10 bästa tipsen för att lyckas i en ny bransch
En av de mest inflytelserika artiklarna som har publicerats i Harvard Business Review på ämnet ledarskap är Where Leadership starts av Robert Eckert. Här beskriver han erfarenheterna från ett jobb-byte. Och särskilt ett byte av bransch. I Robert Eckerts fall från livsmedelsindustrin till leksaksbranschen.
I artikeln kokar han ned sina erfarenheter till 10 handfasta tips till en person som ska gå från chef i en industri till att vara chef i en annan:
1. Spendera tid hos kunderna. Det går att lära sig en hel del om hur branschen fungerar bara genom att vara närvarande.
2. Titta på slutkunderna. För konsumentvaror eller återförsäljare ger tid i butik otroligt mycket tillbaka.
3. Hitta personer som slutat eller gått i pension. Finns det alumninätverk eller liknande? De som har varit i branschen många år (eller i organisationen i fråga) vet mer om företagskulturen än någon annan.
4. Läs allt. På nätet går det att hitta analyser, rapporter, böcker eller tidningsartiklar som ger en uppdaterad bild över vilka problem och utmaningar en sektor står inför.
5. Prata med en mentor. Kanske är ett jobb-byte det bästa tillfället att använda sig av en mentor som känner dina styrkor och svagheter och kan se hur en nystart kan bli så produktiv och lyckad som möjligt.
6. Ring en kompis. Det finns alltid sanningar att hämta från vänner som har koll.
7. För anteckningar (och läs dem efteråt). När det är dags för lite reflektion kan dessa anteckningar hjälpa till att lägga pusslet för att begripa den nya branschen.
8. Skriv ned mål för de 100 första dagarna. Vad vill du ta med dig till den nya organisationen? Vad kan du bidra med till branschen? Vad behöver du lära dig snabbt? Hur ska du ta dig dit?
9. Följ ditt hjärta. Det är bra att skriva ned fördelar och nackdelar med ditt nya jobb men du ska framför allt lyssna och följa ditt hjärta.
10. Var dedikerad. När du har börjat ditt nya jobb, fokusera på det istället för att titta tillbaka och fundera över hur det hade varit om du stannat på ditt gamla.
Läs mer: Artikeln finns med i HBR-samlingen Leadership Insights. Det finns en kortad version på nätet eller artikeln i sin helhet för betalande HBR-prenumeranter. Artikeln är skriven 2001 men är fortfarande aktuell.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.