»Det är fel att vara förnöjd«

Verksamhetsutveckling
Text: Redaktionen
Publicerad

Bokhandlarna svämmar över av böcker om hur vi ska bli lyckliga. Är det nödvändigt med ännu en bok?
»Det här är absolut ingen självhjälpsbok. Det är en populärvetenskaplig genomgång av idéhistorien kring lycka, från antikens filosofer till dagens hjärnforskning och den moderna psykologin, främst den kognitiva beteendeterapin. Men jag hoppas att läsaren kan plocka upp ett och annat om hur man känner sig gladare i tillvaron.«

Så du tillhör inte dem som står framför spegeln varje morgon och säger »Jag är bra, jag duger«?
»Definitivt inte, jag tror de flesta genomskådar quick fix-böckerna. Det är inte så enkelt att lura sig själv. Men med sina tänkesätt och sitt beteendemönster kan man må bättre i vardagen.«

Hur då?
»Att lära sig att förlåta. Att göra goda gärningar. Att inte älta oförrätter och att visa tacksamhet. Lyckoforskningen visar att personer som visar uppskattning mår bättre, har bättre självkänsla och är lyckligare än andra. Man får tillbaka om man ger.«

Själv brukar jag gnälla över jobbet.

»Det är en kulturell stereotyp att gnälla över jobbet. Vi är nöjdare på jobbet än vi tror. Där finns en struktur som gör att det händer saker, man är behövd, har ett ansvar och får ständig feedback. De som arbetar och stressar och inte tycker att de hinner med allt, mår ändå så mycket bättre än arbetslösa som har hur mycket tid som helst.«

Ok, jag ska sluta gnälla.
»Samtidigt är det fel att vara förnöjd och vara utan ambitioner. Vi är av naturen problemlösare. I mänsklighetens barndom var det förmodligen inte de som satt nöjda vid lägerelden som drev utvecklingen framåt. Men det okonstruktiva gnället är förstås inte bra.«

Över chefen kan jag väl få stånka lite …

»Att vara chef måste höra till det mest otacksamma som finns. Som att översätta en bok, man får aldrig någon uppmärksamhet om man inte gjort nåt dumt. Som chef ska man inte ta detta personligt.«

Skulle du som lyckocoach rekommendera en vanlig anställd att ta ett chefsjobb för fem eller tio tusen kronor mer i månaden?

»Om jag vore lyckocoach skulle jag nog svara nej på den frågan. Om chefsjobbet innebär att du måste jobba hårt och därmed offra en god par- eller familjerelation så måste du – för att nå samma lyckonivå – tjäna 50 000 kronor mer i månaden. Det är alltså inte smart att ta ett chefsjobb om skälet är att tjäna några enstaka tusenlappar mer.«

Man kan alltså köpa lycka för pengar?

»Det kan man, men det är svårt och till en väldigt sopig växelkurs. Det är enklare och billigare att bli lycklig med en god familjerelation och goda vänner.«

Jag kan bli glad över en varmkorv. Hur kan en korvgubbe vara lyckligare än en lottovinnare?
»Det är ett klassiskt mysterium i lyckolitteraturen varför lottovinnare inte är lyckligare än de är. Och det tycks vara så att ha pengar att konsumera för, visst, det är kul, men man vänjer sig ganska snabbt och har egentligen bara höjt sitt välstånd några snäpp. De som verkligen känner en uthållig förbättring av sin lycka är de som hittat en vardag, en plats att arbeta på som fyller dem med energi och glädje. Med uppgifter som är lite komplexa, lite utmanande, men som de känner att de behärskar. De personer som hittar den medelvägen är väldigt, väldigt nöjda och tycks ha hittat lyckans hemlighet, åtminstone när det gäller arbetet. Som korvgubben jag nämner i min bok till exempel.«

Är lyckan målet för all vår strävan?
»Både Aristoteles och den positiva psykologin talar om lycka inte som ett särskilt mål, inte en särskild destination, utan som vårt sätt att resa dit. Lycka är snarare något vi gör än något vi har. Ser man fram emot att lyckan ska komma när man nått ett stort mål, då blir det antiklimax. Det är bättre att hitta de små positiva vardagliga överraskningarna och känslorna av att det funkar på olika vis.«

Ta vara på de lyckliga stunderna alltså?
»Ja, många av sakerna som forskningen säger låter faktiskt som gamla ordspråk, hämtade från nån gammal väggbonad.«

Du har sagt att vänsterintellektuella i svarta polotröjor är lyckans värsta fiende.

»Egentligen är det de intellektuella överhuvudtaget som anser att det är lite löjligt, lite billigt, att ägna sig åt lycka. Peter Englund i Svenska Akademien brukar sammanfatta idén med att ’den som ler, är lurad’ – det vill säga att man inte förstår tillvarons realiteter och tragik om man är lycklig eller eftersträvar lycka.«

Det köper inte du?
»Nej, därför att det finns trots allt andra saker i tillvaron än tragedier och olycka. Det finns mycket som faktiskt går rätt, inte minst i en värld där allting blir bättre, där allt fler människor lever längre, och har rikare och friskare liv än någonsin tidigare. Och det tror jag mer har att göra med att folk varit kreativa och har tänkt annorlunda än de som suttit bittra över att världen är dum i sig.«


Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.