Släpp oron – bli en trygg digital ledare i tre steg

En krypande oro inför det okända. Rädsla att göra fel. Många chefer jagas idag av ”digitaliseringsspöket”.
Helt i onödan visar det sig. Så här kan du bli en trygg digital ledare i tre enkla steg.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Företagsuniversitetet

Bli kvitt digitaliseringsspöket i tre enkla steg. Foto: iStock

Digitaliseringen är en oro för många svenska chefer konstaterar digitaliseringsexperten Erik Fors Andrée.
”Det finns en press och stress kring det här och många chefer står märkligt handfallna” säger han.

Som kursledare hos Företagsuniversitetet märker han av osäkerheten när han undervisar i Chefsprogrammet, en tio dagar lång kurs för chefer som vill ta nästa steg i sin utveckling och rusta sig för det framtida chefslandskapet.
Han har förslag på tre saker att göra för att både ledningen, företaget och du själv som chef ska få en förståelse för vad digitalisering faktiskt innebär i praktiken.

Denna artikel är framtagen av Chef i samarbete med Företagsuniversitetet. Företagsuniversitetet är ett av Sveriges största utbildningsföretag. Sedan 1982 har man erbjudit kurser, utbildningar och konferenser för chefer och medarbetare. På Företagsuniversitetet får du som är chef nya kunskaper och effektiva verktyg som hjälper och stärker dig i arbetet och utvecklar dig i din yrkesroll. Nästa omgång av Chefsprogrammet startar den 7 november 2016. Läs mer här

3 steg till digitalt ledarskap

SLUTA FOKUSERA PÅ EFFEKTIVITET

Testa ett digitalt arbetssätt i en avgränsad och mindre del av verksamheten och utgå helt från ett kundperspektiv.

”Lyft ut någon del av er leverans till kund och gör den sedan mycket mer digital. Hur kan vi skapa ett mervärde här? Vilka nya värden kan uppstå när vi levererar digitalt? Digitala arbetssätt medför ofta att man omdefinierar det värde man skapar för sin kund och det är där man kan börja springa om sina konkurrenter”, säger Erik Fors Andrée.

Erik Fors Andrée gör chefer till trygga digitala ledare. Foto: Maria Langen

SLUTA ANVÄNDA MEJL I LEDNINGSGRUPPEN

För att förstå den nya teknikens möjligheter och förväntningar så behöver ni använda den.
”Implementera ett verktyg som Slack eller HipChat och bestäm er för att bara kommunicera via det i ledningsgruppen. Sluta helt att mejla. Det kommer ge en känsla för hur ett mer direkt sätt att kommunicera fungerar och är ett bra första steg mot att praktiskt förstå transparens och digitala arbetssätt”, förklarar Erik Fors Andrée.

LÄR AV KUNDTJÄNST

Det pratas mycket om att arbeta mer datadrivet. Snegla på högintensiva avdelningar som jobbar nära slutkund och hanterar stora volymer med ärenden, som kundtjänst eller support. De har ofta ett mer datadrivet synsätt – och värdefull kunskap.
”Data kring hur vi arbetar saknas ofta idag. Kunskapen finns hos personer som sitter och gör sitt jobb. Men HUR gör de det? Tar vi reda på det kan vi jobba mer datadrivet.
Vi kanske vet att en grupp handläggare hanterar 300 ärenden per år – men hur många interaktioner har de per kund i samtal, telefon, mejl? Med fakta om hur det går till när de arbetar så kan vi dra slutsatser, göra jämförelser, förbättra. Varför blir en handläggares arbete mer effektivt än en annans? Med mer data kan vi se det.”

Text: Malin Kaldo

Denna text är ett samarbete mellan Chef och Företagsuniversitetet.