Drabbad av ”mätningsraseri”? Så vaccinerar du dig mot mätsjukan

Pluskund

”Mätningsraseri” kallar forskaren Susanna Alexius det när mätningar mer stjälper än hjälper – och till och med blir en fara för verksamheten. Men nu har svenska forskare funnit ett slags vaccin, en konstruktiv medelväg, som hjälper dig som chef att hålla emot.

Ledarskapsforskning
Publicerad
Illustration: Øivind Hovland
Illustration: Øivind Hovland

En besatthet av procedurer, checklistor och mätbara mål. Så pass att mätandet går ut över kärnverksamheten eller rent av tar över som huvudsyfte. 

Så beskriver forskaren Susanna Alexius den stelbenta ”hyperbyråkrati” som inte sällan uppstår i organisationer där människor begraver sig i siffror och utvärderingar i tron att det är effektivt. 

Man trodde kanske att sådant överdrivet mätande i viss mån avtagit, i takt med att 90-talsflugan new public management alltmer ifrågasatts som överideologi inom svensk offentlig sektor. 

Men så är det inte alls, menar Susanna Alexius som är docent i företagsekonomi och forskar i moderna styrformer. 

”Flexibilitet och professionalitet, baserat på en rik uppsättning erfarenheter, är avgörande för att ett sådant mer kreativt förhållningssätt ska vara effektivt och ge goda resultat i det långa loppet.”

Nyare koncept som tillitsbaserad styrning har visserligen lanserats med löften om minskad detaljstyrning, men Susanna Alexius ser inga egentliga tecken på att mätfixeringen klingat av.

Stor förvirring råder dessutom kring hur de alternativa styrformerna rent praktiskt ska gå till.

”Ute i verksamheterna glossar man ofta över med prat om tillit, men när vi forskare synar korten ser vi att mätningsraseriet är intakt eller rent av har intensifierats”, säger Susanna Alexius som är forskningsledare på Score (Stockholms centrum för forskning om offentlig sektor) vid Handelshögskolan och Stockholms universitet.

I boken Obsessive measurement disorder går hon och forskarkollegan Janet Vähämäki efter mångåriga studier till botten med fenomenet, som i extremfallet kan yttra sig i rena bokstavstron.

Illustration: Øivind Hovland

Forskarna liknar de mest rigida kontrollbyråkraterna vid just fundamentalister, personer som ”inte bara kan vara otrevliga och tröttsamma för sin omgivning, utan också utgöra ett allvarligt hot mot sannolikheten att verksamheten ska uppnå goda resultat”.

Frågan är då när, hur och varför fullt rimlig målstyrning slår över i kontraproduktiv mätfixering, och vad chefer och medarbetare kan göra för att hålla emot. 

För att utreda den saken har forskarna gett sig in i den täta administrativa djungel som omger svenskt bistånd.

En verksamhet där fattigdomsbekämpning i kaotiska miljöer på andra sidan jordklotet ska förenas med biståndsgivarnas strikta krav på kontroll. 

Valet av studieobjekt är ingen slump: Det är nämligen när verkligheten är som mest stormig och komplex som risken för skadlig mätsjuka är som störst, enligt forskarna.

Formalia, mätningar och indikatorer kan i sådana lägen bli livbojar för osäkra beslutsfattare att klamra sig fast i, kryss i rutor ett sätt att visa handlingskraft.

Trots att man i värsta fall för länge sedan förlorat kontakten med kärnuppdraget. 

”Varken bristande kontroll överreglering är något önskvärt.”

Efter analys av hundratals dokument och intervjuer med 80 medarbetare på olika nivåer och organisationer, finner forskarna att biståndsbyråkraterna i förvånansvärt hög grad ändå funnit en framkomlig väg i spänningsfältet mellan kontraproduktiv överreglering och skadlig låt gå-mentalitet.

De kallar det pragmatisk byråkrati.

”Pragmatisk byråkrati är en balanspunkt mellan ytterligheterna, en konstruktiv medelväg där man plockar det bästa från kontrollsystemen och det egna omdömet. Regler och procedurer är nödvändiga, men används rationellt och följs inte blint”, säger Susanna Alexius.

”Flexibilitet och professionalitet, baserat på en rik uppsättning erfarenheter, är avgörande för att ett sådant mer kreativt förhållningssätt ska vara effektivt och ge goda resultat i det långa loppet”, fortsätter hon. 

3 tips för att bota mätsjukan

1. Omge dig med pragmatiska medarbetare, med praktiska erfarenheter från fältet och vetskap om hur kontrollprocedurer emellanåt kan behöva anpassas till rådande förhållanden på ett ansvarsfullt sätt.

2. Uppmuntra individuella egenskaper som mod och engagemang. Att våga släppa checklistorna och ta okonventionella beslut kan vara guld värt när det verkligen gäller.

3. Prata om det. Vad är egentligen syftet med alla utvärderingar, kontrollstationer och boxar som ska fyllas i? Vilka redovisningar är till nytta för verksamheten, och vilka kan utan vidare tas bort?

Eller annorlunda uttryckt: Om varenda formalitet skulle uppfyllas till punkt och pricka, blev det nog knappt några biståndsprojekt alls. 

”Pragmatiska chefer och medarbetare inser att det inte bara krävs tyst kunskap, fantasi och improvisation för att hitta genomförbara och etiskt försvarbara vägar framåt, utan också mod och en viss grad av risktagande för att ingripa när viktiga projekt riskerar att fastna i byråkratiskt krångel”, säger Susanna Alexius.

Med tanke på den omfattande korruption och de många oklarheter som uppdagats kring det svenska biståndet, är det ändå inte vanskligt att mana till ett lösare förhållande till regler?

”Det är förstås helt oacceptabelt med korruption och nepotism. Vad vi försöker säga är att varken bristande kontroll eller överreglering är något önskvärt. För de som arbetar med bistånd gäller det att efter bästa förmåga navigera mellan dessa båda stup. Göra anpassningar som är så rimliga som möjligt, för att få ut mesta möjliga av biståndet”, säger Susanna Alexius.

Redan PLUSkund — Logga in

Bygg vidare med fler tjänster

Nå nästa nivå med

Chefakademin+

Få de viktigaste insikterna, handplockade nyheter, smarta verktyg och ledarskapsutveckling – på ett sätt som fungerar i din vardag.

Endast 349:- / mån*
  • Omvärldsbevakning – senaste ledarskapsnyheterna och -forskningen, samt andra ämnen som direkt rör chefsrollen.
  • Tidningen Chef – tidningen hem i brevlådan 11 gånger per år och tillgång till hela tidningsarkivet.
  • Digitala masterclasses – upskill med tillhörande workshopsmaterial som du kan använda på din arbetsplats.
  • Ljudboksbibliotek – ett digitalt bibliotek där du kan lyssna på sammanfattningar av de viktigaste ledarskapstitlarna!
  • Verktyg i vardagen – mallar, guider och metoder som underlättar ditt arbete.

*Faktureras halvårsvis eller årsvis. Tjänsten förnyas automatiskt om den inte sägs upp före sista giltighetsdatum.
Läs villkoren
Läs om Chefakademin+