungerar sällan i längden.
»Men om din motivation bottnar i att du vill må bra och vara frisk, för att undvika att drabbas av svåra sjukdomar, så är det en mycket starkare drivkraft«, säger Eva Fjärstedt.
En annan framgångsfaktor är att sätta rätt ord på livsstilsförändringen. Tänk inte att du måste avstå från saker, utan att du unnar dig att göra något bra. Du ökar ditt välbefinnande genom att lägga till positiva vanor.
För att vanan ska bli bestående så måste den också vara rolig! Annars kommer du inte att orka fortsätta. Om du tycker att det verkar ångestladdat att äta quinoa eller gå på spinning, gör något annat.
Men vi ska inte hymla med problemen. Trots alla goda förberedelser och konkreta mål, kommer det att finnas dagar då din nya vana kan kännas tuff.
Då kan du använda dig av två strategier: en är att du aktivt påminner dig själv om varför du vill förändra din livsstil. Sätt en lapp på datorskärmen eller på kylskåpet hemma som tydligt förklarar varför du ska börja träna.
Den andra strategin är acceptans. Vissa dagar är det svårt med motivationen och det måste du leva med.
När du misslyckas, försök då att tänka: »Vad kan jag lära mig av detta? Vad kan jag göra annorlunda nästa gång så att jag inte hamnar där?«
Du kan också bestämma dig för att ha planerade återfall. Det kan innebära att du väljer att äta en kaka på fredagsfikat eller att du tar en öl med kollegerna en gång i månaden. Om du själv har bestämt när det ska ske har du fortfarande kontroll på situationen.
Ett annat motstånd kan vara människor i din omgivning som omedvetet försöker få dig att bryta mot dina nya vanor.
»Du kan inte förändra andra, bara dig själv. Gå inte i debatt kring varför du har ändrat dina vanor. Håll fast vid vad du bestämt och säg att du mår bra av det«, säger Eva Fjärstedt.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.