Så här säkrar du din framtida lön

Bli en vinnare genom att börja påverka din framtida lön – din pension – redan idag.
”Det är ofta extra viktigt för chefer”, säger Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.
Så här säkrar du framtidslönen du behöver.

Publicerad

Text: Chef Content

Annonssamarbete: Skandia

Pensionen blir din framtida lön – så börja bry dig om den redan idag.
Pensionen blir din framtida lön – så börja bry dig om den redan idag.

Dribbla inte bort ett av de viktigaste besluten du tar för dig själv och din framtid. Den om din framtida lön, när du går i pension.
Tyvärr är det ett ansvar som många av oss sköter dåligt. Låt oss illustrera det med ett tankeexempel.
Föreställ dig att du är erbjuden ett nytt jobb och nu är det är dags att prata löneanspråk. För 20-30 år framåt.
”Äh, jag kan ta sådär 70 procent av lönen som jag har nu. Eller 60 procent. Jag bryr mig faktiskt inte riktigt, det blir väl som det blir”, säger du.

Det här är antagligen inte så du brukar säga när dina löneanspråk kommer upp i anställningsintervjuer. Ändå är det ungefär så här som många av oss agerar i praktiken, när det kommer till vår egen framtida lön.

Hur mycket vill du ge dig själv i framtida lön?

Testa Skandias nya verktyg som ger dig koll på pensionen – det tar bara en kvart!

”Det här sättet att agera, eller egentligen att undvika att agera, är djupt mänskligt”, säger Skandias pensionsekonom Mattias Munter.

”Den stora utmaningen är att pensionen för de flesta är något som ligger långt framme i tiden. Den mänskliga hjärnan är kortsiktig och vill helst ha belöningen omedelbart men med pensionssparande så kommer belöningen långt senare”, fortsätter han.

Var fjärde chef orolig över pensionsekonomin

70 procent av svenska chefer ser fram mot sin pension, enligt en undersökning gjord av Chef. Men var fjärde chef oroar sig för om pengarna efter pensionen kommer att räcka.
18 procent säger sig ha stenkoll på sina pensionsvillkor och 71 procent tror att de vet på ett ungefär.
Många chefer pensionssparar på något sätt. 56 procent sparar minst 1000 kr per månad och bara 12 procent pensionssparar inte alls.

Kom ihåg att det är nu du kan göra de avvägningar, åtgärder och förändringar som avgör hur mycket du kommer att få utbetalt varje månad när du börjar trappa ner på jobbet eller går i pension.

Mattias Munter uppmanar därför chefer att tänka till.
”Det blir allt viktigare för var och en att se över sitt långsiktiga sparande. Inte minst för den som är höginkomsttagare, där det egna ansvaret för pensionen i regel är större”, säger han.

Höjda pensionsåldrar

Den lägsta åldern för när man kan ta ut sin allmänna pension höjs från 61 till 62 år från och med 2020. Dessutom införs så kallade riktåldrar i pensionssystemet som ska visa hur länge olika årskullar behöver arbeta för att få samma pensionsnivå som tidigare generationer. 90-talister kan behöva jobba förbi sin 70-årsdag.

”Det är smart att se över sin pension minst en gång om året. Om så bara för att se om de val som gjorts fortfarande stämmer överens med dina förutsättningar och önskemål”, säger Mattias Munter.

Skandias nya verktyg gör det enklare att göra medvetna och aktiva val här och nu, som kan påverka din ”framtida lön ”efter karriären.

För chefer som är höginkomsttagare med över 44 900 kr i månadslön kan löneväxling till extra tjänstepension vara det bästa alternativet.
”Det är ett smart sätt att öka pensionssparandet efter slopandet av avdragsrätten. För alla arbetsgivare är tjänstepension och möjlighet till löneväxling i dag närmast en hygienfaktor i jakten på kompetens”, konstaterar Mattias Munter.

Höj din framtida lön

  • Se till att du har tjänstepension.
  • Jobba så mycket heltid som möjligt.
  • Spara själv till din pension. En kapitalförsäkring med traditionell förvaltning kan vara en bra bas för eget pensionssparande.
  • Fundera över hur aktiv du till vara. Är du intresserad av fonder kan en kapitalförsäkring med utvalda fonder vara ett bra alternativ.
  • För chefer som är höginkomsttagare med över 44 900 kr i månadslön kan löneväxling till extra tjänstepension vara det bästa alternativet.
  • Se över din framtida pension åtminstone en gång om året. Logga in på minpension.se för att få överblick.
  • Se över vilka möjligheter du har att göra aktiva val för din tjänstepension, vilket pensionsbolag som ska förvalta dina pensionspengar och att du har ett försäkringsskydd som passar din familjesituation, som till exempel ett efterlevandeskydd.
  • Glöm inte att ställa frågor om tjänstepension när du byter jobb.