Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Säkerhetsexperten: ”Hackarna har blivit mer sofistikerade”

Hybridlösningar, när personalen tar med jobbdator och mobil hem, ställer högre krav på it-säkerheten. Samtidigt blir cyberattackerna mer sofistikerade. Det menar Rickard Sellstedt, nätverks- och säkerhetsexpert.
”De flesta attackerna kommer via mejl och redan kända sårbarheter och det är där man måste börja säkerhetsarbetet.”

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Office Management

De flesta cyberattackerna kommer via mejl och redan kända sårbarheter.
De flesta cyberattackerna kommer via mejl och redan kända sårbarheter.

Som chef kan det vara krångligt nog att hålla i trådarna när medarbetarna jobbar både på kontoret och hemifrån. Ansvarar du dessutom för it-säkerheten ställer den hybrida arbetsplatsen ytterligare krav på dig.
”När man använder samma dator och funktioner både på arbetsplatsen och hemma riskerar man att utsättas för olika typer av attacker. Vissa hackare försöker komma åt datorer bakvägen genom att ta sig in på privata mejlkonton eller företagskonton och på så sätt installera malware – skadlig programvara – på användarnas datorer”, säger Rickard Sellstedt, it-säkerhetskonsult på Xite, en del av Office Management.

Rickards bild är att hackarna blir alltmer sofistikerade.
”De har blivit skickligare på att utnyttja små säkerhetsluckor för att få tillgång till allt på en kunds nätverk. Luckorna uppstår när företaget inte har en kombination av säkerhetslösningar och bästa praxis.”

Mer om it-säkerhet

Här kan du läsa mer om hur Office Management kan hjälpa ert företag med it-säkerhet och digital arbetsmiljö.

För att förebygga digitala attacker rekommenderar Rickard Sellstedt alla it-ansvariga att ta fram en it-policy för företaget och utbilda personalen i it-säkerhet.
”Att alla använder de skydd som finns på bästa sätt är viktigt för säkerheten.”

Eftersom de flesta attackerna kommer via mejl är första steget för ökad it-säkerhet att installera ett så kallat klientskydd, menar Rickard Sellstedt. Ett bra mejl- och klientskydd upptäcker om någon sätter upp felaktiga regler för mejltrafik, loggar in från ett annat land eller från olika världsdelar samtidigt samt om filer startas upp som kan vara sårbara för datorn. En bra lösning för it-säkerhet övervakar både privata, hybrida och offentliga molntjänster på olika enheter och larmar om det förekommer avvikande mönster i systemet.

Den som inte mäktar med att själv lösa it-säkerheten för organisationen kan ta hjälp av en professionell helhetsleverantör, som Office Management, där ett särskilt fokus ligger på digitalisering och den hybrida arbetsplatsen.

4 nycklar till ett it-säkert hybridkontor

Rickard Sellstedt, it-säkerhetskonsult, tipsar:

1 Klientskydd. Ett bra klientskydd larmar om avvikande beteenden och incidenter på mejlkonton och gör att motåtgärder snabbt kan sättas in.

2 Övervakning. Monitorering av all aktivitet i it-miljön med larm om nätverket utsätts för sårbarheter eller ”pratar” med en så kallad botnet – en dator som används för att styra andra infekterade datorer på nätet.

3 Sårbarhetsanalys. Genom att analysera sin it-miljö och få en säkerhetsscore kan man arbeta övergripande med att täppa till eventuella luckor.

4 It-policy. Utbildning av medarbetare är en grund för att säkerhetsarbetet ska fungera bra och utan riskbeteenden.