Kommer Birgitte Bonnesen-domen avskräcka andra chefer?

Pluskund

Den fällande hovrättsdomen för Birgitte Bonnesen slog ned som en bomb i börsbolagens styrelserum. Swedbanks förra vd döms till fängelse för grovt svindleri efter att ha slirat på sanningen i media. Chef intervjuar Aktiespararnas vd Joacim Olsson om vad domen kan få för konsekvenser för andra chefer.

Ledarskap
Publicerad
Joacim Olsson, vd Aktiespararna. T.h.: Birgitte Bonnesen.
T.v.: Joacim Olsson, vd Aktiespararna. T.h.: Birgitte Bonnesen

Kommer domen att skrämma andra börs-vd:ar till tystnad, Aktiespararnas vd Joacim Olsson?

”Jag skulle nog snarare säga att hon döms till fängelse för att gravt ha vilselett marknaden om bolagets situation. Det är något som alltid har varit hårt reglerat, då en fungerande aktiemarknad bygger på att alla investerare har korrekt och väsentlig information. Att hennes grava avsteg från vad som är norm i näringslivet skett just i media är naturligtvis en omständighet, men det är inte det väsentliga”, svarar Joacim Olsson.

Kommer börs-vd:arna att än mer väga sina ord på guldvåg i fortsättningen, kanske inte bara i pressade situationer?

”Möjligen till viss del, i ett kortsiktigare perspektiv. En viktigare effekt av domen bli att bolagen skickar ut fler pressmeddelanden, om händelser man definierar som väsentliga och kurspåverkande. Den skriftliga informationen kanske blir mer utförlig, medan vd:ar inte sätter sig i intervjusituationer förrän de säkerställt att det mest väsentliga har kommunicerats till hela marknaden, och på det sättet blir försiktigare.”

”Samtidigt tycker jag inte att man ska överdriva betydelsen av domen. De flesta vd-ar hamnar inte i den här problematiken, och kommer inte att göra det. Eftersom de redan är noga med vad som kommuniceras. Det var ju det som var grundproblemet för Birgitte Bonnesen och Swedbank. De hade valt att inte informera om sådant som borde ha kommunicerats, och hamnade därför i ett läge där hon fortsatte att vilseleda marknaden.”

detta har hänt

Swedbanks före detta vd Birgitte Bonnesen fälldes den 10 september 2024 mot sitt nekande i hovrätten för grovt svindleri, till ett år och tre månaders fängelse.

Hovrätten har bedömt ett flertal uttalanden som Bonnesen gjort till media och aktieanalytiker 2018–2019. Budskapet i hennes uttalanden var då att det inte fanns några misstänkta kopplingar till Danske Banks penningtvättshärva i Estland.

Enligt rättens ordförande Sven Johannisson har två av uttalandena har varit oriktiga eller inneburit ett så skevt urval av fakta att de har varit vilseledande i lagens mening.

I januari 2023 friades Bonnesen av Stockholms tingsrätt.

Vad har domen annars för betydelse för chefer?

”Att en vd för ett börsnoterat bolag inte kan eller får mörka, dölja eller på annat sätt vilseleda marknadens aktörer. Domen bekräftar och befäster den ordningen. En annan dom hade skapat en större osäkerhet kring grundprincipen, det tycker jag är det viktigaste utfallet av hovrättens dom.”  

Finns ändå en risk att allmänheten får mindre klarhet om vad som händer i bolagen, att ledningen sluter sig och allt man får höra är ”inga kommentarer”?

”Nej, det finns en tydlig lagstiftning och reglering om att bolag har en skyldighet att kommunicera de väsentliga händelserna i bolaget till marknaden. Däremot kanske de alltså blir lite noggrannare i hur man gör detta skriftligt innan vd ger sig in i intervjusituationer.”

Har inte börs-vd:ar ett ansvar att ge en positiv bild av verksamheten, maximera aktiekursen och därmed försöka spinna en negativ nyhet till något positivt?

”Jo, men det är en väldig skillnad på att spinna en nyhet och att undanhålla marknaden en nyhet.”

Riskkapitalisten Christer Gardell tror att domen kan leda till krav på högre direktörslöner, som riskpremie för att sannolikheten att chefskarriären slutar i fängelse har ökat?

”Jag tror inte på det, därför att det har varit uppenbart även sedan tidigare: en vd ska inte ljuga. Det har liksom alltid funnits i arbetsbeskrivningen”, säger Joacim Olsson.

Redan PLUSkund — Logga in

Bygg vidare med fler tjänster

Nå nästa nivå med

Chefakademin+

Få de viktigaste insikterna, handplockade nyheter, smarta verktyg och ledarskapsutveckling – på ett sätt som fungerar i din vardag.

Endast 349:- / mån*
  • Omvärldsbevakning – senaste ledarskapsnyheterna och -forskningen, samt andra ämnen som direkt rör chefsrollen.
  • Tidningen Chef – tidningen hem i brevlådan 11 gånger per år och tillgång till hela tidningsarkivet.
  • Digitala masterclasses – upskill med tillhörande workshopsmaterial som du kan använda på din arbetsplats.
  • Ljudboksbibliotek – ett digitalt bibliotek där du kan lyssna på sammanfattningar av de viktigaste ledarskapstitlarna!
  • Verktyg i vardagen – mallar, guider och metoder som underlättar ditt arbete.

*Faktureras halvårsvis eller årsvis. Tjänsten förnyas automatiskt om den inte sägs upp före sista giltighetsdatum.
Läs villkoren
Läs om Chefakademin+