Avlärning viktigare än inlärning
Omorganisationer, förändringsarbeten, kvalitetshöjningar. I dag ska mer och mer på jobbet bli bättre och bättre. Men det är inte så lätt att lyckas.
Har du till exempel varit ledare för ett projekt som handlar om att gå från något gammalt till något nytt? Att hitta idéerna kring hur det nya ska vara är inte så svårt. Men när det blir dags att genomföra dyker problemen upp. Du är fast i det gamla.
Ledarutvecklaren Finn Christian Brevig har tagit fram en metod som ska råda bot på det. Han menar att du behöver avlärning.
”Du kan inse med förnuftet att det är smart att lämna det gamla för något nytt. Ändå lyckas du inte lära dig av med det gamla”, säger han.
Avlärning går ut på att koppla loss från dina gamla erfarenheter och att skapa nya mönster.
Att avlärningen kräver en aktiv insats från dig som chef beror framför allt på fyra saker, dels att intellektet inte förstår eller är skeptiskt till det nya, dels att det blir känslomässig konkurrens mellan lusten till det gamla och lusten till det nya, dels att vanan alltid kämpar emot och dels att det ibland är svårt att lyckas med det nya.
Finn Christian Brevig har satt fingret på ett problem i tiden. Och journalisten, författaren och föreläsaren Jennie Sjögren är inne på samma linje när hon pratar om garderobstricket.
Det går ut på att du måste göra dig av med ett plagg i garderoben varje gång du kommer hem med ett nytt shoppingfynd. Hon menar att karriärister borde använda samma trick för att rensa bort istället för att stapla nya stressande ideal ovanpå de gamla. Det vill säga att inte klä på bullmamman businesskostymen, yogadressen och mekaroverallen på samma gång.
Så följ trenden och bli en mästare på avlärning.
Catharina Nordlund
Fakta: Så avlär du dig
1. Välmående. Hitta ditt lugn. När du är avspänd är det lättare att frikoppla dig från gamla erfarenheter. Är du riktigt avspänd när du är på en sandstrand vid havet eller på skogspromenad ska du försöka frammana den känslan vid avlärningen. ”Det är inte fel att tänka positivt, men det ger mer att känna positivt.”
2. Vision. Skaffa dig en bild av hur bra det kommer att bli när du är i mål. Fördelarna med ett nytt beteende måste vara fler än fördelarna med det gamla.
3. Medvetenhet. Gör det du vet är fel på ett styrt sätt. Då tar du första steget mot att koppla bort det automatiska beteendet. Sedan kan du styra om du ska bete dig på det gamla eller det nya viset.
4. Repetition. Du kan inte räkna med att lyckas direkt. Avlärning är svårt. När det nya beteendet tar emot är det ofta känslorna som styr, inte förnuftet. Då gäller det att ersätta den inlärda känslan med något nytt men minst lika trevligt. Om du till exempel vill bli bättre på att lyssna på dina medarbetare när du sitter i möte måste du frammana den rätta känslan innan du går in i mötesrummet. Du måste både träna dig i att förstå och acceptera det nya beteendet liksom att praktisera och träna in det. Gör det du vet är rätt om och om igen.
Källa: Finn Christian Brevig/VIS Coach
Ur Chef nr 2/2007.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.