Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Svenska chefer flyr jobbet — för att få jobba

Svenska chefer åker hem och jobbar – helt enkelt för att inte bli störda och få jobbet gjort. Väl hemma ökar jobbeffektiviteten. Det visar Manpowers och Chefs undersökning. Men det är ett beteende som inte direkt uppmuntras.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: ManpowerGroup

”Det finns en tyst norm som säger att chefer behöver synas på arbetsplatsen. Men man glömmer lätt att chefer ofta jobbar mer efter ordinarie arbetstid än vad som syns, bara genom att vara tillgängliga”, säger Kristina Trygg, lektor i ekonomigeografi.

Majoriteten av cheferna jobbar hemifrån minst en gång i månaden. Det handlar inte om att svara på något enstaka mail, utan faktiska arbetsuppgifter som till största delen utförs utöver ordinarie arbetstid.

”Egentligen är jag inte förvånad. Det finns undersökningar som säger att en genomsnittlig mellanchef får jobba ostört i ungefär 15 minuter innan det står någon i dörren och har en fråga. En person i ledande befattning har ofta större behov att få jobba ostört, samtidigt som personen konstant utsätts för störningar”, säger Chefs expert, psykologen och författaren Leif E Andersson.

Denna text är ett samarbete mellan Chef och bemannings- och rekryteringsföretaget Manpower. Undersökningen Work Life är gjord av Kairos Future på uppdrag av Manpower och tidningen Chef. En rapport om undersökningen finns att ladda ned på Manpower Groups webbplats.

Sex av tio chefer anser att de arbetar mer effektivt när de är hemma än när de är på kontoret. Det handlar i genomsnitt om en timmes jobb per dag som sker hemifrån eller från café eller liknande. Men trots att det är så vanligt är det inte något som i större utsträckning uppmuntras på arbetsplatser runt om i landet.

Bara 6 procent svarar att ledningen aktivt uppmuntrar jobb utanför arbetsplatsen, och hela 56 procent uppger att det förvisso är tillåtet, men att det inte uppmuntras av ledningen.

”Det finns en tyst norm som säger att chefer behöver synas på arbetsplatsen, bland annat för att motivera de anställda. Men man glömmer lätt att chefer ofta jobbar mer efter ordinarie arbetstid än vad som syns, bara genom att vara tillgängliga, svara på mail och läsa rapporter”, säger Kristina Trygg, lektor i Ekonomigeografi på Linköpings Universitet.

Det är ett vanligt problem att de anställda ofta tycker att chefen inte är närvarande, men att det exempelvis kan bero på att chefen sitter mycket i olika möten. Det säger Leif E Andersson, som dessutom tipsar om ett inte så vanligt knep som kan spara tid och frustration på svenska kontor:

”Bestäm vissa tider och vissa dagar när du som chef alltid är på plats. Det kan leda till att de anställda sparar sina frågor till det tillfället, och att alla därmed kan jobba mer effektivt”, säger han.

Undersökningen

– 60 procent av cheferna tycker de jobbar bättre hemma

– 6 procent uppger att ledningen uppmuntrar att jobba hemifrån

– 56 procent uppger att det är tillåtet att jobba hemifrån men att det inte är uppmuntrat

– Populärast är att jobba i ett eget rum

– 6 procent föredrar att arbeta i öppet kontorlandskap

– 3 procent föredrar ”loungeliknande” miljö

Totalt har 4 428 svenskar deltagit i undersökningen varav knappt 800 är chefer.

När cheferna väl är på jobbet arbetar de absolut bäst i eget rum. Andrafavorit är ett rum med två till sex arbetsplatser. Bara 6 procent föredrar öppet kontorslandskap, och ynka tre procent gillar att jobba i ”fåtöljer i en loungeliknande miljö”.

Svenska chefers kärlek till spontana och informella arbetsmöten i avslappnad miljö är med andra ord synnerligen begränsad.

”Det finns en praktisk förklaring, att chefer ofta hanterar känsligt material och har möten och medarbetarsamtal och liknande. Men eget rum på kontoret är också en statusfråga, så det handlar nog inte uteslutande om effektivitet”, säger Kristina Trygg.

Utanför jobbet är ett hemmakontor den bästa platsen för att vara effektiv. Att sängen som arbetsplats hamnar långt ned i listan kan vara förståeligt men mer förvånande är att extremt få chefer uppskattar att jobba från ett café eller någon annanstans på stan. Om det ska jobbas hemifrån är det alltså just hemmet som gäller.

Synen på hemarbete skiljer sig en hel del åt mellan olika arbetsgivare. För en tid sedan meddelade det amerikanska söktjänstföretaget Yahoo att man helt förbjuder arbete hemifrån. Den svenska avdelningen av Microsoft går åt andra hållet och ligger bakom Jobba hemma-dagen, som startade för fyra år sedan.

Richard Bransons Virgin-imperie tar det hela ännu längre. Den karismatiske ledaren själv har berättat att man på sikt helt ska sluta med fasta arbetstider och att man får jobba var man vill. Gissningsvis gäller det nog de kontorsanställda snarare än exempelvis Virgin Atlantics piloter.

Men Kristina Trygg tror inte att vi alla en dag kommer att jobba hemifrån.

”Det finns en utbredd myt om att man kan ha hela kontoret på fickan, med smartphones och liknande. Då glömmer man bort att kontoret också är en social plats, där man vill fika, jobba och ha gemenskap. Det sociala med att gå till jobbet lockar väldigt många, så de traditionella kontoren och arbetsplatserna kommer att finas kvar inom överskådlig framtid”.

Totalt har 4 428 svenskar deltagit i undersökningen varav knappt 800 är chefer.

Text: Oskar Hammarkrantz

Denna text är ett samarbete mellan Chef och bemannings- och rekryteringsföretaget Manpower. Undersökningen Work Life är gjord av Kairos Future på uppdrag av Manpower och tidningen Chef. En rapport om undersökningen finns att ladda ned på Manpower Groups webbplats.