Måste jag ta en tjänst med lägre lön?

Verksamhetsutveckling
Text: Redaktionen
Publicerad

Hej,

Reglerna i samband med driftsinskränkningar kan vara lite krångliga. Här är principerna och några saker att tänka på.

Det är arbetsgivaren som, efter medbestämmandeförhandlingar, bestämmer omfattningen av driftsinskränkningen och vilka enheter som berörs. Driftsinskränkningen kan avse en del av verksamheten, till exempel en avdelning eller en driftsenhet. Lagen om anställningsskydds (LAS) regler om turordning (22§) kan dock innebära att driftsinskränkningen påverkar andra enheter. Arbetstagare inom den enheten där inskränkningen sker kan nämligen göra anspråk på omplacering till tjänster inom andra enheter som innehas av arbetstagare som har kortare anställningstid. En förutsättning är dock att arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer för tjänsterna. LAS regler medför dock inte att arbetstagarna kan göra anspråk på tjänster inom driftsenheter på andra orter. Lagens regler innebär nämligen att arbetsgivaren ska göra en turordningslista som anger i vilken ordning arbetstagarna ska sägas upp; den med kortare anställningstid sägs upp före de med längre tid. En lista ska göras för varje driftsenhet. Med driftsenhet avses en fabrik, ett kontor, en restaurang, en verkstad, det vill säga den del av företaget som finns inom samma byggnad eller samma område. Det är med stöd av den regeln som arbetstagaren kan göra anspråk på andra tjänster inom företaget, men inom samma driftsenhet. Det är också på grund av den regeln som en arbetstagare inte (i vart fall inte enligt LAS) kan göra anspråk på tjänster på en annan ort. Inom varje driftsenhet ska därefter göras en lista för varje kollektivavtalsområde, det vill säga en lista för "arbetare" och en för "tjänstemän".

Finns det flera driftsenheter på samma ort, till exempel flera kontor, fabriker, verkstäder, butiker i en kedja, ger LAS en möjlighet för den kollektivavtalsslutande fackliga organisationen att kräva att en gemensam turordningslista ska göras för alla driftsenheter på orten. Begreppet ort har en då av Arbetsdomstolens praxis ansetts inte kunna sträcka sig över kommungränser.

Din möjlighet till omplacering verkar finnas till andra tjänster inom driftsenheten på den ort där du nu arbetar och som du har kompetens för. Vid omplacering i samband med uppsägning enligt turordningsreglerna bör arbetsgivaren erbjuda arbetstagaren ett arbete som så långt som möjligt är likvärdigt med det som arbetstagaren har haft. Det ska inte vara möjligt att kunna kringgå reglerna om omplaceringsskyldigheten genom oskäliga erbjudanden. Å andra sidan innebär det inte att arbetstagaren är garanterad en likvärdig anställning. En omplacering kan innebära att arbetstagaren måste acceptera en lönesänkning. Arbetstagaren har ett anställningsskydd men inte något befattningsskydd enligt lagen.

Kontrollera reglerna om arbetsbristuppsägningar i kollektivavtalet som gäller på arbetsplatsen, om något. För statligt anställda finns ett särskilt turordningsavtal som innebär att turordningslistan ska omfatta arbetstagare med i huvudsak jämförbara arbetsuppgifter hos myndigheten på den ort där arbetsbristen finns.
Ta gärna hjälp av din fackliga organisation innan du diskuterar din situation med arbetsgivaren.

Med vänlig hälsning,

Marie Bengtsson, jurist

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.