Birgitta Ohlsson: ”Det är hög tid att hylla duktigheten”

Hon hejar på Hillary Clinton och skulle själv kunna bli partiledare en dag. Birgitta Ohlsson är tillbaka i riksdagen efter föräldraledigheten och skriver nu en bok för att hylla den duktiga flickan.

Verksamhetsutveckling
Publicerad
Birgitta Ohlsson. Foto: Annika af Klercker/TT

Varför behöver den duktiga flickan en egen bok?
”Jag vill hylla henne och ge henne överlevnadsstrategier. Flit, strävsamhet och förväntningar är det som möjliggör klassresor, krossar glastak och får drömmar att slå in. Jag är så trött på nedsättande ord som ’prestationsprinsessor’.”

Varför har det fått en negativ klang att vara duktig och är det bara kvinnor som är duktiga?
”I Sverige finns ibland en överromantiserad bild av talang och att ha lätt för sig. Zlatan är en enorm fotbollsbegåvning, men utan alla timmar på planen, i gymmet och mental träning vore han inte mästare. Många män lever givetvis med samma duktighetsideal, men det behöver spridas till unga pojkar för att återupprätta en pluggkultur bland dem.”

Många verkar ändå komma långt på att vara streetsmarta?
”Jag tror på en kombination av streetsmart och duktig genom att träna förmågan att lägga ribban på rätt nivå. Jag gillar inte när good enough-retoriken blir ett mantra. Vi måste också förstå vikten av briljans, stora förväntningar och enorm strävsamhet. Utan min egen duktighet hade jag aldrig varit där jag är i dag – varken i skolan, politiken eller på arbetsplatsen.”

Tre tips

1 Välj en ambitiös utbildning. Kunskap kan ingen ta ifrån dig.

Välj en jämställd partner. Dela på föräldraledigheten. Det påverkar resten av karriären och får du inte uppmuntran hemma är det svårt att lysa övertygande starkt på arbetsplatsen.

3 Välj en arbetsgivare med samma värderingar som du bottnar i.

Du har en mycket stark profil i dina frågor och säger vad du tycker. Varifrån får du ditt driv?
”Mina många personvalskryss gör att jag kanske oftare vågar ta strid. Barbro Westerholm, 82 och folkpartistisk riksdagsledamot sa: ’Politik är som ett maratonlopp. Det gäller bara att vara mer uthållig än sina motståndare.’ Uthållighet kombinerat med vänner och familj som stöttar när det blåser och att konsekvent försöka undvika energitjuvar är mitt recept.”

En period blev det ändå för mycket. Vad hände?
”Det var för tio år sedan och min man jobbade i Holland. Jag stressade mycket, tränade inget, åt mest snabbmat och cyklade hem från riksdagen på luncherna för att hinna gå ut med hunden. Vid ett tillfälle sa kroppen nej och det blev ambulans till akuten. En så kallad väckarklocka. Paradoxalt nog, nu två barn och tio år senare lever jag ett mycket mer harmoniskt liv.”

Några tips till andra tidspressade chefer i livets rusningstid?
”Ett intensivt schema förutsätter struktur, planering, tålamod och värme. Vi planerar noga hemma för hämtning och fritidsaktiviteter. Varannan vecka använder vi städning via RUT. Jag har också insett vikten av att bo nära mataffär, busshållplats och arbetet.”

Andelen kvinnor på chefsposter ökar i Sverige, men inte förrän 2065 har vi lika många kvinnor som män bland vd:arna, enligt Ledarna. Varför tar det så lång tid?
”Sverige som land har varit duktigt på feminism på bredden, men sämre på att krossa glastaken längst upp. Jag tror att det är samma mönster som håller kvinnor tillbaka med jantelag – oavsett om det rör att vi ännu inte haft en kvinna som statsminister eller att få av storbolagen letts av kvinnor.”

Sverige ses som en förebild med den generösa föräldraledigheten, men den får också kvinnor att halka efter i karriären. Hur ser du på framtiden?
”Det är nödvändigt för jämställdheten på arbetsmarknaden att familjer delar mer lika på föräldraledigheten och att fler månader öronmärks i föräldraförsäkringen. Men det är ofta i den lilla sfären vi fyller på med positiv energi. Det viktigaste beslut en kvinna tar för sin karriär är vem hon bildar familj med.”

Birgitta Ohlsson

Gör: Riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson för Folkpartiet. Skriver på boken Ett försvarstal till den duktiga flickan som ges ut våren 2016.

Ålder: Fyllde 40 i somras.

Familj: Man och döttrarna Stella 5 år och Olivia 1 år.

Bor: Vasastan, Stockholm.

Karriär: Ordförande Liberala ungdomsförbundet (Luf) 1999–2002, riksdagsledamot för Folkpartiet 2002–10, EU-minister 2010–14. Folkpartiets mest kryssade kandidat i Stockholms valkrets i valet 2014.

Du fick själv kritik när du tackade ja till jobbet som EU-minister några månader innan du födde er första dotter. Med ert andra barn förlängde du din föräldraledighet. Vad tänker du om det?
”Det blev ju en sjuhelsikes debatt då i februari 2010. När jag som minister väntade dotter nummer två blev det ingen debatt alls. Jag hade statuerat ett exempel och det är jag stolt över. För mig är det oerhört utvecklande att få vara så nära dottern i en viktig period i hennes liv. En barndom går inte i repris.”

Hillary Clinton är en av dina idoler. Vad skulle det betyda om USA får sin första kvinnliga president?
”Enormt mycket! Att en kvinna leder ett av världens mäktigaste länder blir en global feministisk symbol för många flickor och kvinnor. Barn vågar drömma om det som känns uppnåeligt. Därför är det så fundamentalt att krossa de absoluta glastaken.”

Tre av fyra Allianspartiledare är kvinnor nu. Blir ni fyra?
”Det viktigaste för Folkpartiet just nu är politiken. Den behöver förnyas, förändras och förankras efter förra höstens katastrofval. Vi står inför flera vägval och jag känner mig ännu inte färdig med politiken. Inte på långa vägar.”

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.