Bli en vinnare när du förlorar
Det kryllar av chefer som har en tävlingsbakgrund. Anette Norberg, chef på Folksam, är OS-guldmedaljör i curling. Bengt Baron, vd på Leaf, tog OS-guld i simning 1980 och Peter Gudmundsson, rektor på KTH, har spelat hockey på elitnivå i AIK.
De har en sak gemensamt med andra chefer – viljan att vinna. Men deras styrka är också förmågan och vanan att ta en förlust.
Jesper Kärrbrink, en annan sportande chef, förklarade det så här i Dagens Industri när han blivit sparkad från vd-posten i Eniro:
»Mitt liv är präglat av att vara bandymålvakt. Jag kan göra hur många räddningar som helst, några bollar släpper jag in och då blir det ändå mitt fel om vi förlorar matchen. Sådant måste man lära sig att skaka av sig.«
Idrottsmän som går till historien är oftast de som inte bli berörda av nederlag.
Men, invänder den dåliga förloraren då, det tyder väl bara på att de inte bryr sig tillräckligt mycket?
Fel, fel, fel, menar Olof Röhlander, mental tränare som coachat svenska bordtennislandslaget och är författare till boken »Det blir alltid som man tänkt sig«.
»Att bli arg när man förlorar betyder inte att man är en vinnartyp. Vinnarinstinkt har den som kan ta fram det bästa inom sig vid rätt tillfälle. Blir man irriterad handlar det ofta om att man är besviken på att man inte lyckades få ut den prestation som man önskade.«
»En dålig förlorare blir ofta destruktiv och ser förlusten som ett personligt misslyckande. En bra förlorare ser det däremot som ett tillfälligt misstag, som inte kommer att upprepas. Den typiska idrottsmannen använder förlusten som bränsle och vänder den till sin fördel.«
Han nämner hur Mats Wilander tog ett kliv upp i tenniskarriären efter ett förnedrande nederlag mot Ivan Lendl. Wilander förlorade med 0-6, 0-6.
»Plötsligt började han träna hårdare.«
Vad är det allra sämsta med att vara en dålig förlorare?
»Det finns en egoism i det. Jag spelade golf med en man som inte kunde tolerera ett dåligt resultat. Han sabbade inte bara rundan för sig själv, han förstörde för mig också.«
Kan det ibland ändå vara en fördel att agera ut?
»Ja, om man använder sin frustration och ilska för att tända andra. Det är bättre med ilska än likgiltighet.«
Se roliga Youtube-klipp på dåliga förlorare:
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.